"Μαύρος καπνός" για το Ταμείο Ανάκαμψης: Χωρίς συμφωνία η Σύνοδος Κορυφής

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2020 16:13 "Μαύρος καπνός" για το Ταμείο Ανάκαμψης: Χωρίς συμφωνία η Σύνοδος Κορυφής (φωτο ΑΠΕ - ΜΠΕ)

"Περνάμε σε νέα φάση: αυτή της διαπραγμάτευσης" είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου λίγο μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου.

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής, η οποία έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Μέσα σε περίπου τέσσερις ώρες που διήρκησε, οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών εξέφρασαν τις θέσεις τους σχετικά με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και το Σχέδιο Ανάκαμψης της Κομισιόν.

Περνάμε σε νέα φάση: αυτή της διαπραγμάτευσης" είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου λίγο μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.

Ο Σαρλ Μισέλ υπογράμμισε ότι δεσμεύεται "να ξεκινήσουν πραγματικές διαπραγματεύσεις" ενώ ανέφερε ότι η επόμενη Σύνοδος με φυσική παρουσία θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Ιουλίου με φυσική παρουσία.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Μισέλ, υπάρχει ανάγκη για συμπαγείς προτάσεις πριν από την επόμενη Σύνοδο των 27.

Επιπροσθέτως, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η επικεφαλής της Κομισιόν, ενημέρωσαν τους Ευρωπαίους ηγέτες για τις συνομιλίες που είχαν την περασμένη εβδομάδα με τον Βρετανό πρωθυπουργό σχετικά με το Brexit. Όπως ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ υπάρχει η δέσμευση για συμφωνία (για το Brexit), αλλά "όχι με κάθε κόστος"

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, έκανε λόγο για "θετικό κλίμα" και εστίασε "στη σοβαρότητα αυτής της κρίσης" τονίζοντας ότι το Σχέδιο Ανάκαμψης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι "ένα φιλόδοξο σχέδιο".

Ο Μακρόν θέλει συμφωνία τον Ιούλιο

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι είναι απαραίτητο να βρεθεί μια γρήγορη συμφωνία για το προτεινόμενο ταμείο ανάκαμψης ύψους 750 δισεκ. ευρώ τον Ιούλιο προκειμένου να διατηρηθεί η σημερινή δυναμική, δήλωσε σήμερα Γάλλος αξιωματούχος. Η αποτυχία να υπάρξει συμφωνία για το σχέδιο ανάκαμψης θα στείλει το λάθος μήνυμα, δήλωσε ο Μακρόν, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.

Στην ίδια τηλεδιάσκεψη με τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι από τα 750 δισεκ. ευρώ, η διατήρηση των 500 δισεκ. ευρώ σε επιχορηγήσεις είναι η βασική προτεραιότητα της Γαλλίας, συμβαδίζοντας με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ.

Η Κριστίν Λαγκάρντ κάλεσε τους ηγέτες να συμφωνήσουν γρήγορα

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ κάλεσε σήμερα τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμφωνήσουν γρήγορα σε ένα πακέτο ανάκαμψης που θα απομακρύνει την οικονομία από μια "δραματική πτώση" διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος να αλλάξει το κλίμα στις αγορές, οι οποίες αναμένουν σύντομα μια συμφωνία.

Η Λαγκάρντ απευθύνθηκε στη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ, που διενεργείται μέσω τηλεδιάσκεψης.

"Η οικονομία (της ΕΕ) βιώνει μια δραματική πτώση", δήλωσε στους συμμετέχοντες, σύμφωνα με αξιωματούχους. "Η αποφασιστική και αποτελεσματική δράση από τις εθνικές κυβερνήσεις και τους Ευρωπαίους παράγοντες έχει αποδείξει την αξία της: άνοιξαν τον δρόμο για μια ανάκαμψη προς το τέλος του έτους και βοήθησαν να εξασφαλιστεί κάποιος χρόνος. Αυτό αντανακλάται στο κλίμα της αγοράς, αλλά η αποτυχία να εκπληρωθεί αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή αυτού του κλίματος", δήλωσε.

Η Λαγκάρντ επανέλαβε τις προβλέψεις της ΕΚΤ ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 13% το δεύτερο τρίμηνο και κατά 8,7% συνολικά το 2020, πριν να υπάρξει ανάκαμψη κατά 5,2% το 2021.

Είπε επίσης ότι ο χειρότερος αντίκτυπος από την πανδημία στην αγορά εργασίας δεν έχει ακόμα αποτυπωθεί, και ότι η ανεργία στην ευρωζώνη, που αυτή τη στιγμή είναι στο 7,3% του εργατικού δυναμικού, μπορεί να φθάσει στο 10%, πλήττοντας ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους.

"Είναι στο χέρι μας να διαμορφώσουμε την ανάκαμψη που θέλουμε να δούμε", είπε η Λαγκάρντ, η οποία σημείωσε, σύμφωνα με αξιωματούχους, ότι όσο γρηγορότερα υπάρξει συμφωνία για το πακέτο ανάκαμψης, τόσο το καλύτερο για την οικονομία της ΕΕ.

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση