Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Ατρόμητη» η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας: Σεισμός 5,8R ενώ έδινε συνέντευξη

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 25 Μαΐου 2020 09:41 «Ατρόμητη» η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας: Σεισμός 5,8R ενώ έδινε συνέντευξη

Σεισμός 5,8 Ρίχτερ αναστάτωσε τη Νέα Ζηλανδία. Το επίκεντρο εντοπίστηκε κοντά στην πρωτεύουσα Ουέλινγκτον σύμφωνα με το κυβερνητικό σεισμικό παρατηρητήριο Geonet.

Η νεότερη ενημέρωση ανέφερε ότι ο σεισμός στη Νέα Ζηλανδία ήταν μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, είχε επίκεντρο 30 χιλιόμετρα από τη Λεβίν, μια πόλη κοντά στην πρωτεύουσα Ουέλινγκτον, και είχε εστιακό βάθος 37 χιλιόμετρα. Η σεισμική δόνηση έγινε πολύ αισθητή στην πρωτεύουσα της Νέας Ζηλανδίας και τα περίχωρά της.

Ο σεισμός των 5,8 Ρίχτερ σημειώθηκε την ώρα που η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Άρντερν έδινε τηλεοπτική συνέντευξη αλλά δεν… πτοήθηκε. Η ψύχραιμη αντίδρασή της, μάλιστα, καταγράφηκε σε βίντεο.

Η Άρντερν βρισκόταν Beehive, όπως ονομάζεται το κτίριο του κοινοβουλίου.

«Έχουμε έναν σεισμό εδώ Ράιαν» είπε η Άρντερν στον δημοσιογράφο Ράιαν Μπριτζ, ενώ η κάμερα και το σκηνικό πίσω της κουνιούνταν από τη δόνηση. Η ίδια, πάντως, έμεινε χαμογελαστή. «Ένας αρκετά καλός σεισμός εδώ… αν βλέπετε πράγματα να κινούνται πίσω μου. Το Beehive κουνιέται λίγο περισσότερο από τα περισσότερα κτίρια», είπε και στην ερώτηση αν ήθελε να συνεχίσει τη συνέντευξη, η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας απάντησε καταφατικά αφού… τσέκαρε πως δεν υπήρχαν φώτα πάνω από το κεφάλι της.

Δείτε το video

Η Άρντερν έγινε πρωθυπουργός το 2017 και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη χώρα της, κυρίως για τον τρόπο που αντιμετώπισε πολλές κρίσεις: το μακελειό σε δύο τεμένη του Κράιστερτς τον Μάρτιο του 2019, την έκρηξη ηφαιστείου τον Δεκέμβριο και πιο πρόσφατα την πανδημία του κορονοϊού.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Reuters ότι αισθάνθηκε έντονα να σείεται το έδαφος στο Ουέλινγκτον. Αξιωματούχοι των υπηρεσιών εκτάκτων καταστάσεων δήλωσαν ότι δεν υπάρχουν άμεσα αναφορές για ζημιές.

Από τον σεισμό δεν υπήρξαν τραυματισμοί ούτε ζημιές, διαβεβαίωσε η Άρντερν αργότερα σε συνέντευξη Τύπου, όμως η δόνηση διήρκεσε για περισσότερα από 30 δευτερόλεπτα και προκάλεσε πανικό στους κατοίκους του Ουέλινγκτον.

Η Νέα Ζηλανδία βρίσκεται στην ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή το “Δαχτυλίδι της φωτιάς” όπως αποκαλείται, ένα τόξο 40.000 χιλιομέτρων από ηφαίστεια και ωκεάνιους τάφρους που περικλείουν μεγάλο μέρος του Ειρηνικού Ωκεανού.

Το 2011 σεισμός μεγέθους 6,3 βαθμών προκάλεσε τον θάνατο 185 ανθρώπων στο Κράιστσερτς, ενώ το 2016 σεισμός 7,8 βαθμών έπληξε την πόλη Καϊκούρα του Νότιου Νησιού, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι και να προκληθούν υλικές ζημιές ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων, ακόμη και στο Ουέλινγκτον που βρίσκεται στο νησί αυτό.

πηγή: newsit.gr