Σε θρίλερ εξελίσεται η Σύνοδος Κορυφής: Παράταση στις επαφές των ηγετών για 4η ημέρα- 56 ώρες διαπραγματεύσεις

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 19 Ιουλίου 2020 22:59 Σε θρίλερ εξελίσεται η Σύνοδος Κορυφής: Παράταση στις επαφές των ηγετών για 4η ημέρα- 56 ώρες διαπραγματεύσεις

Oι διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης θα συνεχιστούν για τέταρτη ημέρα.

Αγεφύρωτες παραμένουν οι διαφορές μεταξύ των χωρών του Βορρά και του Νότου, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ενώ οι διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης θα συνεχιστούν για τέταρτη ημέρα.

Οι ηγέτες της Ευρώπης κάθισαν στο τρίτο κατά σειρά δείπνο στη Σύνοδο Κορυφής, ενώ οι διαφορές μεταξύ των χωρών-μελών δεν έχει καταστεί δυνατό να "γεφυρωθούν" ακόμα, παρά τις εκατέρωθεν πιέσεις.

Πηγές σημειώνουν ότι ορισμένοι εκ των "φειδωλών", (Ολλανδία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία) θέλουν τα 750 δισεκατομμύρια ευρώ να πέσουν στα 700 δισεκατομμύρια και να "σπάσουν" στη μέση, που σημαίνει ότι το 50% να είναι δάνεια και το άλλο 50% να είναι επιχορηγήσεις.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου επέστρεψε στη χώρα του με την πρόθεση να γυρίσει στις Βρυξέλλες αύριο το πρωί

Παράλληλα, ενώ η μαραθώνια Σύνοδος βρίσκεται σε εξέλιξη, η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι "είναι καλύτερο να υπάρξει συμφωνία σ'αυτό το φιλόδοξο σχέδιο ακόμη κι αν χρειαστεί λίγος περισσότερος χρόνος".

Ευρωπαϊκές πηγές πάντως εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι δεν είναι απίθανο σύντομα να υπάρξει σύγκλιση απόψεων και εν τέλει συμφωνία.

Η νέα πρόταση που θα φέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στο δείπνο των ηγετών, θα καταγράφει τις παρά πολλές συναντήσεις που έχουν γίνει μέσα στην ημέρα σε διμερές και πολυμερές επίπεδο.

Οι πλούσιοι του Βορρά συνεχίζουν να πιέζουν, μεταξύ άλλων, για περικοπές στις επιχορηγήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης, εξοργίζοντας τον Νότο που μιλά για εκβιασμό.

Υπό αυτές τις συνθήκες Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προεξοφλούν ολονύχτιες διαπραγματεύσεις αφού μετά από 56 ώρες συζητήσεων και άπειρα τετ α τετ του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τις αντιμαχόμενες πλευρές δεν έχει ακόμη ανοίξει ο δρόμος για συμφωνία.

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση