Ρωσία σε Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά: Περιμένουμε απόφαση με βάση την UNESCO

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 03 Ιουλίου 2020 10:54 Ρωσία σε Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά: Περιμένουμε απόφαση με βάση την UNESCO

Έως τις 15 Ιουλίου αναμένεται η απόφαση για το αν η Αγιά Σοφιά θα γίνει τζαμί ή θα παραμείνει μουσείο. Μια απόφαση που εν πολλοίς θα πάρει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και με την οποία εκτός από τις ΗΠΑ φαίνεται ότι διαφωνεί και η Ρωσία.

Λίγες ώρες μετά τη συνεδρίαση… εξπρές (σ.σ. 17 λεπτά διήρκεσε) του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Τουρκίας για την Αγιά Σοφιά και μετά την ηχηρή παρέμβαση των ΗΠΑ, ήρθε και το μήνυμα της Ρωσίας προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Επί της ουσίας, η Μόσχα έστειλε «μήνυμα» στην Τουρκία ότι περιμένει πως η Αγιά Σοφιά θα παραμείνει μουσείο και δεν θα μετατραπεί σε τέμενος!

Το είπε ξεκάθαρα το βράδυ της Πέμπτης (02.07.2020) η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα: η Μόσχα περιμένει ότι η απόφαση για την «τύχη» της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, θα λαμβάνει σοβαρά υπόψιν τις κατευθυντήριες γραμμές της UNESCO.

«Είναι αυτονόητο ότι παρακολουθούμε την κατάσταση που διαμορφώνεται γύρω από τον ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Όπως είναι γνωστό, ο ναός αυτός αποτελεί ένα μοναδικό μνημείο βυζαντινής αρχιτεκτονικής με μία όχι απλή ιστορία. Αυτή τη στιγμή αποτελεί ένα από τα κύρια αξιοθέατα της Κωνσταντινούπολης το οποίο επισκέπτεται κάθε χρόνο μεγάλος αριθμός τουριστών απ’ όλες τις χώρες του κόσμου, της Ρωσίας περιλαμβανομένης», αναφέρει αρχικά η Ζαχάροβα για την Αγιά Σοφιά.

«Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε μια ενεργοποιήση των κοινωνικών συζητήσεων που γίνονται στην Τουρκία όσον αφορά την περαιτέρω τύχη της Αγίας Σοφίας, το ενδεχόμενο της επανέναρξης εκεί συστηματικών μουσουλμανικών λειτουργιών. Επί της αρχής ξεκινάμε από τη μοναδική πολιτιστική και ιστορική σημασία του ναού ως πανανθρώπινου επιτεύγματος. Η Αγία Σοφία περιλαμβάνεται στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και ξεκινάμε από το ότι όλες οι απαιτήσεις που συνδέονται με το καθεστώς αυτό, συμπεριλαμβανομένης της συντήρησής του και της πρόσβασης στο μνημείο, θα τηρούνται αυστηρά.

Αναμένουμε ότι οποιεσδήποτε αποφάσεις για το καθεστώς αυτού του μοναδικού μνημείου θα έχουν μετρημένο χαρακτήρα και θα λαμβάνουν υπόψη τη μεγάλη ευαισθησία των πιστών για το ζήτημα αυτό στο γνωστό πλαίσιο που διέπει τις σχέσεις μεταξύ των θρησκειών, και την υφιστάμενη πρακτική του διεθνούς δικαίου που αφορά τους κανόνες διαχείρισης των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO», συμπλήρωσε η Ζαχάροβα.

Επίσης, η Μόσχα περιμένει ότι η απόφαση για την «μοίρα» της Αγίας Σοφίας θα έχει λάβει υπόψιν της το πόσο ευαίσθητο είναι το ζήτημα για τους θρησκευόμενους ανθρώπους.

Με πληροφορίες από sputniknews.gr και ΑΠΕ – ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση