Μακρόν σε Μέρκελ: «Φτάσαμε ένα βήμα πριν ανοίξουμε πυρ στην Τουρκία»

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 05 Ιουλίου 2020 10:16 Μακρόν σε Μέρκελ: «Φτάσαμε ένα βήμα πριν ανοίξουμε πυρ στην Τουρκία»

Στο... τσακ από το να υπάρξει θερμό επεισόδιο έφτασε η κατάσταση ανάμεσα στη Γαλλία και στην Τουρκία στη Λιβύη, σύμφωνα με όσα διεμήνυσε στη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open, ο Εμανουέλ Μακρόν είπε στην Άνγκελα Μέρκελ ότι «φτάσαμε στο παρά ένα από ένα πολεμικό επεισόδιο με πραγματικά πυρά μεταξύ γαλλικού και τουρκικού ναυτικού», δήλωσε ακόμα οργισμένος και διεμήνυσε στη Γερμανίδα καγκελάριο ότι πρέπει να πάρει ξεκάθαρη θέση για την κατάσταση στη Λιβύη.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες από το Μέζεμπεργκ της Γερμανίας στις 29 Ιουνίου, ο Γάλλος πρόεδρος έκανε λόγο για «ιστορική και εγκληματική ευθύνη» της Τουρκίας, η οποία «διατείνεται ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ», αναφερόμενος στον ρόλο της Άγκυρας στην εμφύλια διαμάχη της Λιβύης, τον οποίο καταδίκασε «με τον πλέον έντονο τρόπο».

Ακόμα ο Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε την Τουρκία ως «τον πρώτο εξωτερικό παίχτη» στην υπόθεση της Λιβύης, επισημαίνοντας ότι η Άγκυρα «δεν σέβεται καμία από τις δεσμεύσεις της Διάσκεψης του Βερολίνου» και εισάγει τζιχαντιστές από τη Συρία. Αν εισάγονται τρομοκράτες από την Συρία, «είναι απαράδεκτο και αποτελεί απειλή για τις γύρω χώρες αλλά και για την Ευρώπη», τόνισε ο Μακρόν και πρόσθεσε ότι καταδικάζει εντονότατα τη στάση της Τουρκίας.

«Η Γαλλία δεν στηρίζει τον στρατηγό Χάφταρ. Ο ρόλος μας έχει ως στόχο να βρεθεί μια βιώσιμη πολιτική λύση. Αυτό κάναμε πάντα. Είδαμε ότι πριν από σχεδόν δέκα χρόνια έγινε προσπάθεια να απαλλαγούμε από τον δικτάτορα Καντάφι, αλλά η σταθερότητα της χώρας είναι κάθε άλλο παρά εγγυημένη», είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στις γαλλικές διαμεσολαβητικές πρωτοβουλίες, πρώτα το 2017, με τη συνάντηση Χάφταρ και Σαράτζ στο Παρίσι και κατόπιν στην Σύνοδο Κορυφής της G7 το 2018 στο Μπιαρίτς, με την υπογραφή κειμένου που αναφερόταν στην προοπτική εκλογών. «Αυτό η Γαλλία πάντα το στήριζε», πρόσθεσε.

«Εάν τον Απρίλιο του 2019 ο στρατηγός Χάφταρ αποφάσισε μια στρατιωτική δράση, το έκανε χωρίς καμία συμφωνία με τη Γαλλία», τόνισε ο Πρόεδρος Μακρόν και σημείωσε ότι στη Λιβύη διεξάγεται πλέον «πόλεμος δια αντιπροσώπων» και πολλές περιφερειακές και διεθνείς δυνάμεις οργανώνουν στρατιωτική στήριξη για το ένα ή το άλλο στρατόπεδο προκειμένου να προωθήσουν τα συμφέροντά τους. «Εμείς οι δύο δεν το κάνουμε», είπε εμφατικά, αναφερόμενος στη Γαλλία και στην Γερμανία.

«Εμείς ενδιαφερόμαστε για τη σταθερότητα στην Λιβύη, λόγω της συνολικής αποσταθεροποίησης της περιοχής και κυρίως λόγω των μεταναστευτικών ροών, οι οποίες αφορούν ιδιαίτερα την Ιταλία, αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη. Στόχος μας είναι σήμερα να πετύχουμε ειρήνη και σταθερότητα», κατέληξε.

Πηγή: reader.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση