Απίστευτη πρόκληση από την Τουρκία: Καλούμε την Ελλάδα να ξεπεράσει τα ιστορικά της κόμπλεξ για την Αγιά Σοφιά

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 30 Μαΐου 2020 13:50 Απίστευτη πρόκληση από την Τουρκία: Καλούμε την Ελλάδα να ξεπεράσει τα ιστορικά της κόμπλεξ για την Αγιά Σοφιά

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι η Αγία Σοφία θα παραμείνει και θα προστατευτεί ως μια σημαντική αξία για την Τουρκία και για την ανθρωπότητα.

Κλιμακώνει την ένταση με την Αθήνα η Άγκυρα, μετά την πρόσευχη στην Αγιά Σοφιά, το βράδυ της Παρασκευής για την 567η επέτειο από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι, σε απαντώντας στο ελληνικό ΥΠΕΞ, ανέφερε ότι η Αγία Σοφία θα παραμείνει και θα προστατευτεί ως μια σημαντική αξία για την Τουρκία και για την ανθρωπότητα.

Μάλιστα κάλεσε την Ελλάδα να ξεπεράσει τα... ιστορικά της κόμπλεξ.

Υπενθυμίζεται πως η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στην ανάγνωση αποσπάσματος του κορανίου μέσα στην Αγιά Σοφιά, έγινε σε υψηλούς τόνους.

"Η ανάγνωση αποσπασμάτων του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας, ενός οικουμενικού μνημείου που προστατεύεται από την UNESCO ως τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και λειτουργεί ως μουσείο από το 1935, συνιστά απαράδεκτη απόπειρα αλλοίωσης του μνημειακού χαρακτήρα της αλλά και πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών".

Στην ανακοίνωση το υπουργείο εξωτερικών καλεί την Άγκυρα να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις. "Η ενέργεια αυτή προσβάλλει τη διεθνή κοινότητα και εκθέτει εκ νέου την Τουρκία, η οποία οφείλει να σέβεται τόσο τη Σύμβαση για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς, όσο και την UNESCO, των οποίων είναι μέλος. Καλούμε για άλλη μια φορά την Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να σταματήσει να υποτάσσει σε εσωτερικές σκοπιμότητες τον ιδιαίτερα τιμητικό της ρόλο ως θεματοφύλακα ενός τόσο σημαντικού μνημείου όπως η Αγία Σοφία, που ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα".

πηγή: thetoc.gr

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση