Αγιά Σοφιά: Παγκόσμια αποδοκιμασία για το προσβλητικό σόου Ερντογάν

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 25 Ιουλίου 2020 10:56 Αγιά Σοφιά: Παγκόσμια αποδοκιμασία για το προσβλητικό σόου Ερντογάν photo intime

Οι εικόνες από την Αγιά Σοφιά έκαναν τον γύρο του κόσμου και προκαλούν αντιδράσεις. Νέα αποδοκιμασία από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την απόφαση του Σουλτάνου. Τι λέει η Γερμανία για αυτό το κακόγουστο σόου

Πληθαίνουν σε όλο τον κόσμο οι αντιδράσεις για το χθεσινό σόου του Ερντογάν που μετέτρεψε την Αγιά Σοφιά από μουσείο σε τζαμί. Οι εικόνες από την Κωνσταντινούπολη που έκαναν τον γύρο του κόσμου δείχνουν πως η Τουρκία απομακρύνεται από τη Δύση και από το να είναι ένα κοσμικό κράτος και ακολουθεί τον δρόμο των θρησκευτικών καθεστώτων.

Χθες το βράδυ επανήλθε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με μια νέα δήλωση για την Αγιά Σοφιά στην ιστοσελίδα Hellas Journal και ζητά από την κυβέρνηση της Τουρκίας να διασφαλίσει την προσβασιμότητα σε όλους και να διατηρήσει την κληρονομιά αυτού του αξιοθαύμαστου κτηρίου.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Ερντογάν πραγματοποίησε το όνειρό του -όπως έχει ο ίδιος δηλώσει- με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, με αποτέλεσμα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να καταδικάσει την ενέργεια αυτή.
Αναλυτικά τι αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

«Όπως είπαμε προηγουμένως, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι απογοητευμένες από την απόφαση της κυβέρνησης της Τουρκίας να αλλάξει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί.

Η Αγία Σοφία αποτελεί μαρτυρία όχι μόνο της θρησκευτικής έκφρασης, αλλά και της καλλιτεχνικής και τεχνικής ιδιοφυΐας. Σημειώνουμε ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας δεσμεύτηκε να διατηρήσει και να προβάλλει την ιστορική θρησκευτική εικονογραφία της Αγίας Σοφίας και να διασφαλίσει την προσβασιμότητα χωρίς εμπόδια σε όλους τους επισκέπτες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν την κυβέρνηση της Τουρκίας να διατηρήσει την κληρονομιά αυτού του αξιοθαύμαστου κτηρίου και την αξεπέραστη ικανότητά της – τόσο σπάνια στον σύγχρονο κόσμο – να εξυπηρετεί την ανθρωπότητα ως μια πολύ απαραίτητη γέφυρα μεταξύ εκείνων των διαφορετικών θρησκευτικών παραδόσεων και πολιτισμών», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στο ίδιο μοτίβο και η Γερμανία

Η απόφαση της Άγκυρας για την Αγία Σοφία δεν βοηθά να διεξαχθεί ένας λογικός διάλογος μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών στην Γερμανία και προεδρεύων του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. κατά το τρέχον εξάμηνο Χάικο Μάας και τόνισε μεταξύ άλλων ότι πρέπει να επιλυθούν και τα ζητήματα με τις γεωτρήσεις της Τουρκίας στα ανοιχτά της Κύπρου και της Κρήτης.

Ξεκάθαρη η Γερμανία για Αγιά Σοφιά και γεωτρήσεις

«Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δεν αποτελεί συνεισφορά στην συνεννόηση μεταξύ των λαών. Είναι μια απόφαση που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε, καθώς η σημασία του μοναδικού αυτού κτιρίου, με το καθεστώς μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, εκτείνεται πολύ πέρα από την Τουρκία», τονίζει ο κ. Μάας σε συνέντευξή του η οποία θα δημοσιευθεί αύριο στις εφημερίδες «Rheinische Post» και «General-Anzeiger» και επισημαίνει για μια ακόμη φορά ότι είναι απαραίτητος ένας λογικός διάλογος μεταξύ της Τουρκίας και της Ε.Ε. «Η απόφαση της ‘Αγκυρας για την Αγία Σοφία δεν βοηθάει ιδιαίτερα σ’ αυτό. Ήδη και χωρίς αυτή την επιπρόσθετη διένεξη, ένας εμπροσθοβαρής διάλογος μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας εμποδίζεται», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μάας δηλώνει ακόμη ότι πρέπει να επιλυθούν και άλλα σημεία διένεξης, όπως οι γεωτρήσεις της Τουρκίας στα ανοιχτά της Κύπρου και της Κρήτης, ενώ, σε ό,τι αφορά το μελλοντικό στάτους της Αγίας Σοφίας, σημειώνει ότι η UNESCO θα αποφασίσει ποια επίδραση θα έχουν τα μέτρα της Τουρκίας στο καθεστώς της ως μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. «Αλλά εύχομαι τα πράγματα να εξελιχθούν το προσεχές διάστημα κατά τρόπο ώστε να μην απειληθεί ακόμη και το καθεστώς της Αγίας Σοφίας», λέει ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

πηγή:newsit.gr

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση