Σύνοδος κορυφής: Ανοιχτή σύγκρουση Κόντε - Ρούτε

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2020 22:44 Σύνοδος κορυφής: Ανοιχτή σύγκρουση Κόντε - Ρούτε

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε θέλησε να αποδομήσει την επιχειρηματολογία του Ολλανδού ομολόγου του Μαρκ Ρούτε στη σύνοδο κορυφής και έτσι προέκυψε ανοιχτή σύγκρουση των δύο.

Όπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης στην Ρώμη, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, στην Σύνοδο Κορυφής η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, ήρθε σε ευθεία σύγκρουση με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μάρκ Ρουτε.

Όπως διέρρευσαν συνεργάτες του Ιταλού πρωθυπουργού, ο Κόντε τόνισε ότι «η πρόταση Ρούτε είναι μη συμβατή με τις ευρωπαϊκές συνθήκες και μη εφαρμόσιμη σε πολιτικό επίπεδο». Υπενθυμίζεται ότι η Ολλανδία έχει ζητήσει κάθε χώρα να μπορεί να απορρίπτει, με βέτο, τα σχέδια μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσουν τα κράτη μέλη τα οποία θα λάβουν την οικονομική στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης. «Ο Κόντε αποδόμησε την θέση αυτή, με μια παρέμβαση η οποία βασίσθηκε σε αναλυτικές νομικές αρχές», τονίζει ο ιταλικός τύπος.

Παράλληλα, πάντως, σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, είναι σαφές ότι «η όλη πορεία της διαπραγμάτευσης είναι ανηφορική». Η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, τέλος, σε ότι αφορά την έγκριση των σχεδίων μεταρρυθμίσεων των διαφόρων χωρών, τονίζει ότι μπορεί, τελικά, να μην θεωρηθεί αρκετό μόνο το «πράσινο φως» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά να χρειαστεί και το «ελεύθερο» από μια ενισχυμένη πλειοψηφία κρατών μελών της Ένωσης.

Αν δεν επιτευχθεί μια ικανοποιητική λύση, προσθέτει η Rai, η Ιταλία θα μπορούσε να θέσει βέτο κατά την τελική έγκριση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση