New York Times: "Ευχάριστη έκπληξη" η Ελλάδα στην πανδημία του κορωνοϊού

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 29 Απριλίου 2020 14:11 New York Times: "Ευχάριστη έκπληξη" η Ελλάδα στην πανδημία του κορωνοϊού

"Ευχάριστη έκπληξη" από το "το προβληματικό παιδί της Ευρωπαϊκής Ένωσης" - Τι γράφουν οι New York Times για Τσιόδρα και Χαρδαλιά.

"Για χρόνια, η Ελλάδα αντιμετωπιζόταν ως ένα από τα πιο προβληματικά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω της οικονομικής κρίσης που τη βάραινε αλλά και άλλων προβλημάτων προβλημάτων, όπως η διαφθορά και η πολιτική αστάθεια. Ωστόσο, όταν βρέθηκε αντιμέτωπη με την πανδημία του κορωνοϊού, η χώρα έγινε η ευχάριστη έκπληξη: το ξέσπασμα σε αυτήν φαίνεται να είναι πολύ πιο περιορισμένο απ' ό,τι αναμενόταν" γράφει το δημοσίευμα των New York Times για την απόδοση της Ελλάδας στην μάχη κατά της πανδημίας του κορωνοϊού και για τα μέτρα που η κυβέρνηση έλαβε εγκαίρως.

"Τώρα μια χώρα που έχει συνηθίσει να αντιμετωπίζεται ως το προβληματικό παιδί της Ευρωπαϊκής Ένωσης γιορτάζει την απόκριση της κυβέρνησής της και ανυπομονεί να επανεκκινήσει την οικονομία της", σημειώνει το δημοσίευμα και συνεχίζει: "Καθώς η χώρα έχει διενεργήσει τεστ σε πολύ μικρό ποσοστό του πληθυσμού της, είναι αδύνατον να γνωρίζει κανείς πόσο μεγάλη είναι η εξάπλωση του ιού στη χώρα. Ωστόσο το σύνολο των θανάτων είναι χαμηλό — 138 σε πληθυσμό σχεδόν 10,7 εκατομμυρίων — κάτι που προκαλεί έκπληξη στους ειδικούς, δεδομένου του μεγάλου αριθμού ηλικιωμένων. Και πηγή μεγάλης ανακούφισης" .
"Η Ελλάδα τα κατάφερε κόντρα στις πιθανότητες", λέει ο Kevin Featherstone, διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου στο London School of Economics.

Γεραπετρίτης: Ενεργήσαμε με γνώμονα την πρόληψη

"Ενεργήσαμε με γνώμονα την πρόληψη. Αποφασίσαμε συνειδητά να κάνουμε μια σημαντική οικονομική θυσία αντί θα θυσιάσουμε ανθρώπινες ζωές", δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

"Η κινητοποίηση ήταν πολύ γρήγορη. Χωρίς αυτήν το σύστημα υγείας δεν θα μπορούσε να αντέξει το ξέσπασμα του ιού" σχολιάζει η Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας.

Αναφορά γίνεται και στον Σωτήρη Τσιόδρα, τον "λοιμωξιολόγο με την ήρεμη φωνή", λέγοντας ότι μαζί με τον Νίκο Χαρδαλιά, "ο γιατρός και ο πολιτικός κάνουν καθημερινές ενημερώσεις για τον ιό στην Ελλάδα" που έχουν μεγάλη τηλεθέαση.

Το δημοσίευμα φιλοξενεί αρκετές απόψεις Ελλήνων πολιτών που αναγνωρίζουν τη χώρα τους ως σπάνιο "success story" στην ΕΕ. Ωστόσο το άρθρο επισημαίνει ότι δεν λείπουν και οι επικρίσεις, για τον μικρό σχετικά αριθμό των πολιτών που έχουν υποβληθεί σε τεστ, τις συνθήκες σε δομές προσφύγων και μεταναστών, αλλά και το πλήγμα που αναμένεται να δεχτεί ο ελληνικός τουρισμός.

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση