Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με εξωδικαστικό συμβιβασμό έληξε η υπόθεση Novartis στις ΗΠΑ

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2020 20:52 Με εξωδικαστικό συμβιβασμό έληξε η υπόθεση Novartis στις ΗΠΑ

Έκλεισε η υπόθεση Novartis στις ΗΠΑ, με εξωδικαστικό συμβιβασμό μεταξύ της εταιρείας, του αμερικανικού υπ. Δικαιοσύνης και της επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

H αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) ανακοίνωσε ότι η Novartis συμφώνησε να καταβάλει ποσό πάνω από 112 εκατ. δολάρια για τον διακανονισμό κατηγοριών περί παραβίασης των Πρακτικών Διαφθοράς στην Αλλοδαπή (Foreign Corrupt Practices Act).

 

Σύμφωνα με την απόφαση της SEC, οι δωροδοκίες έλαβαν χώρα την περίοδο από το 2012 ως το 2016 και ήταν εν γνώσει συγκεκριμένων στελεχών των θυγατρικών της Novartis.

Η υπόθεση έκλεισε με το χρηματικό πρόστιμο που θα καταβάλει η εταιρεία Novartis, ενώ δεν προέκυψε καμία απόδειξη για την εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην Αμερική ή αλλού. Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής, η Novartis συμμετείχε σε προγράμματα καταχρηστικών πληρωμών ή παρείχε προνόμια σε «δημόσιους και ιδιωτικούς παρόχους υγειονομικής περίθαλψης στη Νότια Κορέα, το Βιετνάμ και την Ελλάδα σε αντάλλαγμα για τη συνταγογράφηση ή τη χρήση προϊόντων Novartis ή Alcon».

Η απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς:

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσε σήμερα ότι η Novartis AG, μια παγκόσμια εταιρεία φαρμακευτικής και υγειονομικής περίθαλψης που εδρεύει στην Ελβετία, συμφώνησε να πληρώσει πάνω από 112 εκατομμύρια δολάρια ως συμβιβασμό επειδή παραβίασε τις διατάξεις των βιβλίων και των αρχείων και των εσωτερικών λογιστικών ελέγχων των Foreign Corrupt Practices Act(FCPA).

Η Επιτροπή διαπιστώνει ότι οι τοπικές θυγατρικές της Novartis ή της πρώην θυγατρικής της Alcon Inc. συμμετέχουν σε προγράμματα για την πραγματοποίηση καταχρηστικών πληρωμών ή την παροχή προνομίων σε δημόσιους και ιδιωτικούς παρόχους υγειονομικής περίθαλψης στη Νότια Κορέα, το Βιετνάμ και την Ελλάδα σε αντάλλαγμα για τη συνταγογράφηση ή τη χρήση προϊόντων της Novartis ή της Alcon. Σύμφωνα με τη διαταγή, αυτά τα σχέδια πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2012 και 2016 και ήταν γνωστά μεταξύ ορισμένων διαχειριστών των τοπικών θυγατρικών ή συνεργατών.

Η εντολή διαπιστώνει επίσης ότι η Novartis δεν διέθετε επαρκείς εσωτερικούς λογιστικούς ελέγχους στην πρώην επιχείρηση της Alcon στην Κίνα από το 2013 έως το 2015, οι οποίες χρησιμοποίησαν πλαστά συμβόλαια ως μέρος τοπικών χρηματοδοτικών συμφωνιών που προκάλεσαν μεγάλες απώλειες και είχαν ως αποτέλεσμα η Novartis και η Alcon να διαγράψουν περισσότερα από 50 εκατομμύρια δολάρια σε «κακό» χρέος.


Η υπόθεση Novartis στην Ελλάδα

Η υπόθεση Novartis στην Ελλάδα αναφέρεται στην έρευνα σχετικά με την φημολογούμενη χρηματοδότηση ιατρών και υψηλά ιστάμενων πολιτικών προσώπων στην Ελλάδα από την πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία Novartis, η οποία έχει έδρα στη Βασιλεία της Ελβετίας. Η πρώτη δικογραφία που σχηματίστηκε το 2018 βασίστηκε κυρίως στις καταθέσεις τριών προστατευόμενων μαρτύρων και αφορούσε δέκα πολιτικά πρόσωπα της περιόδου 2006-2015, συγκεκριμένα τους δύο πρώην πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένο, καθώς και τους πρώην υπουργούς Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Άδωνι Γεωργιάδη, Ευάγγελο Βενιζελο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά, Ανδρέα Λοβέρδο και Γιώργο Κουτρουμάνη.

Μέχρι τις αρχές του 2020 η δικογραφία αρχειοθετήθηκε στο σκέλος που αφορά τους Παναγιώτη Πικραμμένο, Γιώργο Κουτρουμάνη, Ευάγγελο Βενιζέλο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά, Αντώνη Σαμαρά και Γιάννη Στουρνάρα, καθώς δεν προέκυψε κανένα στοιχείο τέλεσης οποιουδήποτε αδικήματος.

Πηγή: zougla.gr