Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Εμφύλιος» στις ΗΠΑ: Δεύτερος νεκρός κατά τις διαδηλώσεις της οργής μετά τη δολοφονία Φλόιντ

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 30 Μαΐου 2020 17:26 «Εμφύλιος» στις ΗΠΑ: Δεύτερος νεκρός κατά τις διαδηλώσεις της οργής μετά τη δολοφονία Φλόιντ

Η οργή ξεχειλίζει στις ΗΠΑ μετά τη δολοφονία του 46χρονου μαύρου Τζορτζ Φλόιντ από τον λευκό αστυνομικό στη Μινεάπολη της Μινεσότα. Μετά το θάνατο ενός 19χρονου στο Ντιτρόιτ, ήρθε και ο θάνατος ενός πράκτορα στο Όκλαντ.

Ο ασκός του Αιόλου έχει ανοίξει για τα καλά στις ΗΠΑ μετά το νέο περιστατικό αστυνομικής βίας που οδήγησε στο θάνατο του 46χρονου Τζορτζ Φλόιντ, στη Μινεάπολη. Η εικόνα του λευκού αστυνομικού να τον πατά επί περισσότερα από οκτώ λεπτά στο λαιμό με το γόνατό του, ενώ το θύμα είναι πεσμένο κάτω, προκάλεσε οργή και οι διαδηλώσεις της Παρασκευής σε Νιτρόιτ και Όκλαντ αμαυρώθηκαν από δυο θανάτους.

Ο πρώτος νεκρός ήταν ένας 19χρονος στο Ντιτρόιτ. Ο δεύτερος ένας ομοσπονδιακός πράκτορας στο Όκλαντ.

Το Όκλαντ ήταν μια από τις πολλές πόλεις όπου έγιναν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας μετά τη δολοφονία του Φλόιντ. Μια από τις πόλεις που «κάηκαν» από τα επεισόδια που σημειώθηκαν. Μια από τις δυο πόλεις που θρηνούν νεκρό.

Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, ένοπλος άνοιξε πυρ κατά δυο πρακτόρων της Υπηρεσίας Προστασίας (Federal Protective Service) που βρίσκονταν σε ομοσπονδιακό κτίριο. Σκότωσε τον έναν και τραυμάτισε σοβαρά τον άλλον.

Λίγη ώρα μετά τη δολοφονία του ομοσπονδιακού πράκτορα, τους δρόμους του Όκλαντ προκλήθηκαν άγρια επεισόδια. 18 άνθρωποι συνελήφθησαν, έξι αστυνομικοί τραυματίστηκαν, προκλήθηκαν ζημιές σε κτίρια, μαγαζιά λεηλατήθηκαν, αυτοκίνητα έγιναν παρανάλωμα του πυρός. Κι όλα αυτά ενώ η διαδήλωση, στην οποία εκτιμάται ότι είχαν βρεθεί 7.500 άνθρωποι, είχε ξεκινήσει ειρηνικά.

Νεκρός και στο Νιτρόιτ

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι ένας άνδρας είχε ανοίξει πυρ κατά διαδηλωτών στο Ντιτρόιτ, σκοτώνοντας έναν 19χρονο διαδηλωτή.

Όλα έγιναν, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που ξέσπασαν στο Ντιτρόιτ μετά τη δολοφονία του Φλόιντ από λευκό αστυνομικό στη Μινεάπολη της Μινεσότα.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι κάποιος μέσα από ένα SUV Dodge Durango άνοιξε πυρ κατά των διαδηλωτών. Ο ύποπτος πάρκαρε το αυτοκίνητό του και άρχισε να ρίχνει στα τυφλά μέσα στο πλήθος!

Ήταν 23:30 το βράδυ της Παρασκευής (ώρα ΗΠΑ) στην περιοχή Greektown του Ντιτρόιτ, μια περιοχή με πολλά μαγαζιά και κέντρα διασκέδασης. Εκεί η αστυνομία συγκρούστηκε με διαδηλωτές.

Κατά την εκπρόσωπο της αστυνομίας, στο θάνατο του 19χρονου στο Ντιτρόιτ δεν εμπλέκεται αστυνομικός.

Το θύμα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μετά τον πυροβολισμό αλλά είχε χάσει τη ζωή του. Δεν έχει γίνει γνωστή η ταυτότητα του άτυχου 19χρονου, ενώ δεν υπάρχουν ούτε πληροφορίες για τον δράστη, ο οποίος μετά τους πυροβολισμούς το έσκασε από το σημείο.

Στη διάρκεια των διαδηλώσεων τραυματίστηκε από πέτρα ένας διοικητής της αστυνομίας του Ντιτρόιτ, ο οποίος διακομίστηκε στο νοσοκομείο.

Δεκάδες συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν και σύμφωνα με την αστυνομία πολλοί από τους διαδηλωτές δεν ήταν κάτοικοι του Ντιτρόιτ, μετέδωσε το δίκτυο WJBK.

Οργή λαού παντού στις ΗΠΑ

Η Μινεάπολη στη Μινεσότα έζησε άλλο ένα βράδυ ταραχών και οργής. Στην πόλη αναπτύχθηκε η Εθνοφρουρά για να επιβληθεί η τάξη και επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ της Παρασκευής, από τις 20:00 τοπική ώρα (03:00 το Σάββατο ώρα Ελλάδας) ως τις 06:00 της επομένης, αφού ένα αστυνομικό τμήμα πυρπολήθηκε την προηγούμενη νύχτα και πολλά εμπορικά καταστήματα λεηλατήθηκαν.

«Μας συνθλίβουν εδώ και πάρα πολύ καιρό. Πεθαίνουμε, αδερφέ, με το γόνατο κάποιου στον λαιμό μας, όταν δεν έχουμε κάνει τίποτα απολύτως (…). Λοιπόν, πάει, τελειώσαμε. Θέλω να πω, είμαστε ήδη νεκροί, ας πεθάνουμε υπερασπιζόμενοι μια δίκαιη υπόθεση, όχι;», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας διαδηλωτής στη Μινεάπολη.

Δεν ήταν, όμως, μόνο οι διαδηλώσεις στη Μινεάπολη. Διαδηλώσεις εξαπλώθηκαν σε πολλές αμερικανικές πόλεις, από το Ντιτρόιτ στην Ατλάντα, από τη Νέα Υόρκη ως το Χιούστον και την πρωτεύουσα Ουάσινγκτον.

Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά στον Λευκό Οίκο, κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «σταματήστε να μας δολοφονείτε» ή «Η ζωή των μαύρων μετράει».

Στη Νέα Υόρκη, συγκεντρώθηκαν περίπου 1.000 διαδηλωτές που φώναζαν συνθήματα εναντίον της αστυνομίας. Στο Ντένβερ, ένας αυτοκινητόδρομος αποκλείστηκε. Στο Λούιβιλ, στην πολιτεία Κεντάκι, σημειώθηκαν επεισόδια όταν κάτοικοι απαίτησαν δικαιοσύνη για την Μπριόνα Τέιλορ, μια μαύρη που έπεσε νεκρή από πυρά της αστυνομίας στην είσοδο του διαμερίσματός της τον Μάρτιο.

Με πληροφορίες και από sanfrancisco.cbslocal.com