Εκτύπωση αυτής της σελίδας

BBC: Η Ελλάδα έδρασε γρήγορα ενάντια στον κορωνοϊό - Μπορεί να σώσει το καλοκαίρι;

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 04 Μαΐου 2020 16:14 BBC: Η Ελλάδα έδρασε γρήγορα ενάντια στον κορωνοϊό - Μπορεί να σώσει το καλοκαίρι;

Στην Ελλάδα και τη Κροατία, δύο χώρες που αποτελούν κατεξοχήν τουριστικό προορισμό αναφέρεται εκτενές άρθρο του BBC.

Στην Ελλάδα και την Κροατία, δύο χώρες οι οποίες έδρασαν γρήγορα ενάντια στον φονικό ιό και που αποτελούν κατεξοχήν τουριστικό προορισμό, αναφέρεται εκτενές άρθρο του BBC.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το άρθρο, "η πανδημία του κορωνοϊού απειλεί να τινάξει στον αέρα την καλοκαιρινή σεζόν, ζωτικής σημασίας για τις οικονομίες των δυο χωρών, που κινήθηκαν γρήγορα για να σταματήσουν την επιδημία", εστιάζοντας στην επόμενη μέρα και τις συνέπειες που θα έχει στον τουρισμό των δυο χωρών με ένα βασικό ερώτημα: Μπορούν να σώσουν το καλοκαίρι;

Στην Κροατία το πρώτο κρούσμα εμφανίστηκε στις 25 Φεβρουαρίου, ενώ στην Ελλάδα, το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα καταγράφηκε στις 26 Φεβρουαρίου. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέβαλε αυστηρούς περιορισμούς για τις επόμενες εβδομάδες, τονίζοντας πως δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις:

  • 27 Φεβρουαρίου: ακυρώθηκαν όλες οι καρναβαλικές εκδηλώσεις
  • 10 Μαρτίου: έκλεισαν σχολεία και πανεπιστήμια
  • 12 Μαρτίου: η αφή της Ολυμπιακή Φλόγας γίνεται με λίγους επίσημους προσκεκλημένους · καταγράφεται ο πρώτος θάνατος από κορωνοϊό
  • 13 Μαρτίου: κλείνουν καφετέριες και εστιατόρια
  • 22 Μαρτίου: επιβάλλονται περιορισμοί στην κυκλοφορία

Έκτοτε, όπως αναφέρει το άρθρο, οι Έλληνες επιτρεπόταν να βγουν από το σπίτι μόνο για λόγους εργασίας, για την αγορά τροφίμων ή για περίπατο με τα κατοικίδιά τους και τονίζει πως τα μέτρα "ήταν αυστηρά με περισσότερα από 60.000 πρόστιμα να επιβάλλονται για παραβάσεις της απαγόρευσης κυκλοφορίας, ποσό 247.800 ευρώ. Όλα αυτά φαίνεται πως αναχαίτισαν την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς το ποσοστό θνησιμότητας για την Ελλάδα είναι 13 ανά εκατομμύριο, και 18 ανά εκατομμύριο στην Κροατία".

Σύμφωνα με το BBC, μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση προερχόταν από τις θρησκευτικές παραδόσεις της και την θεία κοινωνία.

"Η Εκκλησία της Ελλάδας επέμενε για μέρες πως οι ασθένειες δεν μεταδίδονται μέσω της Θείας Κοινωνίας, που αποτελεί σώμα και αίμα Χριστού, αλλά γιατροί και επιστήμονες κάλεσαν τους ιερείς να υπακούσουν στην επιστήμη".

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε παρέμβαση μέσω τηλεοπτικού μηνύματος. "Προσωπικά, τις τελευταίες μέρες ένιωσα έντονη την ανάγκη να επικαλεστώ την πίστη μου για να αντλήσω δύναμη και να σταθώ στο ύψος των περιστάσεων", είπε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ωστόσο πως "πρέπει να ακούσουμε τους επιστήμονες". "Ό,τι ισχύει για τις δημόσιες συναθροίσεις ισχύει και για τις εκκλησίες μας", ξεκαθάρισε στο διάγγελμά του.

Κροατία

Η Κροατία σήμανε γρήγορα συναγερμό. Το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας εξέδωσε οδηγίες πολύ πριν την άφιξη τουριστών από την Γουχάν στα τέλη Ιανουαρίου. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης προειδοποίησαν πως Κινέζοι εργάτες στην ανακατασκευή της γέφυρας Pelješac στις δαλματικές ακτές μπορεί να έχουν επιστρέψει από μολυσμένες περιοχές της Κίνας.

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Κροατία ήταν στις 25 Φεβρουαρίου, περίπου ένα μήνα μετά την Ιταλία και την Βρετανία και αφορούσε έναν άντρα, ο οποίος είχε βρεθεί στο Μιλάνο έξι ημέρες νωρίτερα για να δει τον αγώνα μεταξύ Ατλάντα και Βαλέντσια.

Μπορούν να σώσουν το καλοκαίρι;

Τώρα η Κροατία και η Ελλάδα προχωρούν σε σταδιακή άρση των αυστηρών μέτρων. Για την Κροατία το πρόβλημα δεν είναι πλέον πώς να κρατήσει εκτός τους ξένους, αλλά πώς να τους φέρει πίσω. Περίπου οι μισοί από τους 20 εκατομμύρια ετήσιους επισκέπτες της Κροατίας φτάνουν τον Ιούλιο και ο τουρισμός "ευθύνεται" για σχεδόν το 1/5 της οικονομικής παραγωγής.

Αυτοί είναι κρίσιμοι μήνες, όμως, και για την τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας. Το φετινό μότο, λέει ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, είναι πως η Ελλάδα είναι ασφαλής από κορωνοϊό.

"Η ελληνική οικονομία είχε μόλις αρχίσει να ανακάμπτει από την οκταετή οικονομική κρίση όταν επιβλήθηκε το lockdown", σημειώνει το BBC. Περίπου το 25% του ΑΕΠ καλύπτεται από τον τουρισμό και μια στις πέντε θέσεις εργασίας, οπότε διαφαίνεται μια νέα κρίση: το 65% των Ελλήνων ξενοδόχων θεωρούν "πιθανή" ή "πολύ πιθανή" μια χρεοκοπία, σύμφωνα με σχετική έρευνα.

Οι Έλληνες επιστήμονες επεξεργάζονται τις υγειονομικές προϋποθέσεις για τους επισκέπτες, λέει ο υπουργός Τουρισμού. "Οι βασικές αρχές πίσω από τους νέους κανόνες είναι οι αποστάσεις καθώς επίσης συχνότερες και διαφορετικού είδους διαδικασίες καθαρισμού", εξηγεί. "Με άλλα λόγια, το προσωπικό των ξενοδοχείων θα ελέγχεται τακτικά για να διασφαλιστεί πως τουρίστες και Έλληνες θα είναι προστατευμένοι", προσθέτει το δημοσίευμα.

Γιατί η Κροατία χρειάζεται ανοιχτά σύνορα

Η Κροατία χρειάζεται συνεργασία από τους γείτονές της, ιδίως τη Σλοβενία.

Η Σλοβενία κατατάσσεται δεύτερη μετά από τους Γερμανούς όσον αφορά τον αριθμό των διανυκτερεύσεων που περνούν στην Κροατία. Εάν ταξιδεύετε οδικώς από τη Βόρεια Ευρώπη, πρέπει να διασχίσετε τη Σλοβενία για να φτάσετε στις παραλίες.

Οι υπουργοί Τουρισμού των δύο χωρών συναντήθηκαν στο Ζάγκρεμπ την περασμένη εβδομάδα για να σχεδιάσουν ένα σχέδιο που θα επιτρέψει στους Σλοβέζους να ταξιδέψουν πέρα από τα σύνορα της Κροατίας μέχρι το τέλος αυτού του μήνα και με άλλες εθνικότητες μετά τον Ιούνιο.

Τα τσεχικά ταξιδιωτικά γραφεία είναι πρόθυμα να δημιουργήσουν έναν "διάδρομο κορώνας" που θα επιτρέπει ταξίδια χωρίς καραντίνα στην ακτή, ένα σχέδιο που δέχθηκε θερμά ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς. Μια έρευνα και στην Αυστρία έδειξε ότι οι άνθρωποι εξακολουθούν να ελπίζουν ότι θα απολαύσουν τον ήλιο της Κροατίας.

Η επόμενη ημέρα για τις αεροπορικές πτήσεις

Άγνωστο παραμένει πότε θα επιτραπούν ξανά οι αεροπορικές πτήσεις. Προς το παρόν οι δυο χώρες περιμένουν την ΕΕ να θέσει τους κανόνες που θα επιτρέπουν στον κόσμο να ταξιδέψει. Αν όμως δεν υπάρξει συναίνεση, η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη να το κάνει μόνη της, προκειμένου να "ξεκινήσει η οικονομική δραστηριότητα όσο γίνεται πιο σύντομα αλλά με υγιή τρόπο", λέει ο κ. Θεοχάρης. "Πρώτα θα εξετάσουμε τον εγχώριο τουρισμό, μετά τουρίστες από γειτονικές χώρες και μετά όλα τα υπόλοιπα. Στην αρχή, τα ταξίδια οδικώς θα είναι είναι πιο ασφαλή συγκριτικά με τα αεροπορικά, οπότε θα δούμε νωρίτερα τέτοιου είδους τουρίστες", σημειώνει.

Παραδοσιακές αγορές όπως η Γερμανία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ θα αντικατασταθούν από χώρες που είναι και πιο κοντά και ενδεχομένως δεν χτυπήθηκαν τόσο πολύ από την πανδημία, αναφέρει το BBC. "Μπορεί να φαίνεται περίεργο να σκέφτεται κανείς διακοπές, αλλά πρόκειται για δυο χώρες με οικονομίες που βασίζονται στον τουρισμό και, έχοντας δράσει έγκαιρα και άμεσα, ένα πετυχημένο καλοκαίρι μπορεί να θεωρηθεί ως επιβράβευση".

Πηγή: BBC