Αλλάζουν στάση οι ΗΠΑ απέναντι στον Ερντογάν; - Τι σημαίνει η άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2020 15:22 Αλλάζουν στάση οι ΗΠΑ απέναντι στον Ερντογάν; - Τι σημαίνει η άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο (φωτο Reuters)

Η αλλαγή γραμμής από τις ΗΠΑ και η άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο προκάλεσαν την αντίδραση της Τουρκίας.

Εντύπωση προκάλεσε η ξαφνική απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να άρουν το εμπάργκο μη φονικών όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία. Στην παρούσα συγκυρία και υπό το φώς των αντιδράσεων στην Τουρκία είναι σαφές ότι η Ουάσινγκτον στέλνει μήνυμα δυσφορίας στην Τουρκία για την κλιμάκωση της έντασης και τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η άρση του εμπάργκο γίνεται μετά από 33 χρόνια και αποτελεί βήμα στο πλαίσιο υλοποίησης του νόμου για την Ανατολική Μεσόγειο που πέρασε και από το Κογκρέσο. Προκάλεσε δε την σφοδρή αντίδραση της Αγκυρας που ζήτησε την αναθεώρησή της, σημειώνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα λάβει μέτρα για την προστασία των Τουρκοκυπρίων.

Αν και η κίνηση θεωρείται σημαντική και ενδεικτική των διαφορετικών τάσεων που υπάρχουν στο αμερικανικό κατεστημένο για τον Ερντογάν, αν και η απόφαση δείχνει τις σημαντικές συμμαχίες που έχει συνάψει στην Ανατολική Μεσόγειο η Κύπρος- ειδικά με το Ισραήλ- με χώρες που έχουν άλλου είδους δυνατότητα παρέμβασης στον κύκλο λήψεων αποφάσεων στην Ουάσινγκτον, με δεδομένο τον απρόβλεπτο χαρακτήρα του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τράμπ και τις στενές του, προσωπικές σχέσεις με τον Τούρκο Πρόεδρο, είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για στροφή.

Μέχρι την Πέμπτη το Κογκρέσο των ΗΠΑ αναμένεται να εγκρίνει την άρση του εμπάργκο αμερικανικών όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, γράφει το sigmalive.

Το εμπάργκο είχε επιβληθεί διά νόμου το 1987 και σημειώνεται πως η άρση του εμπάργκο αφορά μόνο την προμήθεια υλικού από την Κυπριακή Δημοκρατία και εκτιμάται πως θα επιτευχθεί μέσω της έγκρισης του Νόμου για τον Προϋπολογισμό Εθνικής Άμυνας, για το 2020 (NDAA 2020).

Αν και τα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου ενέκριναν δύο χωριστά κείμενα, από τα τέλη Ιουλίου, οι διαφορετικές προσεγγίσεις Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών στο θέμα της χρηματοδότησης του "τοίχου" που επιθυμεί να υψώσει ο Πρόεδρος Τραμπ στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού εμπόδιζαν τη συμφωνία για τον συγκερασμό των δύο κειμένων, στα οποία όμως το λεκτικό για την άρση του εμπάργκο ήταν πανομοιότυπο.

Τελικά, το Σαββατοκύριακο επήλθε συμφωνία μεταξύ των επιδιαιτητών που είχαν ορίσει Βουλή και Γερουσία, κάτι που επιβεβαιώθηκε τη Δευτέρα από επιφανή στελέχη των Δημοκρατικών, τα οποία ωστόσο δεν αποκάλυψαν λεπτομέρειες. Η ψηφοφορία επί του τελικού κειμένου στη Βουλή θα λάβει χώρα την Τετάρτη και θα ακολουθήσει η ψηφοφορία στη Γερουσία, είτε αργότερα την ίδια ημέρα, ή την επομένη. Μετά την έγκριση από τα δύο σώματα θα πάει στον Πρόεδρο Τραμπ για υπογραφή.

Το αυστηρό μήνυμα των ΗΠΑ στην Τουρκία:

Στο μεταξύ, σε νέα καταδίκη των τουρκικών ερευνών προχώρησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τονίζοντας ότι οι κινήσεις της Άγκυρας αυξάνουν τις εντάσεις και αποσταθεροποιούν την περιοχή.

Στόχος της Ουάσιγκτον είναι να υπάρξει αποκλιμάκωση και να επιστρέψουν όλα τα μέρη στο τραπέζι του διαλόγου και για αυτό ακριβώς τονίστηκε ότι δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος μέσα από την επίδειξη ισχύος.

Γκάρμπερ: Προσβλέπω στη συνέχιση της συνεργασίας Κύπρου-ΗΠΑ

Στην απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να άρουν το εμπάργκο όπλων που επιβλήθηκε το 1987 στην Κυπριακή Δημοκρατία αναφέρθηκε και η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο, Τζούντιθ Γκάρμπερ.

"Είμαι τόσο περήφανη που βλέπω πώς η σχέση Ασφάλειας μεταξύ των ΗΠΑ και της Κυπριακής Δημοκρατίας εμβαθύνεται κατά την διάρκεια της δικής μου θητείας ως πρέσβειρα.

Προσβλέπω στη συνέχιση της συνεργασίας, που θα ανταποκρίνεται σε ζητήματα κοινής ανησυχίας, όπως η μη διάδοση, η εμπορία και οι απειλές στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας", αναφέρει στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter η κυρία Γκάμπερ.

Το σχόλιο του Μιχάλη Ιγνατίου:

Ο Μιχάλης Ιγνατιου έγραψε στην ιστοσελίδα του HellasJournal για την απόφαση των ΗΠΑ ότι "πρόκειται για μία καλή εξέλιξη που έρχεται σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την Κύπρο, αλλά και την Ελλάδα, οι οποίες είναι θύματα της άνευ προηγουμένου επιθετικότητας της κατοχικής Τουρκίας. Από την πλευρά της αποστολής μηνυμάτων, η κίνηση για άρση του εμπάργκο ήρθε την κατάλληλη στιγμή αν και ο Ταγίπ Ερντογάν απέδειξε ότι δεν ακούει ούτε τον φίλο του τον πρόεδρο Τραμπ’.

Και πρόσθεσε: "Από πλευράς ουσίας, η κίνηση είναι θετική καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορεί πια να προμηθευτεί αμερικανικά όπλα, όχι όλων των ειδών ακόμα. Και επίσης, όπως συμβαίνει με όλες τις χώρες, πρέπει να δώσει έγκριση το Κογκρέσο, που λόγω των δεσμών της κυπριακής κοινότητας στις ΗΠΑ με βουλευτές και γερουσιαστές δεν θα υπάρχει πρόβλημα.

Όμως, και δίνω ένα παράδειγμα, η Κύπρος δεν θα μπορεί να αγοράσει μαχητικά αεροπλάνα από τις ΗΠΑ. Ίσως αυτό αλλάξει στη συνέχεια, αν και είναι εξαιρετικά δύσκολο.

Από την άλλη πλευρά, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η τουρκική κυβέρνηση προσπάθησε πολύ να σταματήσει την άρση του εμπάργκο και δεν τα κατάφερε. Η άρση του εμπάργκο επιτεύχθηκε μετά από προσπάθειες των γερουσιαστών Ρόμπερτ Μενέντεζ και Μάρκο Ρούμπιο και της ομογενειακής οργάνωσης HALC.”

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση