Προκαλεί το τουρκικό ΥΠΕΞ: Η Αγιά Σοφιά μας ανήκει, κανείς δεν έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 14 Ιουλίου 2020 12:07 Προκαλεί το τουρκικό ΥΠΕΞ: Η Αγιά Σοφιά μας ανήκει, κανείς δεν έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει

"Η Αγιά Σοφιά ανήκει στην Τουρκία και κάθε σχέδιο που την αφορά επαφίεται στην κυριαρχική δικαιοδοσία και μόνο της Τουρκίας", σημειώνεται.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απαντά με μία σκληρή ανακοίνωση σε δηλώσεις του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, σχετικά με την απόφαση Ερντογάν για μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι "η Αγιά Σοφιά ανήκει στην Τουρκία και κάθε σχέδιο που την αφορά, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής του καθεστώτος της, επαφίεται στην κυριαρχική δικαιοδοσία και μόνο της Τουρκίας".

"Κανένας δεν μπορεί να παρεμβαίνει σε θέματα κυριαρχίας της Τουρκίας", τονίζει, ενώ υπογραμμίζει ότι "με τη νέα κατάσταση το τζαμί της Αγιά Σοφιάς θα είναι ανοικτό για όλους τους επισκέπτες όλων των θρησκειών και πεποιθήσεων σε όλο τον κόσμο και όποιος επιθυμεί μπορεί να επισκεφτεί αυτό το υπέροχο κτήριο".

Επιπλέον, όπως αναφέρει το sigmalive, οι εργασίες που θα γίνουν στην Αγιά Σοφιά δεν θα θέσουν σε κίνδυνο τα απαιτούμενα κριτήρια για την εγγραφή ενός μνημείου στη λίστα παγκόσμιας κληρονομιάς. Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, "το τζαμί της Αγιάς Σοφιάς θα συνεχίσει να αγκαλιάζει τους πάντες με το νέο καθεστώς του, διατηρώντας την κοινή πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας".

Τσαβούσογλου: Δεν θα υποχωρήσουμε στο θέμα της Αγιά Σοφιάς

"Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει από την απόφασή της για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί παρά τις αντιδράσεις", δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λέγοντας ότι πλέον αυτοί που αντιδρούσαν λένε "σεβόμαστε την απόφασή σας αλλά προστατέψτε την πολιτιστική κληρονομιά". Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι μόνο χώρες όπως η Ελλάδα, που δεν μπορούν να το χωνέψουν εξακολουθούν να λένε το αντίθετο πλέον.

Απαντώντας σε ερώτηση της τουρκικής εφημερίδας Χουριέτ, αν μετά τις αντιδράσεις η Τουρκία θα υποχωρήσει στο θέμα της Αγιάς Σοφιάς, ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι "όχι, πλέον σε αυτό το θέμα δεν τίθεται θέμα υποχώρησης".

"Ο Πρόεδρός μας συζήτησε αυτό το θέμα με τον Πρόεδρο της Ρωσίας. Αυτή τη στιγμή όλοι λένε ‘σεβόμαστε την απόφασή σας αλλά ας διατηρηθεί η πολιτιστική κληρονομιά’. Εκείνοι που προηγουμένως έλεγαν ‘να μην ανοίξει ως τζαμί’ τώρα άρχισαν να το λένε αυτό. Κάποιες χώρες που δεν μπορούν να το χωνέψουν, όπως η Ελλάδα, εξακολουθούν να υποστηρίζουν το αντίθετο αλλά δεν θα γίνει υποχώρηση σε αυτό το θέμα", ανέφερε.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ακόμη ότι έχουν έρθει και μηνύματα υποστήριξης της απόφασης της Τουρκίας για την Αγιά Σοφιά από τη Μαλαισία, το Κατάρ, το Ιράν, το Πακιστάν, το Ομάν, τους Παλαιστίνιους καθώς και μηνύματα από ισλαμικές κοινότητες στη Γερμανία, την Πορτογαλία και την Ταϊλάνδη.

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση