Κομισιόν: Δεν υπάρχει σχέδιο Β για πιθανό "ατύχημα" στην Αν. Μεσόγειο - Εστιάζουμε στην αποκλιμάκωση

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2020 16:08 Κομισιόν: Δεν υπάρχει σχέδιο Β για πιθανό "ατύχημα" στην Αν. Μεσόγειο - Εστιάζουμε στην αποκλιμάκωση (φωτο Reuters)

Η ΕΕ εστιάζει στην εξεύρεση λύσης η οποία θα οδηγήσει στην αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο ανέφερε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Η ΕΕ εστιάζει στην εξεύρεση λύσης η οποία θα οδηγήσει στην αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο ανέφερε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Πίτερ Στάνο, ερωτηθείς κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, αν υπάρχει σχέδιο Β, σε περίπτωση "ατυχήματος" στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Στάνο σημείωσε ότι "η πολιτική της ΕΕ στις εξωτερικές υποθέσεις πάντα ήταν ότι πρέπει να ακολουθούμε το σχέδιο Α. Το σχέδιο Β είναι επί της ουσίας να αποφεύγουμε να έχουμε σχέδιο Β ή να αποφεύγουμε την κατάσταση στην οποία χρειάζεται σχέδιο Β".

"Εστιάζουμε λοιπόν – πρόσθεσε – στο να κάνουμε ό,τι μπορούμε, εστιάζουμε όλη μας την ενέργεια και την προσοχή, στο να επιτύχουμε μία λύση και να αποφύγουμε να κλιμακωθεί μία κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο σε κάτι που κανείς δε θέλει να δει. Γιατί δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να δει μια ακόμη πιο δραματική κλιμάκωση και ένα ατυχές γεγονός. Γι’ αυτό όλες οι προσπάθειες εστιάζουν στην αποκλιμάκωση και το διάλογο και αυτό συμβαίνει τώρα".

Η δήλωση έρχεται μετά την σοκαριστική αποκάλυψη της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, ότι ο Ερντογάν ήθελε να προκαλέσει θερμό επεισόδιο στη Μεσόγειο με σκοπό την πολιτική του επιβίωση.

Σε άρθρο με τίτλο "Ο υπολογισμένος πόλεμος του Ερντογάν”, γράφει πως "εάν εξαρτιόταν από τον Τούρκο Πρόεδρο, το ναυτικό του θα είχε βυθίσει ένα ελληνικό πλοίο στη Μεσόγειο εδώ και πολύ καιρό", η Die Welt που επικαλείται στρατιωτικούς κύκλους της γείτονος σημειώνει πως αυτό ακριβώς ζήτησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τους στρατηγούς πριν από λίγες ημέρες. Τους είπε - λέει - πρέπει να το κάνετε έτσι ώστε κανείς να μην σκοτωθεί στη διαδικασία. Όταν οι στρατηγοί αρνήθηκαν, κάποιος άλλος πρότεινε να καταρριφθεί ένα ελληνικό μαχητικό, κι ο πιλότος θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το κάθισμα εκτόξευσης για να σωθεί. Αλλά οι Τούρκοι στρατηγοί αρνήθηκαν να το κάνουν κι αυτό.

Πηγή: thetoc.gr
 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση