Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κορωνοϊός: Έκανε πίσω ο Ντουτέρτε – Δεν θα είναι εθελοντής στη δοκιμή για το ρωσικό εμβόλιο

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2020 23:28 Κορωνοϊός: Έκανε πίσω ο Ντουτέρτε – Δεν θα είναι εθελοντής στη δοκιμή για το ρωσικό εμβόλιο

Οι Φιλιππίνες θα αρχίσουν τον Οκτώβριο δοκιμές σε μεγάλη κλίμακα του ρωσικού εμβολίου κατά του κορωνοϊού, όμως ο πρόεδρος της χώρας Ροντρίγκο Ντουτέρτε δεν πρόκειται να εμβολιασθεί πριν το εν λόγω εμβόλιο κηρυχθεί ασφαλές, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του.

Ο Ντουτέρτε είχε προτείνει να χρησιμεύσει ως πειραματόζωο, λέγοντας πως έχει «μεγάλη εμπιστοσύνη» στο εμβόλιο αυτό, παρά τις αυξανόμενες επιφυλάξεις μεγάλου αριθμού διεθνών επιστημόνων.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου, ο Χάρι Ρόκε, δήλωσε πως ο Ντουτέρτε θα εμβολιασθεί το νωρίτερο την 1η Μαΐου, δηλαδή μερικές εβδομάδες μετά το τέλος της φάσης 3, του τελευταίου σταδίου των κλινικών δοκιμών πριν από την ομολογοποίηση.

Το εμβόλιο αυτό, το οποίο έχει αναπτυχθεί από το ρωσικό Κέντρο Ερευνών Γκαμαλέγια, πρόκειται να ομολογοποιηθεί τον Απρίλιο από το υπουργείο των Φιλιππίνων που είναι αρμόδιο για τα τρόφιμα και τα φάρμακα.

«Την 1η Μαΐου, η ομάδα που είναι αρμόδια για την ασφάλεια του προέδρου μπορεί να του επιτρέψει (να κάνει το εμβόλιο), αφού θα έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες δοκιμές», δήλωσε ο Ρόκε.

Η Μόσχα ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα πως ανέπτυξε το «πρώτο» εμβόλιο κατά της Covid-19 διαβεβαιώνοντας πως προσφέρει «ανοσία διαρκείας» και ότι έχει μπει στην τελική φάση των δοκιμών, στις οποίες συμμετέχουν συνολικά περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι.