Εκτύπωση αυτής της σελίδας

70 μετανάστες που επέβαιναν σε ξύλινη τράτα έφτασαν στη Σικελία

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 25 Μαΐου 2020 10:08 70 μετανάστες που επέβαιναν σε ξύλινη τράτα έφτασαν στη Σικελία

Η ανακοίνωση χθες Κυριακή ότι αποβιβάστηκαν παράνομα 400 μετανάστες σε ακτή της Σικελίας θα σηματοδοτούσε ρεκόρ πολλών ετών, όμως αργά το βράδυ, η αστυνομία της νομαρχίας εντέλει ανακοίνωσε πως καταμέτρησε μόλις περίπου 70 ανθρώπους, μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

Μόνο μια ξύλινη τράτα, μήκους 10-12 μέτρων, βρέθηκε στην ακτή της νότιας Σικελίας, στην περιφέρεια Αγκριτζέντο. Οι έρευνες στη θάλασσα για μεγαλύτερο σκάφος που φέρονταν να χρησιμοποίησαν διακινητές απέβησαν άκαρπες.

Αρχικά, αυτόπτες μάρτυρες επιτόπου ανέφεραν στις δυνάμεις επιβολής της τάξης ότι είχαν φθάσει 400 μετανάστες στην παραλία με δύο σκάφη. Αργότερα, ο δήμαρχος της κοινότητας είπε ότι συνομίλησε με μετανάστες κι έκανε λόγο για την πιθανή άφιξη 300 Τυνήσιων.

«Η Ιταλία ξαναγίνεται καταυλισμός προσφύγων», έσπευσαν να σχολιάσουν δύο κοινοβουλευτικοί της Λέγκας (του ακροδεξιού κόμματος του Ματέο Σαλβίνι), προτού ανακοινωθεί ο αναθεωρημένος αριθμός.

Οι μετανάστες τράπηκαν σε φυγή από την παραλία, σε μικρές ομάδες. Κάποιοι σταματούσαν αυτοκίνητα και ζητούσαν από τους οδηγούς λίγο νερό, ή να τους πάρουν, σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα “Agrigento Notizie”. Άλλοι απλώς κάθισαν στη σκιά δέντρων για να ξεκουραστούν.

Η μείωση του αριθμού από την αστυνομία συνάδει περισσότερο με την πραγματικότητα των συχνών τελευταία αποβιβάσεων μεταναστών με μικρές βάρκες και πλεούμενα στην Ιταλία.

Έτσι 52 άνθρωποι, οι περισσότεροι από την υποσαχάρια Αφρική, έφθασαν νωρίτερα χθες Κυριακή στο νησάκι Λινόσα, σε μικρή απόσταση από τη Λαμπεντούζα, ανέφεραν οι ιταλικές αρχές. Επέβαιναν σε πλεούμενο δέκα μέτρων.

Το Σάββατο, περίπου είκοσι άνθρωποι αφίχθησαν με φουσκωτό, εν μέσω των λουομένων, σε παραλία στη Μαρσάλα, κοινότητα στην ανατολική Σικελία, ενώ έξι Τυνήσιοι κατάφεραν να φθάσουν με μικροσκοπική βάρκα στη Λαμπεντούζα το Σάββατο. Άλλοι περίπου 40 συμπατριώτες τους αναχαιτίστηκαν κοντά στην ακτογραμμή και συνοδεύτηκαν ως ένα λιμάνι από την ακτοφυλακή.

Σύμφωνα με τους αριθμούς του υπουργείου Εσωτερικών της Ιταλίας, έως την 22η Μαΐου είχαν φθάσει στην Ιταλία από την αρχή της χρονιάς 4.445 μετανάστες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ