Κινήσεις αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο: Κρίσιμο το επομενο 10ημερο - Επανήλθε η κόντρα Μπάιντεν με Ερντογάν

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 16 Αυγούστου 2020 10:06 Κινήσεις αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο: Κρίσιμο το επομενο 10ημερο - Επανήλθε η κόντρα Μπάιντεν με Ερντογάν

Ιδιαιτέρως κρίσιμες θεωρούνται οι επόμενες ημέρες για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο. Για διάλογο μετά τις 23/8 μιλά το Βερολίνο

Ιδιαιτέρως κρίσιμες θεωρούνται οι επόμενες ημέρες για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο. Οι κινήσεις σε διπλωματικό επίπεδο είναι συνεχείς, με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης και την εκκίνηση διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ωστόσο η Άγκυρα εξακολουθεί να προκαλεί κρατώντας το "Oruc Reis" εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και τον Ταγίπ Ερντογάν να συνεχίζει τις εμπρηστικές δηλώσεις.

Η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους πως δεν πρόκειται να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου αν δεν αποχωρήσεις το ερευνητικό πλοίο και δεν σταματήσει έμπρακτα η Άγκυρα τις παράνομες ενέργειες. Το Βερολίνο που κλείνει τα μάτια στις τουρκικές προκλήσεις, αρχίζει να διαρρέει σενάρια για συνάντηση των υπηρεσιακών συμβούλων των δύο χωρών μετά τις 23 Αυγούστου, όταν δηλαδή του "Oruc Reis" θα έχει αποχωρήσει από την περιοχή σύμφωνα με τους σχεδιασμούς Ερντογάν, κάτι το οποίο δεν φαίνεται να γίνεται από την χώρα μας που έχει ζητήσει την άμεση απομάκρυνση του ερευνητικού πλοίου.

Οι κρίσιμες δέκα ημέρες

ΗΠΑ και Γαλλία που έχουν ταχθεί στο πλευρό της χώρας μας αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την αποκλιμάκωση της έντασης που προκαλεί συνεχώς η Άγκυρα.

Δύο ημέρες μετά την συνάντηση του με τον Νίκο Δένδια, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα δει σήμερα στην Δομινικανή Δημοκρατία τον Τούρκο ομόλογο του. Πρόκειται για μια σημαντική συνάντηση για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο μετά την στήριξη του Μάικ Πομπέο στις ελληνικές θέσεις.

Το state department είχε τονίσει πως θα πρέπει να σταματήσουν άμεσα οι προκλήσεις στην περιοχή. Την ίδια στιγμή ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνεχίζει να τονίζει πως η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα νόμιμα δικαιώματα της, στηρίζοντας την παράνομη τουρκολιβυκή συμφωνία. Ωστόσο στην Άγκυρα 24ωρες πριν από το ραντεβού Πομπέο – Τσαβούσογλου επικρατεί αναβρασμός μετά τα όσα δήλωσε στους "New York Times" Τζο Μπάιντεν οποίος επιτέθηκε στον Ταγίπ Ερντογάν. Ο υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ υποστήριξε σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στις αρχές τους χρόνου αλλά το βίντεο κυκλοφόρησε χθες ότι ο Τούρκος πρόεδρος είναι αυταρχικός και πως θα πρέπει να πληρώσει ένα τίμημα για την ευρύτερη στάση του.

ΜΠΑΙΝΤΕΝ

Η Τουρκία καταδίκασε τα "παρεμβατικά" σχόλια που ο Δημοκρατικός υποψήφιος για τον προεδρικό θώκο Τζο Μπάιντεν έκανε τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν και τάχθηκε υπέρ μιας νέας προσέγγισης των ΗΠΑ προς τον "αυταρχικό" πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στηρίζοντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Τα σχόλια του Μπάιντεν στους δημοσιογράφους των New York Times επανήλθαν στην επικαιρότητα σε ένα βίντεο με το οποίο ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ αναδείχθηκε στο δημοφιλέστερο θέμα στο Twitter στην Τουρκία.

Ο Μπάιντεν εμφανίζεται στο βίντεο να λέει ότι "ανησυχεί πολύ" μεταξύ άλλων σχετικά με την προσέγγιση του Ερντογάν προς τους Κούρδους στην Τουρκία και τη στρατιωτική συνεργασία του με τη Ρωσία. "Αυτό που πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε είναι να ακολουθήσουμε μια πολύ διαφορετική προσέγγιση προς εκείνον τώρα, καθιστώντας σαφές ότι στηρίζουμε την ηγεσία της αντιπολίτευσης", λέει στο βίντεο ο Μπάιντεν, όπως και εξακριβώνεται από την απομαγνητοφώνηση που δημοσίευσαν τον Ιανουάριο οι Times.

"Πρέπει να πληρώσει το τίμημα", αναφέρει ο Μπάιντεν εκείνη την εποχή, συμπληρώνοντας πως η Ουάσιγκτον πρέπει να ενθαρρύνει τους ηγέτες της τουρκικής αντιπολίτευσης "ώστε να μπορέσουν να αναλάβουν και να νικήσουν τον Ερντογάν. Όχι μέσω ενός πραξικοπήματος, όχι μέσω ενός πραξικοπήματος, αλλά μέσω της εκλογικής διαδικασίας".

Απαντώντας, ο διευθυντής Επικοινωνιών του προέδρου της Τουρκίας Φαχρετίν Αλτούν επισήμανε πως τα σχόλια "φανερώνουν παιχνίδια και μια παρεμβατική προσέγγιση προς την Τουρκία", ενώ δεν συνάδουν με τις υφιστάμενες διπλωματικές σχέσεις.

"Κανείς δεν μπορεί να επιτίθεται στη βούληση και δημοκρατία του έθνους μας ούτε να αμφισβητεί τη νομιμότητα του προέδρου μας, που εξελέγη από τη λαϊκή ψήφο", τόνισε σε μήνυμά του στο Twitter ο Αλτούν, κάνοντας αναφορά και στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 στην Τουρκία.

"Πιστεύουμε ότι αυτές οι ανάρμοστες δηλώσεις που δεν έχουν καμία θέση στη διπλωματία από έναν υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές από τη σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, είναι απαράδεκτες προς την νυν διοίκηση επίσης", τόνισε.

Προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα σχόλιο από το επιτελείο της προεκλογικής εκστρατείας του Τζο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν έκανε τις δηλώσεις αυτές τη 16η Δεκεμβρίου του 2019, προτού θέσει υποψηφιότητα για το χρίσμα των Δημοκρατικών.

Συνάντηση Μακρόν – Μέρκελ

Ο Εμμανουέλ Μακρόν μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ντόναλντ Τράμπ θα συναντήσει στον πύργο της Μπρεγκανσόν στις 20 Αυγούστου την Άνγκελα Μέρκελ. Πρόκειται για την επίσημη εξοχική κατοικία του Γάλλου προέδρου, η οποία δεσπόζει στη Μεσόγειο και βρίσκεται στη νότια Γαλλία. Εκεί οι δύο ηγέτες που έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για την κατάσταση που επικρατεί στην ανατολική Μεσόγειο, θα συζητήσουν τις εξελίξεις στην και στη συνέχεια θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η γερμανική καγκελαρία.

Κοινό μήνυμα Μακρόν- Μέρκελ: Δώσαμε μια καλή λύση για την Ελλάδα

Μία εβδομάδα μετά, στις 27 Αυγούστου, στο Βερολίνο αναμένεται να πραγματοποιηθεί μία ακόμη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών με φυσική παρουσία – αν το επιτρέψει ο Κορονοϊός – με βασικό θέμα την τουρκική προκλητικότητα. Πιθανότατα θα έχει ετοιμαστεί και ο κατάλογος που θα περιλαμβάνει τις κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας.

Βερολίνο: Διάλογος μετά τις 23 Αυγούστου

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε ενημερώσει πριν την έναρξη της χθεσινής τηλεδιάσκεψης των ευρωπαίων ΥΠΕΞ, πως έχει δεχτεί πρόταση της καγκελαρίου για εκκίνηση διαλόγου με την Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση των ερευνητικών δραστηριοτήτων του "Oruc Reis" στις 23 Αυγούστου κάτι για το οποίο δεν βρίσκει σύμφωνη την χώρα μας.

Παράλληλα το Βερολίνο δείχνει να μην επιθυμεί την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Άγκυρας καθώς σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης, εκτιμά πως μια τέτοια κίνηση θα έφερνε αντίθετα αποτελέσματα και πυροδοτούσε νέα ένταση. Άλλωστε είναι γνωστό πως η Γερμανία θεωρεί την Τουρκία σημαντικό στρατηγικό εταίρο της Δύσης. Άμεσοι βασικοί στόχοι της γερμανικής διαμεσολάβησης είναι να σταματήσουν οι όποιες ενέργειες οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένταση στην ανατολική Μεσόγειο και η έναρξη συνομιλιών.

Συνεχείς διπλωματικές επαφές της Αθήνας

Στην κυβέρνηση επικρατεί ικανοποίηση για τα αποτελέσματα των διπλωματικών κινήσεων που έχουν φέρει σε δύσκολη θέση την Τουρκία. Ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει και τις επόμενες ημέρες τις επαφές του με ευρωπαίους ομολόγους του, όπως και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Οι ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα στην περιοχή με το πολεμικό ναυτικό να παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του τουρκικού ερευνητικού πλοίου που για έκτη μέρα συνεχίζει να βρίσκεται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου επισκέφθηκε την 115 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας στην Αεροπορική Βάση της Σούδας και συνομίλησε με τους χειριστές και το τεχνικό προσωπικό. "Η ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί προϋπόθεση για την ειρήνη. Και αυτό αποδείχθηκε έμπρακτα στο πεδίο τις τελευταίες μέρες" τόνισε ο Πρωθυπουργός.

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση