Πρώτη πτήση για το μεγαλύτερο ηλεκτρικό αεροσκάφος στον κόσμο

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 29 Μαΐου 2020 18:39 Πρώτη πτήση για το μεγαλύτερο ηλεκτρικό αεροσκάφος στον κόσμο

Το μεγαλύτερο ηλεκτρικό αεροσκάφος στον κόσμο αναμένεται να πετάξει σήμερα για πρώτη φορά, με μηδενικές εκπομπές άνθρακα.

Το Cessna Caravan είναι εξοπλισμένο με ηλεκτρικό κινητήρα και θα πετάξει για 20-30 λεπτά πάνω από την πολιτεία της Ουάσιγκτον στις ΗΠΑ. Το αεροπλάνο είναι αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ της εταιρείας κατασκευής κινητήρων magniX και της αεροδιαστημικής εταιρείας AeroTEC και θα μπορεί να μεταφέρει μέχρι και εννέα επιβάτες, αλλά στην εναρκτήρια πτήση θα υπάρχει μόνο ένας πιλότος, ταξιδεύοντας με ταχύτητα 183 χλμ/ώρα.

Το αεροσκάφος θα κάνει την πρώτη του πτήση σήμερα, 28 Μαΐου στις 6 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) αν το επιτρέψει ο καιρός.

Το Cessna Caravan είναι ένα από τα πιο χρησιμοποιημένα αεροπλάνα μεσαίας εμβέλειας στον κόσμο, με περισσότερα από 2.600 να λειτουργούν σε 100 χώρες. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της εταιρίας, ο απώτερος στόχος της είναι να συνδέσει καλύτερα τις κοινότητες, φέρνοντας στην αγορά ένα προηγμένο σύστημα ηλεκτροκίνησης που προσφέρει χαμηλότερο κόστος λειτουργίας ενώ παράγει μηδενικές εκπομπές άνθρακα.

Ο Roei Ganzarski, Διευθύνων Σύμβουλος της magniX, δήλωσε πως «Τα ηλεκτρικά αεροπλάνα θα έχουν 40% -70% χαμηλότερο κόστος λειτουργίας ανά ώρα πτήσης. Αυτό σημαίνει ότι οι αερομεταφορείς θα μπορούν να πετούν περισσότερα αεροπλάνα σε μικρότερα αεροδρόμια, που επίσης σημαίνει μεν μικρότερη εμπειρία, χωρίς όμως επιβλαβείς εκπομπές άνθρακα». Δήλωσε επίσης ότι όλες οι πτήσεις μικρότερες από 1.000 μίλια θα είναι εξ’ολοκλήρου ηλεκτρικές σε 15 χρόνια.

Μεταξύ των άλλων εταιρειών που αναπτύσσουν ηλεκτρικά αεροσκάφη είναι η Zunum Aero, η οποία κατασκευάζει ένα αεροσκάφος 27 θέσεων με εμβέλεια 680 μιλίων, και ο κατασκευαστής κινητήρων είναι η Rolls-Royce, με το πρόγραμμα Accel, που στοχεύει να παράγει το ταχύτερο ηλεκτρικό αεροπλάνο μέχρι σήμερα. Τον Απρίλιο, η Rolls-Royce και η Airbus ακύρωσαν τα σχέδιά τους για υβριδικά ηλεκτρικά αεροσκάφη, ενώ παράλληλα, η γερμανική εταιρεία Lilium εργάζεται σε πενταθέσιο ηλεκτρικό αεροπορικό ταξί.

 

ΠΗΓΗ: CNN, TheGuardian

Προσαρμοσμένη αναζήτηση