Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιστροφή στην κανονικότητα και στην Ευρώπη: Ανοίγουν σχολεία, υπαίθριες αγορές και κινηματογράφοι

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 01 Ιουνίου 2020 16:59 Επιστροφή στην κανονικότητα και στην Ευρώπη: Ανοίγουν σχολεία, υπαίθριες αγορές και κινηματογράφοι

Τα σχολεία στην Αγγλία ανοίγουν και πάλι σήμερα για πρώτη φορά από τότε που έκλεισαν πριν από 10 εβδομάδες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά πολλοί γονείς σχεδιάζουν να κρατήσουν τα παιδιά στο σπίτι καθώς φοβούνται ότι υπουργοί προχωρούν πολύ γρήγορα στην άρση των μέτρων.

Η χαλάρωση των μέτρων θα σημαίνει ότι θα ξεκινήσουν τα μαθήματα για ορισμένες μικρές τάξεις. Παράλληλα, θα επιτρέπεται η συνάθροιση έως έξι άτομα σε εξωτερικούς χώρους στην Αγγλία, θα ανοίξουν και πάλι οι υπαίθριες αγορές, και πάνω από 2 εκατ. άνθρωποι που ανήκουν στις πιο ευπαθείς ομάδες θα επιτρέπεται να κυκλοφορούν έξω από το σπίτι τους.

Αλλά με τη Βρετανία να καταγράφει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων από την COVID-19, πολλοί ανησυχούν ότι αυτό γίνεται πολύ νωρίς, μεταξύ των οποίων και κάποιοι επιστήμονες που συμβουλεύουν την κυβέρνηση και την έχουν προειδοποιήσει ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε δεύτερο κύμα μολύνσεων.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η σημερινή χαλάρωση των μέτρων αντιπροσωπεύει μερική μόνο χαλάρωση αλλά υπάρχει ανησυχία ότι η χώρα δεν είναι ακόμα έτοιμη για αλλαγές και ότι περισσότεροι πολίτες αρχίζουν να αγνοούν τους κανόνες για κοινωνική αποστασιοποίηση.

Σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Ιδρύματος Εκπαιδευτικών Ερευνών, οι διευθυντές των σχολείων εκτιμούν ότι το 46% των γονιών θα κρατήσουν τα παιδιά στο σπίτι τους λόγω ανησυχιών για την πανδημία, με τους φόβους αυτούς να τους συμμερίζονται και κάποιοι υγειονομικοί αξιωματούχοι.

Ανοίγουν σινεμά και θέατρα στην Πορτογαλία

Την ίδια ώρα, στην Πορτογαλία, αρχίζουν και πάλι να ανοίγουν από σήμερα οι κινηματογράφοι, τα θέατρα και οι χώροι εκδηλώσεων ύστερα από δυόμισι μήνες που παρέμειναν κλειστά λόγω της πανδημίας.

Οι αθλητικοί χώροι μπορούν και πάλι να ξεκινήσουν να λειτουργούν με νέους υγειονομικούς κανόνες, και η τηλεργασία παύει να είναι υποχρεωτική.

Τα εμπορικά κέντρα μπορούν και πάλι να ανοίξουν τις πόρτες τους με εξαίρεση αυτά στην περιοχή της Λισαβόνας, που τις τελευταίες ημέρες έχει καταγράψει μεγαλύτερη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα.

«Η εξέλιξη της κατάστασης στην περιοχή της Λισαβόνας είναι σαφώς διαφορετική από την υπόλοιπη χώρα», εξήγησε ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, διευκρινίζοντας ότι η απόφαση για άνοιγμα των εμπορικών κέντρων θα «επανεξεταστεί» την Πέμπτη.

Στη Ρωσία, ύστερα από πάνω από δύο μήνες αναστολής λειτουργίας, ανοίγουν και πάλι σήμερα πολλά εμπορικά καταστήματα στη Μόσχα, ενώ τα πάρκα στην πρωτεύουσα θα είναι και πάλι προσβάσιμα για περιπάτους, με την υποχρέωση οι πολίτες να φορούν μάσκα σε δημόσιους χώρους.

Στην Γαλλία, οι πολίτες αναμένουν με ανυπομονησία το άνοιγμα και των καφέ και των εστιατορίων αύριο, Τρίτη, καθώς και την άρση της απαγόρευσης για μετακίνηση σε απόσταση μεγαλύτερη των 100 χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας.

Άλλοι 162 νεκροί μέσα σε ένα 24ωρο, 9.035 νέα κρούσματα στη Ρωσία

Η Ρωσία ανέφερε σήμερα 9.035 νέα κρούσματα του κορωνοϊού ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε 414.878.

Το ρωσικό κέντρο αντιμετώπισης του κορονοϊού ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο πέθαναν από covid-19 άλλοι 162 άνθρωποι, ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους 4.855.

Πηγή: newsbeast.gr