Λιβύη: Στρατηγική ήττα για τον στρατηγό Χαφτάρ - Έχασε τη βάση Al-Watiya μετά απο έξι χρόνια [Βίντεο]

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 18 Μαΐου 2020 21:01 Λιβύη: Στρατηγική ήττα για τον στρατηγό Χαφτάρ - Έχασε τη βάση Al-Watiya μετά απο έξι χρόνια [Βίντεο]

Ο πρωθυπουργός της Λιβύης Σάρατζ επαίνεσε τις δυνάμεις για τη νίκη.

Καίριο στρατιωτικό πλήγμα στη μάχη για την τελική επικράτηση στη Λιβύη, φαίνεται πως πέτυχε ο Φαγέζ Αλ Σάρατζ.

Ο Στρατός της Λιβύης (GNA) ανέκτησε τον έλεγχο της αεροπορικής βάσης Al-Watiya από τις δυνάμεις του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ μετά από μια επιχείρηση δύο εβδομάδων, δήλωσε σήμερα η κυβέρνηση της Τρίπολης.

Η νίκη ανακοινώθηκε από το γραφείο της επιχείρησης Burkan Al-Ghadab (Ηφαίστειο της οργής) με επικεφαλής την κυβέρνηση, επικαλούμενη τον Osama al-Juwaili, διοικητή της Επιχείρησης Peace Storm.

Ο στρατός μοιράστηκε εικόνες από την αεροπορική βάση, δείχνοντας κατεστραμμένα αεροσκάφη μέσα σε ένα από τα υπόστεγα, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Demirören (DHA).

"Οι ηρωικές μας δυνάμεις έχουν πάρει πλήρως τον έλεγχο της αεροπορικής βάσης Al-Watiya", δήλωσε ο Ossama Goweli, διοικητής της κοινής αίθουσας επιχειρήσεων των ενόπλων δυνάμεων.

Ο πρωθυπουργός της Λιβύης Σάρατζ επαίνεσε τις δυνάμεις για την επικράτηση. "Ανακοινώνουμε με υπερηφάνεια την απελευθέρωση της στρατιωτικής βάσης του Al-Watiya από τους εγκληματίες πολιτοφύλακες, δήλωσε ο Σάρατζ, ο οποίος είναι επίσης αρχηγός του στρατού της Λιβύης.

Συνέχισε λέγοντας: "Η σημερινή νίκη δεν σηματοδοτεί το τέλος της μάχης. Μάλλον, μας φέρνει πιο κοντά στη μεγάλη ημέρα της νίκης απελευθερώνοντας όλες τις πόλεις και περιοχές και εξαλείφοντας μόνιμα το σχέδιο κυριαρχίας και τυραννίας (υπό την ηγεσία του Χαφτάρ). "

Οι δυνάμεις του Χάφταρ είχαν πάρει τον έλεγχο της Al-Watiya το 2014 και χρησιμοποιούσαν την αεροπορική βάση ως κέντρο διοίκησης για τις επιχειρήσεις τους στα δυτικά.

Ο στρατός της Λιβύης κατέλαβε τη Δευτέρα ένα ακόμη σύστημα αεροπορικής άμυνας του Χάφταρ νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας. Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της Λιβύης, ο συνταγματάρχης Μοχάμεντ Κανούνου δήλωσε ότι οι αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν εναντίον των πολιτοφυλακών του Χαφτάρ νότια της πόλης Σέρτε.

Ένα ρωσικό σύστημα αεροπορικής άμυνας τύπου Pantsir που παρέχεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και ένα ηλεκτρονικό jammer καταστράφηκαν στις αεροπορικές επιθέσεις, πρόσθεσε.

Οι δυνάμεις του Χαφτάρ, που υποστηρίζονται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και τη Ρωσία, δεν κατάφεραν να προωθηθούν σημαντικά από τα περίχωρα της Τρίπολης όπου έφθασαν κατά τα πρώτα στάδια της εκστρατείας τους αλλά εξακολουθούν να ελέγχουν την Ταρχούνα.

Ωστόσο μετά τη νίκη, ο λιβυκός στρατός είπε ότι θα κινηθεί για να απελευθερώσει την Ταρχούνα, που βρίσκεται περίπου 140 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Τρίπολη.

Ο στρατηγός Mohammed Al-Sharif, αρχηγός του προσωπικού του λιβυκού στρατού, δήλωσε στην τηλεόραση της Λιβύης ότι οι δυνάμεις του ετοιμάζονται να απελευθερώσουν περιοχές νότια της Τρίπολης από τις πολιτοφυλακές του Χαφτάρ, συμπεριλαμβανομένης της Ταρχούνα.

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση