Τσαβούσογλου: Θέμα κυριαρχίας μας η Αγιά Σοφιά – Μας δικαιώνει η συμφωνία για την ΑΟΖ

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2020 13:50 Τσαβούσογλου: Θέμα κυριαρχίας μας η Αγιά Σοφιά – Μας δικαιώνει η συμφωνία για την ΑΟΖ

Επικαλούμενος ακόμη και τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ούτε λίγο ούτε πολύ είπε πως η συμφωνία που υπέγραψαν Ελλάδα και Ιταλία για την ΑΟΖ είναι… θετική για την Τουρκία. Όσο για την Αγιά Σοφιά; Στη γνωστή προκλητική γλώσσα τη χαρακτήρισε «κυριαρχικό δικαίωμα».

Μιλώντας στο κανάλι NTV, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν εγκατέλειψε την ακραία προκλητική ρητορική της Τουρκίας σε ό,τι αφορά στην Αγιά Σοφιά. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε πως «η Αγιά Σοφία δεν είναι θέμα άλλων χωρών κόσμου. Είναι θέμα εθνικής κυριαρχίας μας. Μετά την Άλωση έγινε Οθωμανική ιδιοκτησία. Μετά πέρασε σε ιδιοκτησία του Βακουφίου (ιδρύματος) και το 1962 πάρθηκε μια απόφαση πως μπορεί να είναι τζαμί.

567 χρόνια μετά την Άλωση είναι περίεργο να συζητούν κάποιοι σε ποιον ανήκει η Αγία Σοφία και η Κωνσταντινούπολη… Στις 2 Ιουλίου το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποφασίσει και εμείς θα αποφασίσουμε σύμφωνα με την εθνική μας κυριαρχία. Θα κάνουμε ο τι πει ο λαός μας και το δικαστήριο».

Τσαβούσογλου: Θετική για την Τουρκία η συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας

Φυσικά, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν θα μπορούσε να μην ερωτηθεί και να μην απαντήσει για την ιστορική συμφωνία που υπέγραψαν πριν από μερικές μέρες Ελλάδα και Ιταλία για την οριοθέτηση ΑΟΖ.

Ο Τσαβούσογλου «αποφάσισε» ότι η συμφωνία είναι προς το… συμφέρον της Τουρκίας και γι’ αυτό επικαλέστηκε και τον Νίκο Κοτζιά. Όπως μεταδίδει για τον Ελεύθερο Τύπο ο Μανώλης Κωστίδης, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε χαρακτηριστικά: «Η συμφωνία της Ελλάδας με την Ιταλία δεν αφορά το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Στη συμφωνία για την ΑΟΖ με την Ιταλία όμως η Ελλάδα σε τρία νησιά στην Κεφαλλονιά , στους Στροφάδες και στους Οθωνούς δεν έδωσε πλήρη επήρεια στα νησιά αυτά. Ο Κοτζιάς γι’ αυτό κατηγόρησε τη συμφωνία αυτή.

Αυτό είναι θετικό για εμάς και μας δίνει δίκαιο για τη συμφωνία μας με τη Λιβύη. Εμείς με τη Λιβύη  ενδέχεται να υπογράψουμε συμφωνία και να κάνουμε βήματα έτσι ώστε να κάνουμε έρευνες και γεωτρήσεις στην υφαλοκρηπίδα τους».

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Προσαρμοσμένη αναζήτηση