Ιταλός ΥΠΕΞ: "Αποδείξαμε την αλληλεγγύη μας σε Ελλάδα και Κύπρο - Να αποφευχθεί κορύφωση της έντασης"

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 08 Σεπτεμβρίου 2020 22:28 Ιταλός ΥΠΕΞ: "Αποδείξαμε την αλληλεγγύη μας σε Ελλάδα και Κύπρο - Να αποφευχθεί κορύφωση της έντασης"

Μήνυμα αλληλεγγύης σε Ελλάδα και Κύπρο από τον Ιταλό ΥΠΕΞ, Λουίτζι Ντι Μάιο - Ζήτησε να αποφευχθεί η κορύφωση της έντασης με την Τουρκία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Λουίτζι Ντι Μάιο, σε συνέντευξή του στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Formiche, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και στην προκλητική στάση της Τουρκίας.

"Παρακολουθούμε με ύψιστη προσοχή τα όσα συμβαίνουν στην ανατολική Μεσόγειο. Πρόσφατα, είχα την ευκαιρία να ανταλλάξω απόψεις επί αυτού του θέματος με τους ευρωπαίους ομολόγους μου στο Βερολίνο. Η στάση της Ιταλίας επί του θέματος δεν άλλαξε: αποδείξαμε την αλληλεγγύη μας προς την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά πιστεύουμε ακράδαντα ότι η καταδίκη των μονομερών πράξεων, πρέπει να συνοδεύεται από την προσπάθεια να αποφευχθεί μια δυναμική που οδηγεί στην κορύφωση της έντασης" δήλωσε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας.

Παράλληλα, ο Λουίτζι Ντι Μάιο πρόσθεσε: "Με τον στόχο αυτό, στηρίζουμε την αποστολή του Ύπατου Εκπροσώπου Μπορέλ να εντοπίσει μια πιο εποικοδομητική προσέγγιση, η οποία να στοχεύει στην αντιμετώπιση της βαθιάς αιτίας των σημερινών εντάσεων, δηλαδή τον καθορισμό, μεταξύ Αθήνας και 'Αγκυρας, των αμοιβαίων θαλάσσιων δικαιοδοσιών, αλλά και το Κυπριακό".

Ιταλός ΥΠΕΞ: "Αποδείξαμε την αλληλεγγύη μας σε Ελλάδα και Κύπρο - Να αποφευχθεί κορύφωση της έντασης"
Άστραψε και βρόντηξε ο Βέμπερ κατά του Ερντογάν

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο επικεφαλής της ευρωομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος εξεπέλυσε "πυρά" εναντίον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή τις συνεχείς προκλήσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Βέμπερ σε μία σειρά μηνυμάτων του στο Twitter αναφέρεται στην επεκτατική πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο και εκφράζει την πλήρη στήριξη του στην Ελλάδα και την Κύπρο. Μάλιστα, τονίζει ότι η Ευρώπη "πρέπει να χτυπήσει τον Ερντογάν εκεί που πονάει περισσότερο, στο πορτοφόλι του".

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ ζήτησε να τερματιστεί η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας, κάνοντας αναφορά στην στάση του Ερντογάν απάναντι στην Ευρώπη και τις μεταναστευτικές ροές τονίζοντας χαρακτηριστικά πως "δεν θα εκβιαστούμε".

Τι έγραψε ο Μάνφρεντ Βέμπερ

"Σήμερα καλωσορίζουμε τον Έλληνα πρωθυπουργό στη συνάντηση της Ομάδας μας. Δεν θα δεχτούμε την επεκτατική πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία, αποσταθεροποιώντας ολόκληρη την περιοχή. Στεκόμαστε σταθερά με την Ελλάδα και την Κύπρο στην υπεράσπιση των συνόρων και των χωρικών υδάτων τους.

Η αντίδρασή μας πρέπει να δοθεί σε δύο επίπεδα: Η Σύνοδος Κορυφής θα ορίσει τους όρους υπό τους οποίους θα μπορούσαμε να προκαλέσουμε νέες οικονομικές κυρώσεις. Εάν συνεχιστούν οι προκλήσεις, του Ερντογάν πρέπει να χτυπηθεί εκεί που πονάει περισσότερο, στο πορτοφόλι του.

Ήρθε η ώρα να επανεξετάσουμε ριζικά τους δεσμούς μας με την Τουρκία. Πρέπει να τερματίσουμε τη διαδικασία ένταξης και να ξανασκεφτούμε μια νέα σχέση βασισμένη στην ιδέα της εταιρικής σχέσης, στην οποία δεν είμαστε όμηροι. Είναι απαράδεκτο να ενδίδει η Ευρώπη κάθε φορά που ο Ερντογάν απειλεί να ανοίξει τα σύνορα της Τουρκίας παραβιάζοντας τις μεταναστευτικές μας συμφωνίες. Πρέπει να αλλάξουμε το παιχνίδι. Δεν θα εκβιαστούμε!".

πηγή: thetoc.gr

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση