Παρασκήνιο: Η ώρα της Μέρκελ - Γιατί καθυστερεί το τηλεφώνημα στον Ερντογάν

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 03 Σεπτεμβρίου 2020 09:29 Παρασκήνιο: Η ώρα της Μέρκελ - Γιατί καθυστερεί το τηλεφώνημα στον Ερντογάν

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αναζητά πρόσφορο έδαφος διαλόγου με την Τουρκία.

Έντονο διπλωματικό παρασκήνιο επικρατεί τα τελευταία 24ωρα μεταξύ Βερολίνου και Βρυξελλών προκειμένου να υπάρξουν γέφυρες επικοινωνίας με την Άγκυρα με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο και την εκκίνηση διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Το ζήτημα φέρεται να απασχόλησε την συνάντηση που είχε την προηγούμενη Δευτέρα στο Βερολίνο η Άνγκελα Μέρκελ με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Σαρλ Μισέλ, με τις δύο πλευρές να μην κρύβουν την ανησυχία τους για την συνεχή τουρκική προκλητικότητα.

Η Γερμανική Καγκελαρία αναζητά τρόπους, προκειμένου να υπάρξει πρόσφορο έδαφος με την Τουρκία, ώστε να υπάρξει επικοινωνία Μέρκελ – Ερντογάν το αμέσως επόμενο διάστημα και σίγουρα πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στις 24 Σεπτεμβρίου.

Το τηλεφώνημα που δεν έγινε

Οι σχέσεις Βερολίνου – Άγκυρας έχουν κλονιστεί μετά την δημόσια στήριξη της Άνγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα την στιγμή που συνεδρίαζαν οι υπουργοί εξωτερικών της Ε.Ε. και συζητούσαν τον κατάλογο με τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας. Εκείνη την ημέρα και συγκεκριμένα στις 28 Αυγούστου είχε διαρρεύσει από την υπουργό Άμυνας της Γερμανίας σε εκείνο τον περίφημο διάλογο που είχε με τον Ζοζέ Μπορέλ, πως η Άνγκελα Μέρκελ θα τηλεφωνούσε στον Ταγίπ Ερντογάν.

Το τηλέφωνο του Τούρκου Προέδρου χτύπησε, όμως στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής δεν ήταν η Γερμανίδα Καγκελάριος, αλλά ο Γ. Γ. του ΝΑΤΟ Γένς Στόλντεμπεργκ. Η Άνγκελα Μέρκελ γνώριζε, πως μετά τα όσα είχε πει, δεν θα είχε και την καλύτερη αντιμετώπιση από τον Τούρκο Πρόεδρο και η οποιαδήποτε μεσολαβητική προσπάθεια θα έπεφτε άμεσα στο κενό. "Δεν μίλησα, ούτε πρόκειται να μιλήσω σήμερα με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, αλλά υπάρχει τακτική επικοινωνία μεταξύ μας", είχε πει στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Σε ανοιχτή γραμμή Μέρκελ – Μακρόν

Η αλλαγή στάσης της Άνγκελα Μέρκελ που στηρίζει ανοικτά τις ελληνικές θέσεις, οφείλεται κυρίως στον Εμμανουέλ Μακρόν. Άλλωστε, η ρητορική της Γερμανίδας Καγκελαρίου άλλαξε μετά την συνάντηση που είχε στην εξοχική κατοικία του Γάλλου προέδρου στις 20 Αυγούστου.

Από εκείνη την μέρα οι δύο ηγέτες έχουν συχνές τηλεφωνικές επαφές, ενώ δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως ο Σαρλ Μισέλ επισκέφθηκε πρώτα το Παρίσι και δύο ημέρες αργότερα επισκέφθηκε την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο. Τώρα η Γερμανία επιχειρεί να στήσει εκ νέου γέφυρες επικοινωνίας με την Άγκυρα σε μια περίοδο που ο Ταγίπ Ερντογάν δείχνει να έχει ξεμείνει από συνομιλητές που θα μπορούσαν να τον βγάλουν από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει με την στρατηγική της έντασης που ο ίδιος δημιούργησε και εξακολουθεί να προκαλεί.

Μία διάψευση που άργησε μία μέρα

Η Άγκυρα εκμεταλλεύτηκε επικοινωνιακά τον θόρυβο που προκάλεσε το γερμανικό δημοσίευμα της "Die Welt" περί εντολής του Ταγίπ Ερντογάν για "θερμό" επεισόδιο και ημέρα μετά το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών το διέψευσε κάνοντας λόγο για "αποκύημα φαντασίας". Παράλληλα δεν έχασε την ευκαιρία να επιτεθεί και στην χώρα μας "αντί οι ελληνικές αρχές να ασχολούνται με αυτά τα ψευδή ας σταματήσουν τα βήματα τα οποία αυξάνουν την ένταση στην περιοχή".

Ο εκνευρισμός είναι διάχυτος στην Τουρκία, γεγονός που αποτυπώνεται στον φιλοκυβερνητικό τύπο με την "Γενί Σαφάκ" να προαναγγέλλει ότι το "Oruc Reis" θα συνεχίσει τις έρευνες μέχρι τη Ρόδο και το Καστελόριζο. Τα εμπρηστικά δημοσιεύματα έχουν κυρίως ως στόχο τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης της Τουρκίας από τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα τους. Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο συνεχίζει την πορεία του νότια του Καστελόριζου.

Επίσκεψη απάντηση στην Άγκυρα

Την στιγμή που η Τουρκία που έχει βάλει για τα καλά στο μάτι το Καστελόριζο, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού και απάντησης προς την Άγκυρα που αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας ανακοίνωσε πως θα δώσει το παρών στους εορτασμούς για την απελευθέρωση του νησιού στις 13 Σεπτεμβρίου. Η είδηση αυτή προκαλεί ήδη αντιδράσεις στην Άγκυρα με τα μέσα ενημέρωσης να φτάνουν στο σημείο να κατηγορούν την ελληνική πλευρά για προκλητική ενέργεια που αυξάνει την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο.

Η κυβέρνηση προχωρά άμεσα στην ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων και ήδη ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε επικοινωνία με τη Γαλλίδα ομόλογό του, Φλοράνς Παρλύ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα έχει εκφράσει το ενδιαφέρον της για την προμήθεια 18 αεροσκαφών Rafale με τη διαδικασία να έχει προχωρήσει αρκετά και να βρίσκεται στη φάση ανταλλαγής εγγράφων μεταξύ των δυο υπουργείων. Την ίδια ώρα, εξετάζει προσφορές για φρεγάτες ΜΕΚΟ από τη Γερμανία, για φρεγάτες τύπου S από την Ολλανδία, αλλά και από τις ΗΠΑ.

Τακτική ίσων αποστάσεων ενόψει εκλογών

Μία μέρα μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ για την άρση του εμπάργκο στην Κύπρο και τη νέα προειδοποίηση προς την Άγκυρα που σκόρπισε χαμόγελα σε Αθήνα και Λευκωσία και έντονες αντιδράσεις στην Τουρκία, ο Μάικ Πομπέο επανήλθε στην τακτική των ίσων αποστάσεων. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κάλεσε την Ελλάδα και την Τουρκία να αποκλιμακώσουν την ένταση και να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου.

Μία κίνηση που δείχνει πως Ουάσιγκτον λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές δεν επιθυμεί να έρθει σε ανοικτή ρήξη με καμία από τις εμπλεκόμενες χώρες αλλά από την άλλη δεν θέλει να συνεχιστεί η επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ανατολική Μεσόγειο.

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση