Καμίνι η Κύπρος, πρωτοφανείς θερμοκρασίες - Με 45 βαθμούς ξύπνησαν οι κάτοικοι στη Μεγαλόνησο

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 04 Σεπτεμβρίου 2020 12:09 Καμίνι η Κύπρος, πρωτοφανείς θερμοκρασίες - Με 45 βαθμούς ξύπνησαν οι κάτοικοι στη Μεγαλόνησο

45,6 βαθμοί ήταν η μέγιστη θερμοκρασία που καταγράφηκε ποτέ στην Κύπρο. Άυπνος ο κόσμος από τη ζέστη.

Προειδοποίηση για εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες με κόκκινο επίπεδο επικινδυνότητας εξέδωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία Κύπρου. Σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού για τις επόμενες ώρες, η μέγιστη θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 45 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 39 στα νότια και τα ανατολικά παράλια και γύρω στους 37 βαθμούς στα δυτικά, τα βόρεια και τα υψηλότερα ορεινά. Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Στην ατμόσφαιρα θα παρατηρείται αραιή σκόνη. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι μέχρι λίγο ταραγμένη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το βράδυ της Πέμπτης (03/09), σπανίως στα χρονικά, η Μετεωρολογική Υπηρεσία Κύπρου εξέδωσε κίτρινη προειδοποίηση εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών κατά την διάρκεια της νύχτας.

Στην περιοχή συγκεντρώνονται υψηλά επίπεδα σκόνης, ενώ επί ποδός βρίσκεται και η Πυροσβεστική Υπηρεσία εξαιτίας του υψηλού κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιών.

Άυπνος ο κόσμος στο νησί λόγω θερμοκρασιών

Για τις υψηλές καιρικές συνθήκες τον Σεπτέμβριο μίλησε στην πρωινή εκπομπή του ΣΙΓΜΑ Πρωτοσέλιδο ο Διευθυντής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Κλεάνθης Νικολαΐδης.

Αρχικά ανέφερε ότι "σήμερα ξυπνήσαμε όλοι με πολύ υψηλότερες θερμοκρασίες από τις χθεσινές και τις προχθεσινές. Αρκετός κόσμος μπορεί να μην έκλεισε μάτι όλο το βράδυ", συμπλήρωσε.

Κόκκινη προειδοποίηση – Σκαρφαλώνει στους 45 βαθμούς η θερμοκρασία

Πρόσθεσε ότι το πρωί η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν στο φράγμα του Ξυλιάτου με 33 βαθμούς, ενώ ο Πρόδρομος έχει θερμοκρασία 26 βαθμούς την οποία θα έπρεπε να την έχει το μεσημέρι.

Επεσήμανε ότι από το πρωί εκδόθηκε προειδοποίηση για τις μέγιστες θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν. "Στο εσωτερικό η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει τους 45 βαθμούς στο εσωτερικό, στα υψηλότερα ορεινά στους 37 βαθμούς και στα παράλια στους 39 βαθμούς", συμπλήρωσε. Στη συνέχεια ανέφερε ότι 45,6 βαθμοί ήταν η μέγιστη θερμοκρασία που καταγράφηκε ποτέ στην Κύπρο.

Ο πιο θερμός μέχρι σήμερα Σεπτέμβριος ήταν αυτός του 1994

Πρόσθεσε ότι δεν κατατασσόμαστε στις πολύ θερμές χώρες του κόσμου, ενώ συμπλήρωσε ότι στο μέλλον μπορεί να καταταχθούμε σε μια ζώνη του πλανήτη η οποία μπορεί να έχει πολύ υψηλές θερμοκρασίες. "Είναι κάτι παροδικό και όχι κάτι συνηθισμένο για τον Σεπτέμβρη. Ο πιο θερμός Σεπτέμβρης ήταν το 1994 με θερμοκρασία 41, 2 βαθμούς κελσίου".

Για το Σαββατοκύριακο ανέφερε ότι ο καιρός θα είναι αίθριος με μικρή πτώση στη θερμοκρασία.

Τέλος ο κύριος Νικολαΐδης μίλησε και για το ενδεχόμενο βροχών το οποίο μάλλον είναι χλωμό με τον Δ/ντη να λέει χαρακτηριστικά ότι χρησιμοποιεί τα πιο δυνατά τηλεσκόπια αλλά βροχές δεν φαίνονται! Συμπλήρωσε ότι δεν φαίνεται κάτι που να δικαιολογεί αισιοδοξία για βροχές τον Σεπτέμβρη. Επεσήμανε ότι ούτε ο χειμώνας αναμένεται να είναι όπως ο προηγούμενος. "Η Κύπρος σε ιστορία 130 χρόνων δεδομένων ποτέ δεν είχε τρεις διαδοχικούς χειμώνες με πλούσια βροχή".

Δείτε το βίντεο

πηγή: thetoc.gr

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση