Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΗΠΑ: Στο νοσοκομείο η θρυλική δικαστής Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ - Ποια είναι η διάσημη νομικός

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2020 09:54 ΗΠΑ: Στο νοσοκομείο η θρυλική δικαστής Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ - Ποια είναι η διάσημη νομικός

Το πορτραίτο μιας από τις πιο διάσημες νομικούς σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ εισήχθη στο νοσοκομείο χθες, Τρίτη, το πρωί (ώρα Ουάσινγκτον) για θεραπεία πιθανής λοίμωξης, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το δικαστήριο.

"Η δικαστής αναπαύεται και θα παραμείνει στο νοσοκομείο για μερικές ημέρες, λαμβάνοντας ενδοφλέβια αντιβιοτική αγωγή,” αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Ποια είναι η Ρουθ Μπρέιντερ Γκίνσμπεργκ

Παρόλο που διανύει το 86ο έτος της ηλικίας της είναι παρούσα στην πρώτη γραμμή, ενώ μετετράπη σε σύμβολο υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ακόμη είναι το γηραιότερο μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου καθώς διορίστηκε το 1993 από τον Μπιλ Κλίντον.

Η Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ γνωστή και ως RBG γεννήθηκε στις 15 Μαρτίου του 1933 σε μία φτωχή γειτονιά στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, ενώ οι γονείς της είχαν εβραϊκή καταγωγή. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Κορνέλ, όπου εκεί γνωρίστηκε με τον μετέπειτα σύζυγο της, τον Μάρτιν Γκίνσμπεργκ. Ένα μήνα μετά την αποφοίτησή της παντρεύτηκαν και το 1955 γέννησε την πρώτη κόρη τους. Ένα χρόνο μετά πέρασε το κατώφλι της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ. Ήταν μόλις η ένατη γυναίκα ανάμεσα σε πεντακόσιους άνδρες.

Αντιμέτωπη με τις φυλετικές διακρίσεις

Όταν αποφοίτησε από το Χάρβαρντ ο δρόμος προς την καταξίωση δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Και αυτό διότι το 1960 ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου Φέλιξ Φράνκφερτερ της αρνήθηκε μία διοικητική θέση εξαιτίας του φύλου της. Στη συνέχεια όταν εργάστηκε ως καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Ράτγκερς, την ενημέρωσαν ότι θα παίρνει λιγότερα χρήματα από τους άνδρες συναδέλφους της επειδή ο σύζυγός της είχε μία καλά αμειβόμενη θέση εργασίας.

Υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Το 1970 ήταν συνιδρύτρια του νομικού περιοδικού "Women’s Rights Law Reporter". Το συγκεκριμένο περιοδικό ήταν το πρώτο που αφορούσε τη νομική επιστήμη και είχε ως αντικείμενο τα δικαιώματα των γυναικών. Ακολούθως και για μια οκταετία (1972-1980) ήταν καθηγήτρια στο Κολούμπια. Μάλιστα έγινε η πρώτη μόνιμη γυναίκα καθηγήτρια. Την ίδια περίοδο συνυπέγραψε το πρώτο νομικό βιβλίο που σχετιζόταν με υποθέσεις φυλετικού διαχωρισμού. Παράλληλα υπήρξαν περιπτώσεις όπου ανέλαβε αμισθί να προσφέρει τις υπηρεσίες της σε υποθέσεις που σχετίζονταν με διαχωρισμούς ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες.

Ο Μπιλ Κλιντον και ο διορισμός της στο Ανώτατο Δικαστήριο

Ο Μπιλ Κλίντον αμέσως μετά την ανάληψη των προεδρικών του καθηκόντων πήρε μία απόφαση που ήταν σταθμός. Διόρισε τη Ρουθ στο Ανώτατο Δικαστήριο. Η RGB ήταν μόλις η δεύτερη γυναίκα που διορίστηκε σε αυτή τη θέση. Όταν το 2006 συνταξιοδοτήθηκε η Σάντρα Ντέι Ο’Κόνορ, ήταν η μοναδική γυναίκα δικαστής στο Ανώτατο Δικαστήριο, ενώ από το 2010 αποτελεί τη γηραιότερη δικαστή.

Αντιμέτωπη με τον καρκίνο

Παρά το προχωρημένο της ηλικίας της αλλά και τη μάχη που δίνει με τον καρκίνο, η RGB δεν το βάζει κάτω και βρίσκεται στις επάλξεις. Η περιπέτειά της με την ανίατη ασθένεια ξεκίνησε το 1999. Τότε έκανε θεραπεία για τον καρκίνο στο παχύ έντερο. Τελικά κατάφερε και βγήκε νικήτρια από αυτή τη μάχη. Τα Χριστούγεννα του 2019, ανήμερα των 26ων γενεθλίων της στη θέση του ανώτατου δικαστή υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση δύο καρκινικών οζιδίων από τον αριστερό πνεύμονά της. Η RGB έχει τεράστια αίσθηση του καθήκοντος και αυτό φαίνεται ότι δεν έλειψε ποτέ από τα καθήκοντά της, παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπισε. Το 2009 το περιοδικό "Forbes" τη συμπεριέλαβε στις 100 πιο ισχυρές γυναίκες του, ενώ το 2012 ήταν ένα από τα πρόσωπα του Glamour. Το 2015 ήταν μεταξύ των προσώπων της χρονιάς για το "Time".

Η ζωή της RGB έγινε βιβλίο και ταινία

Η ζωή της εμβληματικής δικαστή προβάλλεται μέσα από δύο ταινίες. Η πρώτη τιτλοφορείται "RBG – Μια ζωή για τη δικαιοσύνη". Η δεύτερη που έχει τίτλο "On the Basis of Sex", με πρωταγωνίστρια τη Φελίσιτι Τζόουνς και τον Άρμι Χάμερ ως το σύζυγό της, κυκλοφόρησε ανήμερα τα Χριστούγεννα του 2018 στις αμερικανικές αίθουσες, ενώ στην Ευρώπη προβλήθηκε στην Ευρώπη στις αρχές του 2019.

Πηγή: thetoc.gr