Η εντυπωσιακή επιστροφή των φλαμίνγκο στην Αφρική [εικόνες]

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 03 Σεπτεμβρίου 2020 11:13 Η εντυπωσιακή επιστροφή των φλαμίνγκο στην Αφρική [εικόνες]

Τα μαγικά στην όψη φλαμίνγκο είναι τα πιο σκληροτράχηλα πουλιά που καταφέρνουν να ζουν εκεί που κάθε έμβιος οργανισμός πεθαίνει.

Την εντυπωσιακή τους εμφάνιση έκαναν στις λίμνες της Κένυας τα πιο όμορφα πουλιά του κόσμου τα φλαμίνγκο που πήραν το όνομά τους από την πορτογαλική ή ισπανική λέξη "flamengo", που σημαίνει "αυτός που έχει το χρώμα της φλόγας".

Δύο από τα αγαπημένα, τοξικά οικοσυστήματα των μικρών φλαμίνγκο είναι η λίμνη Μπογκόρια στην Κένυα και η λίμνη Νάτρον στην Τανζανία. Περιβάλλοντα απολύτως εχθρικά για οποιαδήποτε άλλη μορφή ζωής – τα νερά της Νάτρον, μπορούν να "εξαϋλώσουν" ακόμη και το ανθρώπινο δέρμα.

Όμως τα μαγικά στην όψη φλαμίνγκο είναι τα πιο σκληροτράχηλα πουλιά που καταφέρνουν να ζουν εκεί που κάθε έμβιος οργανισμός πεθαίνει.

Με το πέρασμα των αιώνων, όλα τα είδη των φλαμίνγκο έχουν εξελιχθεί έτσι ώστε να μπορούν να ζήσουν σε κάποια από τα πιο εχθρικά περιβάλλοντα του πλανήτη, όπως καυστικές λίμνες, λιμνοθάλασσες με υψηλή συγκέντρωση χλωριούχου νατρίου ή αλυκές σε μεγάλο υψόμετρο. Οι περισσότερες αποικίες τους απαντώνται στις υπέρ αλκαλικές λίμνες της Κοιλάδα του Μεγάλου Ρήγματος στην Αφρική, όπου ανθίζουν τα μικροσκοπικά κυανοπράσινα φύκια (κυανοβακτήρια) – που αποτελούν την τροφή τους.


Τα φλαμίνγκο συχνά στέκονται στο ένα πόδι, ενώ το άλλο είναι μαζεμένο κάτω από το σώμα τους. Η αιτία αυτής της συμπεριφοράς δεν είναι πλήρως κατανοητή. Μία θεωρία είναι ότι με το να στέκονται στο ένα πόδι εξοικονομούν περισσότερη σωματική θερμότητα, δεδομένου ότι ξοδεύουν αρκετό χρόνο μέσα στο κρύο νερό.

Πηγή: thetoc.gr
 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση