Γερμανία: "Εξαφανίστηκαν" και οι εξαγωγές! Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1990

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 08 Μαΐου 2020 12:13 Γερμανία: "Εξαφανίστηκαν" και οι εξαγωγές! Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1990

Οι εξαγωγές στην Γερμανία σημείωσαν τον Μάρτιο τη μεγαλύτερη πτώση τους μετά την επανένωση της χώρας, κατά -11,8% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με τα προσαρμοσμένα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis).

Η μείωση των εξαγωγών, στα 108,9 δισεκατομμύρια ευρώ, είναι μεγαλύτερη από αυτή που καταγράφηκε στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, όταν τον Νοέμβριο του 2008 σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση τους κατά 9%, και από αυτή που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που είχαν ερωτηθεί σχετικά από το Bloomberg, οι οποίοι υπολόγιζαν τη μείωση στο 5%.

“Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από τον Αύγουστο του 1990 όταν ξεκίνησε η καταγραφή των στατιστικών στοιχείων”, επεσήμανε η Destatis σε ανακοίνωσή της.

Πολύ χαμηλότερα από το 2009

Οι εισαγωγές μειώθηκαν τον Μάρτιο κατά 5,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στα 91,6 δισεκατομμύρια ευρώ, το χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Ιανουάριο του 2009.

Σε σχέση με τον Μάρτιο του 2019 οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 7,9% και οι εισαγωγές κατά 4,5%.

Το εμπορικό πλεόνασμα μειώθηκε στα 12,8 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Αν και η ίδια η Γερμανία δεν επέβαλε ευρείς περιορισμούς στη δημόσια ζωή πριν τα τέλη Μαρτίου, πολλοί εμπορικοί της εταίροι είχαν ήδη πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού, κυρίως η Κίνα και η Ιταλία.

Οι εξαγωγές της προς τις χώρες της ΕΕ μειώθηκαν κατά 11% σε σχέση με πέρυσι, ενώ αυτές προς τρίτες χώρες σημείωσαν πτώση 4,3%.

Μεγάλη μείωσε και σε επίπεδο Ε.Ε

Οι εισαγωγές από ευρωπαϊκές χώρες μειώθηκαν κατά 8%, αλλά παρέμειναν σχεδόν σταθερές αυτές από τρίτες χώρες σε σχέση με τον Μάρτιο του 2019.

Στα τέλη Απριλίου ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Άλτμαϊερ είχε εκτιμήσει ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, που εξαρτάται πολύ από τις εξαγωγές, θα αντιμετωπίσει “τη χειρότερη ύφεση στην ιστορία της Γερμανικής Ομοσπονδίας”, με την κυβέρνηση να αναμένει μείωση του ΑΕΠ κατά 6,3% φέτος.

Η ανάπτυξη αναμένεται να επιστρέψει στη Γερμανία το 2021, με 5,2%.

Η οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 3,8% το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, όμως τα στοιχεία από τη Γερμανία “αυξάνουν τις πιθανότητες το ποσοστό αυτό να αναθεωρηθεί προς τα κάτω”, σύμφωνα με τον οικονομολόγο Κάρστεν Μπρέσκι της ING.

Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία θα ανακοινώσει τις πρώτες της εκτιμήσεις για το ΑΕΠ της χώρας κατά το πρώτο τρίμηνο στις 15 Μαΐου.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση