Κορωνοϊός - Νέα Ζηλανδία: Lockdown στα γηροκομεία - Επανεμφάνιση κρουσμάτων έπειτα από 102 ημέρες

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2020 10:11 Κορωνοϊός - Νέα Ζηλανδία: Lockdown στα γηροκομεία - Επανεμφάνιση κρουσμάτων έπειτα από 102 ημέρες

Τα γηροκομεία σε όλη τη Νότια Ζηλανδία τέθηκαν υπό περιορισμό, μετά την επανεμφάνιση του κορονοϊού στη χώρα έπειτα από 102 ημέρες, ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Τζασίντα Αρντέρν, η οποία δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αναβολής των βουλευτικών εκλογών που προγραμματίζεται να διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο αν η κατάσταση επιδεινωθεί.

«Λογαριάζω πόσο δύσκολο θα είναι για εκείνους που έχουν αγαπημένα τους πρόσωπα σε αυτά τα ιδρύματα, αλλά αυτός είναι ο πιο ασφαλής τρόπος να τα προστατεύσουμε και να τα φροντίσουμε», εξήγησε η πρωθυπουργός. Υπογράμμισε πως αυτό που θέλει να αποφευχθεί οπωσδήποτε είναι τα γηροκομεία να μετατραπούν σε εστίες μόλυνσης.

Χθες Τρίτη η Αρντέρν έδωσε εντολή να επανεπιβληθούν τα περιοριστικά μέτρα για τρεις ημέρες από σήμερα το μεσημέρι (τοπική ώρα· 03:00 ώρα Ελλάδας) στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας της, το Όκλαντ, μετά τον εντοπισμό, για πρώτη φορά έπειτα από εκατόν δύο ημέρες, κρουσμάτων μετάδοσης του SARS-CoV-2 στην κοινότητα.

Η επικεφαλής της νεοζηλανδικής κυβέρνησης, η αποτελεσματικότητα της πολιτικής της οποίας στον αγώνα εναντίον της πανδημίας του κορονοϊού έχει επαινεθεί σε διεθνές επίπεδο, έκανε την ανακοίνωση αυτή αφού επιβεβαιώθηκαν τέσσερα κρούσματα μόλυνσης στο Όκλαντ. Πρόκειται για τέσσερα μέλη της ίδια οικογένειας. Το πώς μολύνθηκαν είναι προς το παρόν άγνωστο.

Η κυρία Αρντέρν τόνισε σήμερα ότι οι αρχές έχουν αποδυθεί στην προσπάθεια να εντοπίσουν όλα τα πρόσωπα με τα οποία οι τέσσερις άνθρωποι ήρθαν σε επαφή.

Η Νέα Ζηλανδία, χώρα πέντε εκατομμυρίων κατοίκων που έχει καταγράψει ως εδώ 22 θανάτους εξαιτίας της COVID-19, είχε να επιβεβαιώσει νέο κρούσμα εντόπιας μετάδοσης του κορονοϊού από την 1η Μαΐου.

Σε ό,τι αφορά τις εκλογές που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθούν τη 19η Σεπτεμβρίου, η πρωθυπουργός σημείωσε πως διαβουλεύεται με την Εκλογική Επιτροπή, «απλούστατα για να εξασφαλίσουμε πως έχουμε διαθέσιμες όλες τις επιλογές στα χέρια μας». «Δεν έχει ακόμη ληφθεί καμία απόφαση, όπως μπορείτε να φανταστείτε».

Το Εργατικό Κόμμα της Αρντέρν προηγείται στις δημοσκοπήσεις και η πρωθυπουργός ενδέχεται να κερδίσει δεύτερη θητεία.

Το Εθνικό Κόμμα (δεξιά, αντιπολίτευση) λέει πως είναι ανοικτό στην αναβολή της αναμέτρησης, αν είναι δικαιολογημένο. «Είναι πολύ δύσκολο να κάνουμε εκλογές τον Σεπτέμβριο, είμαστε ήδη στα μέσα Αυγούστου. Απομένει πολύ λίγος καιρός», εξήγησε η Τζούντιθ Κόλινς, η επικεφαλής της συντηρητικής αντιπολίτευσης, στο δίκτυο TV3.

Πηγή: enikos.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση