Εξελίξεις στη Λιβύη: Πράσινο φως της Βουλής προς την Αίγυπτο για παρέμβαση στον εμφύλιο πόλεμο

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 14 Ιουλίου 2020 10:35 Εξελίξεις στη Λιβύη: Πράσινο φως της Βουλής προς την Αίγυπτο για παρέμβαση στον εμφύλιο πόλεμο

Το κοινοβούλιο, το οποίο εξελέγη το 2014, είναι διχασμένο όπως και η χώρα, πάντως η ηγεσία και η πλειοψηφία του έχει ταχθεί υπέρ του Χάφταρ.

"Πράσινο φως" ανάβει το κοινοβούλιο της Λιβύης που υποστηρίζει τον Εθνικό Στρατό (LNA) του Χαλίφα Χάφταρ για παρέμβαση της Αιγύπτου στον εμφύλιο πόλεμο, ζητώντας με τις από κοινού προσπάθειες των δυο κρατών να διατηρηθεί η κοινή ασφάλεια στη χώρα, η σταθερότητα στην περιοχή προκειμένου να νικηθεί ο κατακτητής.

Το κοινοβούλιο χαιρέτησε τις δηλώσεις του Αιγύπτιου προέδρου υπογραμμίζοντας πως "οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις έχουν το δικαίωμα να παρέμβουν για να προστατεύσουν την εθνική ασφάλεια της Λιβύης και της Αιγύπτου, εάν βλέπουν επικείμενη απειλή για την ασφάλεια των δύο χωρών".

Το κοινοβούλιο, το οποίο εξελέγη το 2014, είναι διχασμένο όπως και η χώρα, πάντως η ηγεσία και η πλειοψηφία του έχει ταχθεί υπέρ του Χάφταρ.

Το λιβυκό κοινοβούλιο αντέδρασε με αυτή του την τοποθέτηση στην ομιλία που είχε κάνει ο πρόεδρος της Αιγύπτου, ο Άμπντελ Φάταχ Αλ Σίσι, την 20ή Ιουνίου. Στην ομιλία εκείνη, ο Σίσι είχε απειλήσει ότι θα διέτασσε άμεση στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη εάν οι δυνάμεις της ΚΕΕ προέλαυναν στη Σύρτη. Οι δυνάμεις της ΚΕΕ σημείωσαν από τις αρχές Ιουνίου αλλεπάλληλες νίκες στα πεδία των μαχών στη δυτική Λιβύη, γεγονός που θεωρείται αποτέλεσμα της άμεσης εμπλοκής της Τουρκίας στη σύρραξη.

Την περασμένη εβδομάδα οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν άσκηση κοντά στα σύνορα της Λιβύης. Οι ασκήσεις, με τον κωδικό κωδικό Resolve 2020, πραγματοποιήθηκαν στη βορειοδυτική συνοικία Καμπρ Γκαμπίς, περίπου 37 μίλια (60 χιλιόμετρα) μακριά από τα σύνορα της Λιβύης, ενώ ήδη από τις αρχές Ιουνίου το Κάϊρο υπέβαλλε ειρηνευτική πρόταση για διευθέτηση των πολιτικών ζητημάτων της Λιβύης που βρίσκεται σε εμφύλια σύρραξη από τις 8 Ιουλίου.

Η πρόταση χαιρετίστηκε από τον Αραβικό Σύνδεσμο, τη Ρωσία, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά απορρίφθηκε από την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) και την Τουρκία. Οι σχέσεις μεταξύ του Καΐρου και της Άγκυρας έχουν επιδεινωθεί μετά την ανατροπή το 2013 του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μούρσι, ο οποίος υποστηριζόταν από την Τουρκία.

Η Λιβύη βρίσκεται σε διαρκή εμφύλια σύρραξη από τότε που ο ηγέτης της Μουαμάρ Καντάφι δολοφονήθηκε το 2011 μετά την ανατροπή του. Το ανατολικό τμήμα της χώρας κυβερνά το Κοινοβούλιο, ενώ το Δυτικό ελέγχεται από την κυβέρνηση του GNA που εδρεύει στην Τρίπολη και δημιουργήθηκε με τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το κοινοβούλιο του Εθνικού Στρατού (LNA) προσπαθούν εδώ και καιρό να πάρουν τον έλεγχο της Τρίπολης.

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση