Κρίση με την Τουρκία: "Σχεδόν πολεμική κατάσταση", λέει ο τουρκικός Τύπος - "Αν η Ελλάδα ανοίξει πυρ, θα απαντήσουμε"

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2020 13:08 Κρίση με την Τουρκία: "Σχεδόν πολεμική κατάσταση", λέει ο τουρκικός Τύπος - "Αν η Ελλάδα ανοίξει πυρ, θα απαντήσουμε"

Σε δηλώσεις του στη Γενί Σαφάκ, ο "πατέρας" του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας, Τζεμ Γκιουρντενίζ, λέει ότι αυτή τη στιγμή η Τουρκία προηγείται 1-0 έναντι της Ελλάδας.

Ενώ το Ορούτς Ρέις παραμένει αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Αττάλειας, ο τουρκικός Τύπος αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, εξακολουθεί να επιμένει στις προκλήσεις για την υφαλοκρηπίδα και το Καστελόριζο και αναφέρεται στις Navtex των δύο πλευρών και κάνοντας λόγο για "σχεδόν πολεμική κατάσταση".

Σε δηλώσεις του στη Γενί Σαφάκ, ο "πατέρας" του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας, Τζεμ Γκιουρντενίζ, προειδοποιεί ακόμη και για χρήση του δικαιώματος "αυτοάμυνας" της Τουρκίας σε περίπτωση που η Ελλάδα ανοίξει πυρ.

Κρίση με την Τουρκία: "Σχεδόν πολεμική κατάσταση", λέει ο τουρκικός Τύπος - "Αν η Ελλάδα ανοίξει πυρ, θα απαντήσουμε"

"Εξαιτίας του φόβου του Ορούτς Ρέις, οι διακοπές στον ελληνικό στρατό ακυρώθηκαν. Με 15 πολεμικά πλοία, drones και μαχητικά F-16 κατέβηκε η Τουρκία στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου όπου ετοιμάζεται για έρευνες το ερευνητικό της σκάφος Ορούτς Ρέις" σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας, η οποία επισημαίνει ότι τα τουρκικά πολεμικά έκαναν χαμηλές πτήσεις πάνω από το Καστελόριζο. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, το Ορούτς Ρέις το οποίο είναι αγκυροβολημένο στην Αττάλεια συνοδεύεται από δύο βοηθητικά σκάφη, το Άταμαν και το Τζενγκίζ Χαν.

Ο Τζεμ Γκιουρντενίζ υποστηρίζει σε δηλώσεις του στην εφημερίδα, ότι αυτή τη στιγμή η Τουρκία προηγείται 1-0 έναντι της Ελλάδας, η οποία από τη στιγμή που δεν έχει δηλώσει υφαλοκρηπίδα στην περιοχή εκείνη δεν έχει δικαίωμα να εκδώσει Navtex για τη συγκεκριμένη περιοχή και ότι η υφιστάμενη είναι "ψεύτικη" και η Τουρκία πρέπει να προχωρήσει με την έρευνά της.

"Εάν η Ελλάδα είναι εκείνη που θα ανοίξει πρώτα πυρ, θα έχει προβεί σε σημαντική παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Εάν συμβεί αυτό, η Τουρκία, όπως και κάθε κυρίαρχο κράτος, έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Ο ΟΗΕ δίνει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, όταν δέχεται επίθεση", τόνισε ο Γκιουρντενίζ.

Δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου

Η Hurriyet έχει ως τίτλο "Μάθημα μαθηματικών από την Άγκυρα στην Αθήνα", ενώ υποστηρίζει ότι το Καστελόριζο είναι μακριά από την Ελλάδα αλλά κοντά στην Τουρκία.

Ο τίτλος του δημοσιεύματος της Hurriyet είναι ότι το επίκεντρο της κρίσης είναι το νησί Καστελόριζο, ενώ στην φωτογραφία υπάρχει και το πρωτοσέλιδο των Νέων και γίνεται λόγο για σενάρια σύγκρουσης:

hurriyet

Η Milliyet κάνει λόγο για την ένταση της Navtex και ότι θερμαίνονται τα νερά στη Μεσόγειο. Όπως αναφέρει 20 πλοία του τουρκικού ναυτικού αναχώρησαν από τη βάση του Άκσαζ για την περιοχή. Η Αθήνα ακύρωσε την τουρκική Navtex. Η Άγκυρα εξέδωσε 2 νέες Navtex στην ίδια περιοχή. Η Cumhuriyet έχει ως τίτλο "O πόλεμος των Navtex.Κινήσεις της Τουρκίας και της Ελλάδας για υφαλοκρηπίδα".

Ο τίτλος της Milliyet είναι ότι υπάρχει Κρίση με τις Navtex και ότι υπάρχει κινητικότητα των τουρκικών πολεμικών πλοίων:

milliyet

Τέλος, η Aksam επίσης, λέει ότι "είναι δυνατόν να υπάρχει τέτοια υφαλοκρηπίδα;" και ότι το Κατελόριζο είναι πιο κοντά στην Τουρκία.

Ο τίτλος της Aksam είναι ότι το Oruc Reis, μετά την έκδοση της Navtex από πλευράς της Τουρκίας είναι στη Μεσόγειο και περιμένει να ξεκινήσει τις εργασίες:

aksam
ΠΗΓΗ: thetoc.gr
Προσαρμοσμένη αναζήτηση