Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λίβανος: Σοκ και δέος από τις εκρήξεις που συγκλόνισαν τη Βηρυτό – “Μας επιτέθηκαν” λέει κλαίγοντας ο κυβερνήτης

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 04 Αυγούστου 2020 21:30 Λίβανος: Σοκ και δέος από τις εκρήξεις που συγκλόνισαν τη Βηρυτό – “Μας επιτέθηκαν” λέει κλαίγοντας ο κυβερνήτης

Θρηνεί ο Λίβανος για τις πολύνεκρες, τρομακτικές, εκρήξεις. Επίκεντρο της καταστροφής αποθήκη εύφλεκτων υλικών στο λιμάνι της Βηρυτού που μοιάζει με βομβαρδισμένη ζώνη. Για επίθεση κάνει λόγο ο κυβερνήτης της λιβανέζικης πρωτεύουσας.

Νεκρούς και τραυματίες μετρά ο Λίβανος μετά τις τρομακτικές εκρήξεις που συγκλόνισαν το λιμάνι της πρωτεύουσας Βηρυτού, το απόγευμα της Τρίτης (04.08.2020). Εθνικό πένθος κηρύχθηκε για την Τετάρτη (05.08.2020).

Ο επικεφαλής της Γενικής Ασφάλειας του Λιβάνου δήλωσε ότι η πολύνεκρη έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού οφείλεται σε νιτρικό νάτριο που κατασχέθηκε από πλοίο, πριν από περίπου ένα χρόνο και αποθηκεύτηκε εκεί.

Τουλάχιστον 10 είναι οι νεκροί σύμφωνα με ιατρικές πηγές και τις υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας της χώρας, ενώ σύμφωνα με πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας, υπάρχουν περισσότεροι από 500 τραυματίες.

Ο κυβερνήτης της Βηρυτού, Μαρουάν Αμπούντ χαρακτήρισε “εθνική καταστροφή” παρόμοια με τους βομβαρδισμούς στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, ενώ δήλωσε ότι χάθηκε η επαφή με μία από τις πυροσβεστικές μονάδες που παλεύουν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Ο Αμπούντ δυσκολευόταν να μιλήσει από το κλάμα και να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τη φονική έκρηξη στο λιμάνι.

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν συγκάλεσε εκτάκτως το Ανώτατο Συμβούλιο Άμυνας, μετά τις βίαιες εκρήξεις που συγκλόνισαν το απόγευμα το λιμάνι της Βηρυτού.

Ο πρωθυπουργός Χασάν Ντιάμπ κήρυξε εθνικό πένθος για την Τετάρτη (05.08.2020), στη μνήμη των θυμάτων των κολοσσιαίων εκρήξεων.

Μεταξύ των τραυματιών είναι και ο Ναζάρ Ναζαριάν, ο γενικός γραμματέας του κόμματος Καταέμπ, μετέδωσε το Al Arabiya. Σύμφωνα με άλλο, τοπικό μέσο ενημέρωσης, το Lebanon24, ο Ναζαριάν έχει πέσει σε κώμα.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ