Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ΕΕ "στριμώχνει" την Τουρκία: Δεν φτάνει η αποχώρηση του "Oruc Reis", να σταματήσουν οι προκλήσεις στην Αν. Μεσόγειο

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2020 15:05 Η ΕΕ "στριμώχνει" την Τουρκία: Δεν φτάνει η αποχώρηση του "Oruc Reis", να σταματήσουν οι προκλήσεις στην Αν. Μεσόγειο

"Η ΕΕ χρειάζεται να δει το τέλος των μονομερών ενεργειών στην Αν. Μεσόγειο" εκ μέρους της Τουρκίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν:

Αυτό που χρειάζεται η ΕΕ είναι να δει ότι σταματούν οι μονομερείς ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων ερωτηθείς για την στάση της Τουρκίας και την αποχώρηση του Oruc Reis, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Συγκεκριμένα, ο Πήτερ Στάνο τόνισε ότι "δεν αλλάζει τίποτα από το βασικό μήνυμα το οποίο τέθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών όταν συναντήθηκαν ανεπίσημα στο Βερολίνο. Η ΕΕ χρειάζεται να δει το τέλος των μονομερών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες εκλαμβάνονται ως προκλήσεις από κάποια από τα κράτη-μέλη μας, εκλαμβάνονται ως ενόχληση στις σχέσεις μας. Ακολουθεί συζήτηση για την Τουρκία μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών στο Συμβούλιο την επόμενη Δευτέρα και εν συνεχεία οι αρχηγοί των κρατών-μελών θα συζητήσουν επίσης το ζήτημα της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής. Και αυτή θα είναι ευκαιρία για τα κράτη-μέλη να έχουν πλήρη συζήτηση όλων των πτυχών της σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας και να δούμε πώς θέλουμε να προχωρήσει υπό το πρίσμα των πρόσφατων και των επόμενων εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο".

Λευκωσία: Κίνηση προς ορθή κατεύθυνση η αποχώρηση Όρουτς Ρέις αλλά συνεχίζονται οι παραβιάσεις στην ΑΟΖ

Η αποχώρηση του Όρουτς Ρέις από την περιοχή και η μη ανανέωση της παράνομης τουρκικής NAVTEX είναι μια κίνηση προς την ορθή κατεύθυνση, ωστόσο η Τουρκία συνεχίζει τις παραβιάσεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

Κληθείς να σχολιάσει την εξέλιξη αυτή σε σχέση με το Όρουτς Ρέις, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως "είναι μια κίνηση προς την ορθή κατεύθυνση", σημειώνοντας παράλληλα την ίδια στιγμή ότι "η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αντίθεση με τις σχετικές εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων της ΕΕ και των ΗΠΑ, κάτι για το οποίο, ειδικότερα στην περίπτωση της ΕΕ υπάρχει και σχετική απόφαση για το πώς η Ένωση πρέπει να αντιδράσει".

Καλίν: Να μην χαθεί η ευκαιρία που δόθηκε στην διπλωματία

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος της Τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, εξέδωσε ανακοίνωση σχολιάζοντας την αποχώρηση του Oruc Reis από την Ανατολική Μεσόγειο που ίσως φωτίζει την νέα φάση στην ελληνοτουρκική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και ένα περίπου μήνα.

Στην ανακοίνωσή του επισημαίνει μεν τα κλασικά, ότι δηλαδή "η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της", αλλά προσθέτει ότι αυτό που ζητάει η γειτονική χώρα είναι "ειρηνική επίλυση των προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο". Και σημειώνει με νόημα ότι δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία που δόθηκε στη διπλωματία.

Παραμένει προκλητικός ο Τσαβούσογλου

Στον αντίποδα, ο Tούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα πως η Τουρκία δεν περιμένει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα της επιβάλει κυρώσεις εξαιτίας της διένεξής της με την Ελλάδα στην ανατολική Μεσόγειο.

Η ΕΕ έχει υπογραμμίσει πως υποστηρίζει πλήρως τα μέλη της Ελλάδα και Κύπρο στη διένεξη και πως σχεδιάζει κυρώσεις που ενδέχεται να επιβάλει στην Τουρκία, αν δεν αρχίσει διάλογος. Ο Τσαβούσογλου ισχυρίσθηκε και πάλι στη συνέντευξή του στο NTV ότι η Τουρκία είναι ανοικτή για συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις.

Για την επιστροφή του Oruc Reis στο λιμάνι της Αττάλειας, σχολίασε ειρωνικά τις δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη και της Κ. Σακελλαροπούλου: "Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε καλό βήμα. Η Ελληνίδα πρόεδρος είπε υποχώρηση. Αν μας ρωτούσαν θα τους λέγαμε πως επέστρεψε για συντήρηση. Μάλλον μιλούν στο κοινό τους". Συνεχίζοντας την επιθετική ρητορική του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε την Ελλάδα ότι λειτουργεί με τα κόμπλεξ μικρής χώρας: "Η Ελλάδα λειτουργεί με τα κόμπλεξ μιας μικρής χώρας".

Αναλυτικότερα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο Tούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Τουρκία δεν περιμένει πως θα αντιμετωπίσει κυρώσεις εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τη διένεξή της με την Ελλάδα στην ανατολική Μεσόγειο. Η ΕΕ έχει υπογραμμίσει πως υποστηρίζει πλήρως τα μέλη της Ελλάδα και Κύπρο στη διένεξη και πως σχεδιάζει κυρώσεις που ενδέχεται να επιβάλει στην Τουρκία, αν δεν αρχίσει διάλογος. Οι ηγέτες της ΕΕ μπορεί να λάβουν τη σχετική απόφαση στη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιήσουν στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

Ο Τσαβούσογλου ισχυρίσθηκε και πάλι στη συνέντευξή του στο NTV ότι η Τουρκία είναι ανοικτή για συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις. Ωστόσο ο τούρκος ΥΠΕΞ πρόσθεσε πως το τουρκικό σεισμογραφικό πλοίο Oruc Reis θα επαναλάβει σύντομα τις επιχειρήσεις του.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως δεν περιμένει ότι οι ηγέτες της ΕΕ, οι οποίοι έχουν ήδη συμφωνήσει σε ήπιες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, θα προχωρήσουν περισσότερο την ερχόμενη εβδομάδα, πρόσθεσε όμως πως η υιοθέτηση τέτοιων μέτρων δεν μπορεί να αποκλειστεί.

"Μπορεί να είναι εναντίον του πλοίου μας, της εταιρείας μας, ατόμων. Έχουν πάρει τέτοιες αποφάσεις στο παρελθόν. Μήπως μείωσαν την αποφασιστικότητά μας; Όχι, η αποφασιστικότητά μας αυξήθηκε", δήλωσε στο NTV.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, thetoc.gr