Ισπανία: Παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για τον κορονοϊό ή χάος

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 04 Μαΐου 2020 19:58 Ισπανία: Παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για τον κορονοϊό ή χάος

Η κυβέρνηση προειδοποίησε σήμερα την αντιπολίτευση ότι η Ισπανία κινδυνεύει να βρεθεί σε «υγειονομικό και οικονομικό» χάος, εάν η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ψηφίστηκε για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού δεν παραταθεί.

Η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ, που δέχεται ολοένα και περισσότερες επικρίσεις για τη διαχείριση της κρίσης η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 25.000 ανθρώπους στην Ισπανία, θα ζητήσει την προσεχή Τετάρτη από το ισπανικό κοινοβούλιο να εγκρίνει την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για ακόμη 2 εβδομάδες. Οι αντίπαλοί του τού καταλογίζουν κυρίως ότι έχει επιβάλει δρακόντειους περιορισμούς στην ελευθερία των μετακινήσεων.

Το Λαϊκό Κόμμα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απειλεί αυτήν την φορά να απόσχει, μέσω δηλώσεων του ηγέτη του Πάμπλο Κασάδο.

Ο Σάντσεθ δεν κατάφερε να του αλλάξει γνώμη έπειτα από μια τηλεφωνική συνδιάλεξη των δύο, διάρκειας μίας ώρας, ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών Χοσέ Λουίς Αμπάλος. Όμως, «τον προειδοποίησε ότι το να μη στηρίξει την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης μπορεί να οδηγήσει την Ισπανία στο υγειονομικό και οικονομικό χάος».

«Δεν μπορούμε να στηρίξουμε την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Ισπανία» δήλωσε, από την πλευρά του, ο αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε.

«Όταν ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης λέει ότι (…) βρισκόμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης, δεν μοιάζει συμβατό να συνεχίζουμε να ζητάμε από τους Ισπανούς έκτακτα μέτρα σε βάρος των δικαιωμάτων και των ελευθεριών τους (…). Δεν έχει νόημα».

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ισπανία δεν επιτρέπει απλά την επιβολή της καραντίνας στον πληθυσμό για τον περιορισμό της διασποράς, εκτιμά ο υπουργός Μεταφορών. Αποτελεί επίσης τη νομική βάση για μέτρα, όπως η διευκόλυνση της μερικής ανεργίας και η απαγόρευση των απολύσεων, που υιοθετήθηκαν για να μην καταστραφούν οι ζωές των πολιτών.

«Εκτός του να δίνεται μια τεράστια στήριξη στους πολίτες, (…) η κατάσταση έκτακτης ανάγκης λειτουργεί, υπογράμμισε ο συνάδελφός του Σαλβαδόρ Ίγια, και ως υπουργός Υγείας, πρέπει να σας πω ότι καλύτερα να μην κάνουμε πειράματα που μπορούν να μας οδηγήσουν στο χάος».

Πηγή: AFP/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση