100 μέρες κορονοϊού Χιλή: 154.000 κρούσματα και 2.600 θάνατοι

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2020 09:50 100 μέρες κορονοϊού Χιλή: 154.000 κρούσματα και 2.600 θάνατοι

Έχουν περάσει πια 100 μέρες από την ημέρα που εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στη Χιλή. Από τότε, η χώρα θρηνεί πάνω από 2.600 θανάτους και μετρά περισσότερα από 154.000 κρούσματα.

Χθες Πέμπτη (11.06.2020) τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 154.000 και έφτασαν 154.092, ενώ οι θάνατοι στη Χιλή είναι πλέον 2.648.

«Αυτές ήταν 100 πολύ δύσκολες ημέρες», είπε ο υπουργός Υγείας Χάιμε Μάνιαλιτς απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στο Σαντιάγο, προτού προειδοποιήσει: «ο Ιούνιος θα είναι ο δυσκολότερος μήνας στον αγώνα εναντίον αυτής της αρρώστιας».

Οι αρχές κατέγραψαν 173 θανάτους εξαιτίας της ασθένειας που προκαλεί ο κορονοϊός και 5.596 κρούσματα μόλυνσης σε 24 ώρες.

Πάνω από 25.000 περιπτώσεις χαρακτηρίζονται ενεργές, που σημαίνει ότι πρόκειται για ανθρώπους που είτε έχουν μπει σε νοσοκομείο, είτε έχουν τεθεί σε απομόνωση.

Χιλή, 100 μέρες μετά

Το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 επιβεβαιώθηκε στη Χιλή την 3η Μαρτίου. Τον ιό μετέφεραν στη χώρα πολίτες που επέστρεφαν από ταξίδια στην Ασία και στην Ευρώπη. Στα μέσα εκείνου του μήνα, η κυβέρνηση ανακοίνωνε σειρά αυστηρών μέτρων για τρεις μήνες — κλείσιμο των συνόρων, αναστολή λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, καραντίνες στις περιοχές όπου η επιδημία εξαπλωνόταν ταχύτερα.

Στα μέσα Απριλίου, μιλώντας περί «νέας ομαλότητας», ο συντηρητικός πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα ανακοίνωνε ένα σχέδιο για την επιστροφή των Χιλιανών στις δουλειές και στα σχολεία.

Αλλά τον Μάιο, η πανδημία άρχισε να εξαπλώνεται με ολοένα ταχύτερο ρυθμό, ειδικά σε φτωχότερες και πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της χώρας, κυρίως στη μητροπολιτική περιοχή της πρωτεύουσας. Ο αριθμός των κρουσμάτων απογειώθηκε, από τα ελάχιστα που επιβεβαιώνονταν καθημερινά σε χιλιάδες. Η κυβέρνηση επέβαλε καραντίνα σε όλη την πρωτεύουσα.

Αυτή την εβδομάδα, οι αρχές ενημέρωσαν πως μέσα σε μόλις τρεις ημέρες, οι ενεργές περιπτώσεις στο Σαντιάγο αυξήθηκαν κατά 11%.

Με τα δεδομένα να υποδεικνύουν ότι τα μέτρα περιορισμού δεν τηρούνται σε ικανοποιητικό βαθμό, η κυβέρνηση διεμήνυσε πως θα επιβάλλονται βαρύτερα πρόστιμα σε όσους τα παραβιάζουν. Την Τετάρτη, παρέτεινε το lockdown στις παραθαλάσσιες πόλεις Βαλπαραΐσο και Βίνια δελ Μαρ, γεγονός που σημαίνει πως πάνω από τον μισό πληθυσμό των 18 εκατομμυρίων πολιτών παραμένει σε καραντίνα.

Η Εταιρεία Εντατικολογίας της Χιλής τόνισε στο πιο πρόσφατο ενημερωτικό δελτίο της ότι το επίπεδο πληρότητας των κλινών των μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) φθάνει το 87% σε όλη τη χώρα, ενώ αυτό των μηχανημάτων τεχνητής υποστήριξης της αναπνοής σε χρήση το 76%. Στο Σαντιάγο όμως, το ποσοστό πληρότητας των κλινών ΜΕΘ βρίσκεται στο 95%. Παρόμοια είναι η κατάσταση στην Αντοφαγκάστα, στη Βαλπαραΐσο και στη Μάουλε, στον νότο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση