Κορωνοϊός: 100.000 νεκροί στη Βραζιλία αλλά ο Μπολσονάρο “πέρα βρέχει…”

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 07 Αυγούστου 2020 20:15 Κορωνοϊός: 100.000 νεκροί στη Βραζιλία αλλά ο Μπολσονάρο “πέρα βρέχει…” photo Reuters

 Σχεδόν 100.000 νεκρούς θρηνεί η Βραζιλία από τον Covid – 19, ωστόσο, ο πρόεδρος Μπολσονάρο δηλώνει ότι έχει τη “συνείδησή του ήσυχη”.

Ο Μπολσονάρο ανέφερε πως έχει “ήσυχη τη συνείδησή” του, παρά τις επικρίσεις σε βάρος του για τη διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού στη Βραζιλία, στάση που έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 100.000 ανθρώπους στη χώρα, ενώ χαρακτήρισε “δικτάτορες” τους κυβερνήτες που τάσσονται υπέρ της καραντίνας.

“Έχουμε ήσυχη τη συνείδησή μας. Με τα μέσα που διαθέτουμε, μπορούμε να πούμε ότι κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να σώσουμε ζωές”, είπε ο ακροδεξιός ηγέτης, κατά τη διάρκεια τελετής που μεταδόθηκε ζωντανά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Μπολσονάρο υπέγραψε ένα διάταγμα που θα επιτρέπει έκτακτες δαπάνες για την παραγωγή στη Βραζιλία ενός εμβολίου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το εργαστήριο AstraZeneca.

Το εμβόλιο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη φάση III των δοκιμών, το τελευταίο στάδιο πριν από την έγκριση.

“Λυπούμαστε για όλους τους νεκρούς, αναμένεται να φθάσουν τους 100.000, όμως η ζωή συνεχίζεται και πρέπει να βρούμε έναν τρόπο για να βγούμε”, είπε ο επικεφαλής του βραζιλιάνικου κράτους λίγες ώρες αργότερα, κατά τη διάρκεια του εβδομαδιαίου μηνύματός του στο Facebook.

Επιπλέον, ο Μπολσονάρο κατηγόρησε τους κυβερνήτες ορισμένων πολιτειών της χώρας ότι “φουσκώνουν” τους αριθμούς, ζητώντας από γιατρούς να αποδίδουν θανάτους στον κορονοϊό χωρίς να κάνουν νεκροψία – νεκροτομή.

“Δεν γνωρίζω ποιο είναι το συμφέρον τους, όμως ορισμένοι κυβερνήτες έδωσαν αυτές τις κατευθυντήριες (στους γιατρούς), προκαλώντας πανικό”, επέμεινε ο Μπολσονάρο.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας χαρακτήρισε, επίσης, “δικτάτορες” τους κυβερνήτες και τους δημάρχους που έλαβαν μέτρα καραντίνας, τα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η αιτία της αύξησης της ανεργίας, με το ποσοστό της στο 13,3% στο δεύτερο τρίμηνο, το υψηλότερο των τριών τελευταίων ετών.

“Σχεδόν 9 εκατομμύρια θέσεις εργασίας χάθηκαν στο δεύτερο τρίμηνο. Ορισμένοι δήμαρχοι και κυβερνήτες είναι υπεύθυνοι γι’ αυτό”, υπογράμμισε.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση