Διπλό "χτύπημα" των ΗΠΑ: Οι κινήσεις της Άγκυρας αποσταθεροποιούν την περιοχή - Μερική άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 01 Σεπτεμβρίου 2020 20:58 Διπλό "χτύπημα" των ΗΠΑ: Οι κινήσεις της Άγκυρας αποσταθεροποιούν την περιοχή - Μερική άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο

Σε νέα καταδίκη των τουρκικών ερευνών προχώρησε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τονίζοντας ότι οι κινήσεις της Άγκυρας αυξάνουν τις εντάσεις και αποσταθεροποιούν την περιοχή.

Στόχος της Ουάσιγκτον είναι να υπάρξει αποκλιμάκωση και να επιστρέψουν όλα τα μέρη στο τραπέζι του διαλόγου και για αυτό ακριβώς τονίστηκε ότι δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος μέσα από την επίδειξη ισχύος.

Την ίδια ώρα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε τη μερική άρση του εμπάργκο πώλησης αμερικανικών όπλων στη Κυπριακή Δημοκρατία. Η συγκεκριμένη κίνηση γίνεται στο πλαίσιο του γνωστού Νόμου "EastMed Act" και θα έχει μερικό χαρακτήρα, καθώς η απαγόρευση για την πώληση όπλων που έχουν φονικό χαρακτήρα (lethal weapon) θα παραμείνει σε ισχύ.

Η άρση του εμπάργκο αφορά το δημοσιονομικό έτος 2020-2021 και θα έχει τη δυνατότητα να ανανεωθεί. Όπως εξήγησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η αμερικανική διπλωματία κινείται στη γραμμή πράττοντας και βλέποντας και για αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν κάνει απότομες αλλαγές αλλά προχώρα βήμα-βήμα σε προσεκτικές κινήσεις.

Σε κάθε περίπτωση πάντως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έσπευσε να διευκρινίσει, ότι η συγκεκριμένη κίνηση δεν συνδέεται με την Ελλάδα, την Τουρκία και το Αιγαίο, αλλά έχει να κάνει με την στρατηγική αναβάθμιση της συνεργασίας με την Κύπρο, η οποία, όπως σημείωσε, θα λειτουργήσει ευεργετικά τόσο για την ίδια την περιοχή όσο και για τα εθνικά συμφέροντα ασφάλειας των ΗΠΑ.

Αναστασιάδης: Χαιρετίζω την άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων

Στην απόφαση των ΗΠΑ για μερική άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία αναφέρεται ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης.

Σε ανάρτησή του στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter, ο κος Αναστασιάδης τονίζει χαρακτηριστικά: "Χαιρετίζω την άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων σε ό,τι αφορά μη φονικούς εξοπλισμούς. Μια θετική εξέλιξη που ενισχύει περαιτέρω τη διμερή σχέση ασφάλειας μεταξύ της Κύπρου και των ΗΠΑ.

1

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής μας επικοινωνίας με τον Μ. Πομπέο και οι δύο εκφράσαμε τις σοβαρές ανησυχίες μας για την ασταθή κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Τονίσαμε επίσης τη σημασία της μείωσης των εντάσεων στην περιοχή, λόγω της επιθετικής συμπεριφοράς της Τουρκίας. Υπογράμμισα επίσης τις τουρκικές απειλές για το άνοιγμα της πόλης των Βαρωσίων και τις προσπάθειές μας να συνεχίσουμε τη διαπραγματευτική διαδικασία για το Κυπριακό".

"Η απόφαση για άρση του εμπάργκο συνιστά αναγνώριση του ρόλου της Κύπρου στην περιοχή"

Η απόφαση των ΗΠΑ να άρουν το εμπάργκο που επιβλήθηκε στην Κύπρο το 1987, καθόσον αφορά μη φονικούς εξοπλισμούς (non-lethal), συνιστά αναγνώριση του ρόλου της Κύπρου στην περιοχή, καθώς και ένδειξη της σημασίας που αποδίδεται από τις δύο χώρες στην ενίσχυση των διμερών τους σχέσεων, ιδιαίτερα στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο κύπριος κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος.

Στη γραπτή του δήλωση ο κ. Κούσιος αναφέρεται στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Τρίτη το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, κατόπιν πρωτοβουλίας της αμερικανικής πλευράς, επισημαίνοντας πως ο κ. Πομπέο ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την απόφαση των ΗΠΑ να άρουν το εμπάργκο καθόσον αφορά μη φονικούς εξοπλισμούς.

Πομπέο: Δύναμη σταθερότητας η 3μερής Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ

Σημειώνει πως "κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών προέβησαν σε λεπτομερή ανασκόπηση των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, των κινδύνων για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή ως αποτέλεσμα των προκλήσεων της Τουρκίας, με σαφή την τοποθέτηση του κ. Πομπέο ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας και την επιτακτική ανάγκη προσήλωσης στον διάλογο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία και εδραίωση συνθηκών σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή”.

Σύμφωνα με τον κ. Κούσιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις απειλές της καθόσον αφορά το θέμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε την ανάγκη αποστολής σαφών μηνυμάτων προς την τουρκική πλευρά προς αποτροπή της υλοποίησης των παράνομων σχεδιασμών της που όχι μόνο αντιβαίνουν στις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ, αλλά περαιτέρω δημιουργούν δυσκολίες στην προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών, σημειώνει ο Εκπρόσωπος.

ΥΠΕΞ Κύπρου: Ενίσχυση σχέσεων Κύπρου-ΗΠΑ στους τομείς άμυνας και ασφαλείας

Στην απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών για μερική άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία αναφέρεται το υπουργείο Εξωτερικών Κύπρου. Στον επίσημο λογαριασμό του ΥΠΕΞ στο Twitter τονίζεται χαρακτηριστικά: "Για την απόφαση των ΗΠΑ για μερική άρση εμπάργκο κατά της Κύπρου ενημέρωσε ο Υπoυργός Εξωτερικών Μ. Πομπέο τον ΠτΔ Ν. Αναστασιάδη. Ενίσχυση σχέσεων Κύπρου-ΗΠΑ στους τομείς άμυνας & ασφαλείας μετά την υπογραφή Δήλωσης Προθέσεων τον 11/18. Ανταλλαγή απόψεων για κατάσταση σε Ανατολική Μεσόγειο".

Προσαρμοσμένη αναζήτηση