Νέες τουρκικές προκλήσεις για την Αγιά Σοφιά: "Το ΣτΕ θα αποφασίσει τη μετατροπή της σε τζαμί"

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2020 16:31 Νέες τουρκικές προκλήσεις για την Αγιά Σοφιά: "Το ΣτΕ θα αποφασίσει τη μετατροπή της σε τζαμί"

Συνεχίζουν να προκαλούν οι Τούρκοι με τη σκυτάλη να παίρνει αυτή τη φορά ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ, ο οποίος αναφέρθηκε στην Αγία Σοφία λέγοντας ότι «πρέπει να σπάσουν οι αλυσίδες», ώστε να επιτραπεί η μουσουλμανική προσευχή. Το να σπάσουμε τις αλυσίδες της Αγίας Σοφίας, ανοίγοντάς την για (μουσουλμανική) προσευχή είναι επιθυμία όλων μας. Εκπληρώνει την επιθυμία του Σουλτάνου Μωάμεθ», είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο Anadolu τονίζοντας ότι η αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας αποτελεί ζήτημα εθνικής κυριαρχίας και δεν αφορά τη διεθνή κοινότητα.

Την ίδια ώρα σε ρεπορτάζ των τουρκικών ΜΜΕ αναφέρονται ότι έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες του μνημείου ώστε να μετατραπεί σε τζαμί. Ο Τούρκος δημοσιογράφος, Αχμέτ Αναπαλί, σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι Τ24 δήλωσε ότι έχουν αγοραστεί χαλιά για να καλύψουν τα 7 χιλιάδες τ.μ. της Αγίας Σοφίας που είναι σε χρώμα μωβ, όπως και την περίοδο του Μωάμεθ του Πορθητή κι ότι η απόφαση του ΣτΕ θα είναι η αναμενόμενη, δηλαδή η μετατροπή σε τζαμί, κι ότι δεν αναμένεται κάποια έκπληξη.

«Έχω πει ότι τα χαλιά της Αγίας Σοφίας είναι έτοιμα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Σε μια ιδιωτική συνομιλία που είχα με ένα όνομα πολύ ισχυρό και με επιρροή λίγο κάτω από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έμαθα ότι θα στρωθούν χαλιά σε χρώμα μωβ σε μία έκταση 7 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων στην Αγία Σοφία, όπως και την περίοδο του Σουλτάνου Μωάμεθ. Τα χρήματα δεν θα δοθούν από το κράτος. Θα δοθούν από ιδιώτη. Θα "περάσει" από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Δεν αναμένεται κάτι διαφορετικό. Επίσης, το επάνω μέρος του "τζαμιού" θα ανακαινιστεί».

Πηγή: enikos.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση