Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσαβούσογλου: Με εντολή Ερντογάν στέλνουμε τα πλοία μας - Μας συμφέρει η συμφωνία Ελλάδας με Αίγυπτο

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2020 11:02 Τσαβούσογλου: Με εντολή Ερντογάν στέλνουμε τα πλοία μας - Μας συμφέρει η συμφωνία Ελλάδας με Αίγυπτο

Ο Τσαβούσογλου υποστήριξε σε δηλώσεις του πως με εντολή του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τα τουρκικά πλοία κατευθύνονται προς το Καστελόριζο.

Για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο για μερική οριοθέτηση ΑΟΖ αλλά και τις τουρκικές κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο μίλησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο κ. Τσαβούσογλου υποστήριξε σε δηλώσεις του στην επιστροφή του από τη Βηρυτό πως με εντολή του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τα τουρκικά πλοία κατευθύνονται προς το Καστελόριζο.

Επίσης, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απέφυγε να κατηγορήσει το Κάιρο λέγοντας πως τα θαλάσσια σύνορα (που υπογράφησαν στη συμφωνία) με την Αίγυπτο δεν παραβιάζουν την υφαλοκρηπίδα μας. Συμπλήρωσε μάλιστα πως τα πλοία μας κατευθύνονται στην περιοχή.

Ωστόσο υποστήριξε πως "είναι ξεκάθαρο πως ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας από την πλευρά της Ελλάδας παραβιάζει την τουρκική υφαλοκρηπίδα" τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος αμιγώς στη συμφωνία Ελλάδος και Αιγύπτου δήλωσε πως έτσι όπως φαίνεται έχουν γίνει υποχωρήσεις από την Ελλάδα και αυτό ενισχύει τις θέσεις μας.

Τέλος σημείωσε πως μετά τα τελευταία γεγονότα κανένας δεν μπορεί να μας πει πως προκαλούμε ένταση, κανένας δεν μπορεί να μας πει μην πάμε στις περιοχές αυτές.

Σημειώνεται πως σήμερα Δευτέρα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας δήλωσε ότι το Oruc Reis απέπλευσε από την Ατάλλεια και έφτασε στο σημείο που θα κάνει έρευνες.

Καλίν: Η Αθήνα τίναξε στον αέρα τις διαπραγματεύσεις

Στο CNN Turk έδωσε συνέντευξη ο εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος κατηγόρησε την Ελλάδα για τη Συμφωνία με την Αίγυπτο, τονίζοντας συγχρόνως πως η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο.

Επιπλέον, ο ίδιος υποστήριξε πως επί δυόμισι μήνες διεξάγονταν διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, διαπραγματεύσεις τις οποίες η Αθήνα τίναξε στον αέρα μετά τη συμφωνία με το Κάιρο.

Περιγράφοντας αυτό το διάστημα ο Ιμπραήμ Καλίν είπε:

"Εμείς είχαμε συμφωνήσει σε όλα. Μάλιστα τα υπουργεία Εξωτερικών μας σε αυτό το θέμα είχαν συμφωνήσει σε ένα κοινό κείμενο. Και μία μέρα πριν από την ανακοίνωση μας, Ελλάδα και Αίγυπτος ανακοίνωσαν μία τέτοια συμφωνία".

Ο Καλίν είπε πως για αυτό το θέμα συνομίλησε με τον Έλληνα συνάδελφό του και συνέχισε λέγοντας:

"Όταν μία μέρα πριν, έγινε η συμφωνία με την Αίγυπτο λάβαμε σαφή εντολή από τον ΠτΔ μας. "Σταματάτε τις συνομιλίες, ενημερώστε για αυτό τους Γερμανούς και τους Έλληνες. Εμείς σε αυτό το θέμα δεν μπορούμε να αρχίσουμε διαπραγματεύσεις. Η συμφωνία που έγινε ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο για μας δεν έχει ισχύ". Διότι πάλι επρόκειτο για μία κίνηση η οποία έτεινε στο να αφήσει την Τουρκία εκτός της ανατολικής Μεσογείου και να μας φυλακίσει στον κόλπο της Αττάλειας.

Στο θέμα της ανατολικής Μεσογείου έχουμε δύο θεμελιώδη θέματα, πρώτον είναι οι δικές μας θαλάσσιες περιοχές και δεύτερον τα δίκαια και δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Εμείς αυτά τα βλέπουμε σαν ένα σύνολο και έστω και αν φαίνονται διαφορετικά σε τελική ανάλυση αποτελούν τμήματα της ανατολικής Μεσογείου και εκεί δεν πρόκειται να εγκρίνουμε καμία προσπάθεια που θα φυλακίσει την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Παρόλα αυτά είμαστε υπέρ της επίλυσης μέσω διαλόγου. Αλλά εν προκειμένω η Ελλάδα είναι η πλευρά που με τη συμφωνία αυτή διατάραξε αυτήν την εμπιστοσύνη και νομίζω πως τώρα οι Ευρωπαίοι βλέπουν ακόμη πιο καθαρά το πραγματικό πρόσωπο των δραστηριοτήτων λόμπι που ασκεί η Ελλάδα έχοντας από πίσω της την ΕΕ".

Πηγή: thetoc.gr