Παίζει με την "φωτιά" η Άγκυρα – Σε επιφυλακή οι ένοπλες δυνάμεις – Ολονύχτιο θρίλερ με το Oruc Reis

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2020 09:30 Παίζει με την "φωτιά" η Άγκυρα – Σε επιφυλακή οι ένοπλες δυνάμεις – Ολονύχτιο θρίλερ με το Oruc Reis

Παίζει με τη φωτιά η Άγκυρα με το κλίμα στην Ανατολική Μεσόγειο να είναι τεταμένο και τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε επιφυλακή.

Για δεύτερο 24ωρο το Oruc Reis συνεχίζει να πλέει εντός της παράνομης τουρκολιβυκής ΑΟΖ, δοκιμάζοντας τις αντοχές του πολεμικού ναυτικού που ακολουθεί από κοντά τις κινήσεις του ερευνητικού πλοίου που συνοδεύεται από τουρκικές φρεγάτες. Το Πεντάγωνο βρίσκεται σε διαρκή επιφυλακή με τις συνεδριάσεις να είναι συνεχείς. Η Αθήνα ανεβάζει τους τόνους απαιτώντας από την Άγκυρα να αποσύρει το ερευνητικό πλοίο από την περιοχή ενώ παράλληλα ζητά από τις Βρυξέλλες την έκτακτη σύγκληση της συνόδου των ΥΠΕΞ και την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας.

Το κλίμα στην νοτιοανατολική Μεσόγειο είναι ιδιαιτέρως τεταμένο με το Oruc Reis να είναι ουσιαστικά περικυκλωμένο από ελληνικά και τουρκικά πολεμικά πλοία. Ο πρωθυπουργός βρίσκεται διαρκώς σε ανοιχτή γραμμή με τον Νίκο Δένδια και τον Νίκο Παναγιωτόπουλο οι οποίοι τον ενημερώνουν για όλες τις εξελίξεις. Στο Μαξίμου μετέβη για δεύτερη συνεχή μέρα και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και συζήτησε με τον πρωθυπουργό το επιχειρησιακό σχέδιο που ακολουθούν οι ένοπλες δυνάμεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που από την πρώτη στιγμή διεθνοποίησε το ζήτημα, συνεχίζει τις επικοινωνίες του με Ευρωπαίους ομολόγους επισημαίνοντας τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή με τις συνεχείς παράνομες ενέργειες απέναντι σε μια Ευρωπαϊκή χώρα.

Συνεχείς προκλήσεις από αέρος και από θάλασσα

Την ώρα που το Oruc Reis έπλεε εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη προχώρησαν σε δεκάδες παραβιάσεις εντός ελληνικού εναέριου χώρου. Συγκεκριμένα, 13 τουρκικά αεροσκάφη προχώρησαν σε 45 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και τρεις εμπλοκές με τα ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν να τα αναχαιτίσουν. Από τις 45 παραβιάσεις, οι 35 έγιναν από τουρκικά κατασκοπευτικά CN 235 που πέταξαν στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Τα ελληνικά μαχητικά απάντησαν άμεσα αναχαιτίζοντας τα τουρκικά αεροσκάφη.

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα ενώ μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού και αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας είχαν αναπτυχθεί στον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο που κινείται το τουρκικό ερευνητικό πλοίο. Στο Πεντάγωνο πραγματοποιήθηκε αργά χθες το βράδυ πολύωρη σύσκεψη σε ανώτατο επίπεδο στην οποία εξετάστηκαν όλες οι τελευταίες εξελίξεις αλλά και η στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθηθεί σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Η Αθήνα βάζει όλα τα όπλα της στο τραπέζι

Η κυβέρνηση είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα τονίζοντας πως θα υπερασπιστεί με οποιοδήποτε τρόπο τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Το συγκεκριμένο αυτό μήνυμα μεταφέρουν συνεχώς τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Εξωτερικών στις επικοινωνίες που έχουν με Ευρωπαίους ομολόγους τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να ξεκαθαρίσει σε όλες τις πλευρές πως η Αθήνα είναι έτοιμη να απαντήσει στην περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Στόχος της κυβέρνησης είναι η άσκηση πίεσης προς την Ε.Ε. προκειμένου να επιβληθούν στοχευμένες κυρώσεις στην Άγκυρα οι οποίες θα την πλήξουν οικονομικά και διπλωματικά.

Μόνο λόγια από τις Βρυξέλλες

Ωστόσο αίσθηση έχει προκαλέσει για μία ακόμη φορά η στάση των Βρυξελλών που συνεχίζει την τακτική του "Πόντιου Πιλάτου" απέναντι στην Τουρκία. Η Ε.Ε. μέσω του εκπροσώπου της επανέλαβε την στήριξη και την αλληλεγγύη της απέναντι στην χώρα μας, ενώ εξέφρασε και την ανησυχία της Κομισιόν για τις εξελίξεις στην Μεσόγειο. Παράλληλα επέμεινε στην τακτική του διαλόγου με την Άγκυρα προκειμένου να επιλυθούν τα όποια προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών.

Οι Βρυξέλλες συνεχίζουν να "σφυρίζουν" αδιάφορα απέναντι στις παράνομες ενέργειες του Ταγίπ Ερντογάν απέναντι σε μια χώρα κράτους - μέλους της Ε.Ε, τα σύνορα της οποίας – όπως έχει τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης – είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα ο Νίκος Δένδιας στην σύνοδο των ΥΠΕΞ τον Ιούλιο είχε προειδοποιήσει τους ομολόγους του πως στην περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας τότε θα ζητήσει την ενεργοποίηση του άρθρου 42 της ιδρυτικής συνθήκης της Ε.Ε το οποίο κάνει λόγο για στρατιωτική συνδρομή των άλλων χωρών-μελών.

Το ζήτημα πλέον είναι αν θα γίνει δεκτό το ελληνικό αίτημα για έκτακτη σύγκληση των ΥΠΕΞ καθώς είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί στις 28 και 29 Αυγούστου, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η Γερμανίδα Καγκελάριος που έχει και την προεδρία της Ε.Ε αυτό το εξάμηνο, δεν έχει επικοινωνήσει μέχρι στιγμής με τον Ταγίπ Ερντογάν, όπως είχε πράξει τον Ιούλιο.

Πηγή: thetoc.gr

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση