Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λύθηκε το μυστήριο: Οι επιστήμονες ανακάλυψαν γιατί οι Μάγια εγκατέλειψαν μία από τις σημαντικότερες πόλεις τους

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 30 Ιουνίου 2020 19:14 Λύθηκε το μυστήριο: Οι επιστήμονες ανακάλυψαν γιατί οι Μάγια εγκατέλειψαν μία από τις σημαντικότερες πόλεις τους

Το λόγο που οι Μάγια εγκατέλειψαν μία από τις πιο ανθίζουσες πόλεις του πολιτισμού τους ανακάλυψαν οι επιστήμονες.

Η Τικάλ, στη Γουατεμάλα, άνθισε μεταξύ 300 και 850 μ.Χ. και εγκαταλείφθηκε πριν από περισσότερα από 1.000 χρόνια. Μεταξύ 200 και 900 μ.Χ. η πόλη ήταν πολιτικό, οικονομικό και στρατιωτικό κέντρο των Μάγια αλλά παρά ταύτα εγκαταλείφθηκε ξαφνικά μέχρι τα τέλη του 10 αιώνα.

Τώρα, μία νέα έρευνα διαπίστωσε, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Star, ότι υπήρχαν τοξικά απόβλητα σε δεξαμενές που βρίσκονταν στην καρδιά της πόλης, πράγμα που σημαίνει ότι το νερό δεν ήταν πλέον πόσιμο. Ειδικότερα, οι ερευνητές βρήκαν υδράργυρο και άλγη σε τέσσερις κεντρικές δεξαμενές στην Τικάλ, που βρίσκονταν κοντά στο παλάτι και το ναό.

«Το γεγονός ότι οι δεξαμενές μετατράπηκαν σε φορείς ασθενειών έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εγκατάλειψη αυτής της υπέροχης πόλης», ανέφερε η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Scientific Reports.

«Οι αρχαιολόγοι και οι ανθρωπολόγοι προσπαθούν να καταλάβουν τι συνέβη στους Μάγια εδώ και 100 χρόνια», δήλωσε ο Ντέιβιντ Λεντζ, καθηγητής βιολογικών επιστημών του και επικεφαλής της μελέτης. «Η κατανάλωση του τοξικού νερού θα έκανε τους ανθρώπους να αρρωσταίνουν ακόμη και αν το έβραζαν», είπε ο Λεντζ.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι είναι δυνατόν, αλλά απίθανο, οι Μάγια να χρησιμοποιούσαν το νερό από αυτές τις δεξαμενές για μαγείρεμα ή άρδευση. «Είχε κακή γεύση και θα υπήρχαν τα φύκια. Κανείς δεν θα ήθελε να πιει αυτό το νερό» σημειώνουν στη μελέτη τους.

Πιστεύουν ότι ένας συνδυασμός οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών παραγόντων ώθησε τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν την πόλη. Ωστόσο, το κλίμα διαδραμάτισε αναμφίβολα ρόλο, είπε ο Λεντζ. «Αντιμετώπιζαν παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας. Για κάποιο διάστημα του έτους το κλίμα ήταν βροχερό και υγρό και για το υπόλοιπο ήταν πραγματικά ξηρό σχεδόν χωρίς βροχόπτωση. Έτσι είχαν πρόβλημα να βρουν νερό» εξηγεί.

πηγή: reader.gr