Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το διαφορετικό φετινό καλοκαίρι: Κανόνες για τον τουρισμό και μη προσβάσιμες ζώνες εντός ΕΕ

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 05 Μαΐου 2020 14:35 Το διαφορετικό φετινό καλοκαίρι: Κανόνες για τον τουρισμό και μη προσβάσιμες ζώνες εντός ΕΕ

Οι Βρυξέλλες εργάζονται για «εναρμονισμένους κανόνες υποδοχής».

«Οριστικούς και εναρμονισμένους σε ευρωπαϊκό επίπεδο κανόνες» επιχειρούν να θέσουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, προκειμένου να συνοδεύσουν αυτό το καλοκαίρι έναν τουριστικό τομέα ο οποίος έχει πληγεί από την υγειονομική κρίση, όπως δήλωσε σήμερα ο αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τιερί Μπρετόν.

Έχοντας κλείσει από τον Μάρτιο λόγω των μέτρων περιορισμού που συνδέονται με την πανδημία της Covid-19, οι επιχειρήσεις που ζουν από τον τουρισμό παντού στην Ευρώπη πρέπει να «ξανανοίξουν το ταχύτερο δυνατό, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αλλά έχοντας τους πιο εναρμονισμένους κανόνες», προέβλεψε ο Επίτροπος μιλώντας στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό France Info.

Ο Μπρετόν είπε πως θα συμμετάσχει στην επεξεργασία «κατευθυντηρίων γραμμών που θα δοθούν πολύ σύντομα στη δημοσιότητα, τις ερχόμενες ημέρες, προκειμένου να επιτραπεί στις εν λόγω ζώνες να υποδεχθούν τουρίστες», όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Τα κράτη-μέλη, που διατηρούν τις αρμοδιότητές τους σε ό,τι αφορά τον τομέα της υγείας, πρέπει να λάβουν υπόψη τους αυτούς τους «ξεκάθαρους υγειονομικούς κανόνες που θα έχουν επικυρωθεί από τις αρχές υγείας και θα είναι γνωστοί σε όλους», είπε ο πρώην υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας.

Θα πρόκειται κυρίως για κανόνες κοινωνικής απόστασης που θα ισχύουν για τα εστιατόρια, τα μπαρ, τα ξενοδοχεία ή τους χώρους θεαμάτων. «Πρέπει επίσης ο τουρίστας να γνωρίζει ότι θα γίνει δεκτός σύμφωνα με τα πρότυπα που τον προστατεύουν και προστατεύουν και τους άλλους».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν οι Ευρωπαίοι θα ταξιδέψουν στο εσωτερικό της ΕΕ αυτό το καλοκαίρι, με φόντο την κρίση με τον κορωνοϊό, ο Μπρετόν εκτίμησε πως «ορισμένες ζώνες θα είναι ανοικτές στους τουρίστες και άλλες όχι. Θα πρέπει να τηρήσουμε ζώνες που δεν θα τύχουν της ίδιας μεταχείρισης, έτσι θα είναι, αυτό είναι λογικό», πρόσθεσε, καθώς τα κράτη μέλη ξεκινούν μια σταδιακή χαλάρωση των μέτρων περιορισμού και με διαφορετικούς τρόπους η κάθε μια.

Για τον πρώην πρόεδρο της Thomson και της France Telecom, ένα «σχέδιο Μάρσαλ για τον τουρισμό» θα πρέπει να αναπτυχθεί με τη βοήθεια επιδοτήσεων και όχι δανείων. Οι "27" διαπραγματεύονται αυτή την ώρα ένα ταμείο επανεκκίνησης με ένα «γιγαντιαίο» ποσό σύμφωνα με τον Επίτροπο, ο οποίος έκανε λόγο για εκτιμήσεις της τάξης των «1.000 έως 2.000 δισ. ευρώ».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ