Συγκλονίζει Ελληνολιβανέζος: Έτσι έζησα την τραγωδία της Βηρυτού

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 06 Αυγούστου 2020 13:25 Συγκλονίζει Ελληνολιβανέζος: Έτσι έζησα την τραγωδία της Βηρυτού

Ο κ. Στεφανίδης σημείωσε πως ένας φίλος του στη Βηρυτό τραυματίστηκε σε όλο του σώμα από θραύσματα.

Στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ μίλησε ο Ελληνολιβανέζος Κωνσταντίνος Στεφανίδης, για την τραγωδία στη Βηρυτό, μια τραγωδία που έχει συγκλονίσει όλο τον κόσμο.

Ο κ. Στεφανίδης έχει γεννηθεί και ζει στον Λίβανο. Πολλοί φίλοι του είτε τραυματίστηκαν είτε έχασαν το σπίτι τους από την ισχυρή έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού.

"Έχω πολλούς φίλους. Έχω φίλους που αυτή τη στιγμή είναι τραυματίες σε νοσοκομεία, φίλους που έχουν καταστραφεί τα σπίτια τους. Είμαι σε συνεχή επαφή μαζί τους."

Ο κ. Στεφανίδης εξήγησε πως επί της ουσίας η έκρηξη ήρθε να προστεθεί σε ένα "βουνό" προβλημάτων το οποίο επί χρόνια συσσωρεύονταν και είχαν οδηγήσει τον κόσμο στην εξαθλίωση.

"Μπορεί πρακτικά να ήταν μια έκρηξη, αλλά μια έκρηξη γενικότερα θα γινόταν κάποια στιγμή στο Λίβανο με όλα αυτά που έχουν ‘τραβήξει’ όλα αυτά τα χρόνια."

Libanos_Martyras_Ellinolibanezos_06082020

Εξήγησε πως η οικονομική κατάσταση στη χώρα είναι πολύ κακή, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Οι άνθρωποι έχουν χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, αλλά δε μπορούν να κάνουν ανάληψη. Επιπλέον έριξε την ευθύνη σε αυτό στις "πολιτικές ελίτ" του Λιβάνου οι οποίες είναι βουτηγμένες στη διαφθορά.

Συγκλονιστική ήταν η περιγραφή του για έναν τραυματία φίλο του ο οποίος κατάφερε να ξεπεράσει τον κίνδυνο. Ο άνδρας βρισκόταν στο υπνοδωμάτιό του την ώρα της έκρηξης

"Ο ένας φίλος μου, ο οποίος δεν διατρέχει πλέον κίνδυνο, έπρεπε να περιμένει περίπου 5-6 ώρες για να βρεθεί αίμα γι’ αυτόν. Είχε θραύσματα σε όλο το σώμα, από πρόσωπο μέχρι πόδια από το ωστικό κύμα. Ένα κομμάτι του έσπασε το πόδι."

Ο κ. Στεφανίδης επεσήμανε ότι ο κόσμος πρέπει να αποζημιωθεί, όμως το κράτος δεν έχει τα χρήματα.

"Πού θα βρει χρήματα το κράτος; Πώς θα ξαναφτιάξουν τη ζωή τους αυτοί οι άνθρωποι; Υπάρχει θυμός. Θυμός για όλα αυτά, τα οποία επί 50 χρόνια γίνονται από την πολιτική ελίτ. Η διαφθορά. Η αδιαφορία για το τι κάνει ο κόσμος."

Για τους Έλληνες που παραμένουν εκεί, είπε πως οι περισσότεροι έχουν φύγει. Όσοι έμειναν, έμειναν από λάθος εκτίμηση.

"Είναι μια συσσωρευμένη καταστροφή του Λιβάνου επί δεκαετίες. Αυτό που συνέβη είναι φοβερό.", τόνισε.

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση