Κορωνοϊός: ‘’Πυρ ομαδόν’’ κατά Τραμπ από ειδικούς για τις ενέσεις με απολυμαντικό

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 24 Απριλίου 2020 19:55 Κορωνοϊός: ‘’Πυρ ομαδόν’’ κατά Τραμπ από ειδικούς για τις ενέσεις με απολυμαντικό

Σωρεία αντιδράσεων έχει προκαλέσει η πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ να γίνονται ενέσεις με απολυμαντικό για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.

Οι  δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσαν θλίψη στη διεθνή κοινότητα και πολλοί ειδικοί κατηγόρησαν τον αμερικανό πρόεδρο ότι επιδεικνύει “ανευθυνότητα” όταν κάνει αυτή την “επικίνδυνη” υπόδειξη.

“Βλέπω πως το απολυμαντικό τον σκοτώνει (τον κορωνοϊό) σ’ ένα λεπτό. Ένα λεπτό. Υπάρχει άραγε ένα μέσο να κάνουμε κάτι τέτοιο με μια ένεση στο εσωτερικό ή σαν έναν καθαρισμό;”, δήλωσε ο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο, στη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης για την πανδημία.

“Όπως βλέπετε, διεισδύει στους πνεύμονες και έχει τεράστιο αποτέλεσμα, θα ήταν συνεπώς ενδιαφέρον να το ελέγξουμε. Θα πρέπει να απευθυνθούμε στους γιατρούς γι’ αυτό, αλλά μου φαίνεται ενδιαφέρον”, συνέχισε.

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την κατακραυγή των επιστημόνων, ενώ η εταιρεία Reckitt Benkiser, κατασκευάστρια των προϊόντων Lysol and Dettol, αναγκάσθηκε να ανακοινώσει σήμερα ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εισάγονται απολυμαντικά προϊόντα στο ανθρώπινο σώμα (μέσω ένεσης, κατάποσης ή οποιασδήποτε άλλης οδού)».

“Αυτή η ιδέα της ένεσης στο σώμα ή της κατάποσης οποιουδήποτε καθαριστικού προϊόντος είναι ανεύθυνη και επικίνδυνη”, δήλωσε στο δίκτυο NBC ο δρ Βιν Γκούπτα, ειδικός στη δημόσια υγεία με ειδίκευση ως πνευμονολόγος και εντατικολόγος.

“Είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται συνήθως από τους ανθρώπους που θέλουν να αυτοκτονήσουν”, συνέχισε.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πολλοί γιατροί και επιστήμονες στιγμάτισαν τις δηλώσεις του Τραμπ.

“Κατά τον ίδιο τρόπο, η αυτοπυρπόληση θα μπορούσε να είναι μια χρήσιμη εναλλακτική”, ειρωνεύθηκε το γαλλικό ερευνητικό κέντρο Marseille Immunopole, υπογραμμίζοντας πως οι μέθοδοι που προτείνονται από τον αμερικανό πρόεδρο “θα σκότωναν τον ιό και τους ασθενείς!”.

“Σταματήστε να μεταδίδετε αυτές τις συνεντεύξεις Τύπου για τον κορονοϊό. Βάζουν σε κίνδυνο ζωές. Και παρακαλώ μην πιείτε ούτε κάνετε ένεση με απολυμαντικό”, έγραψε από την πλευρά του στο Twitter ο Ουόλτερ Σάουμπ, πρώην διευθυντής του ομοσπονδιακού γραφείου που είναι αρμόδιο για θέματα δεοντολογίας (OGE) επί Μπαράκ Ομπάμα.

“Οι συνεντεύξεις Τύπου του Τραμπ είναι κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Μποϊκοτάρετε την προπαγάνδα. Ακούτε τους ειδκούς. Και, σας παρακαλώ, μην πιείτε απολυμαντικό”, έγραψε επίσης στο Twitter ο Ρόμπερτ Ράιχ, ο πρώην υπουργός Εργασίας του δημοκρατικού προέδρου Μπιλ Κλίντον.

Εκτός από το απολυμαντικό, ο Ντόναλντ Τραμπ μίλησε επίσης για “τις υπεριώδεις” ή “ένα πολύ ισχυρό φως” που θα μπορούσαμε να ρίξουμε “στο εσωτερικό του σώματος” για να καταπολεμήσουμε τον κορωνοϊό.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πάρα πολλοί χρήστες επισήμαναν την έκδηλη ενόχληση της δρος Ντέμπορα Μπιρξ, μέλους της ομάδας κρίσης του Λευκού Οίκου για τον ιό, στη διάρκεια των δηλώσεων του προέδρου.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση