Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Banksy: Η ανωνυμία μπορεί να του "κοστίσει" τα έργα του

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2020 23:11 Banksy: Η ανωνυμία μπορεί να του "κοστίσει" τα έργα του

Σε κίνδυνο βρίσκονται τα έργα του Banksy, καθώς σύμφωνα με απόφαση ειδικής επιτροπής η ανωνυμία που έχει επιλέξει του αφαιρεί το δικαίωμα να διεκδικήσει πνευματικά δικαιώματα...

Ο Banksy κινδυνεύει να χάσει την κυριότητα των έργων του ύστερα από απόφαση της ειδικής επιτροπής πνευματικών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία τα έργα του δεν του ανήκουν καθώς επιλέγει και παραμένει ανώνυμος.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Banksy (@banksy) on

Ο εμβληματικός καλλιτέχνης, τα γκραφίτι του οποίου είναι "φορτισμένα" με κοινωνικοπολιτικά μηνύματα ήρθε σε διαμάχη με την εταιρεία "Full Colour Black" πριν από περίπου ένα χρόνο. Ο λόγος πίσω από αυτήν, ήταν πως η εταιρεία με τα είδη δώρων και τις ευχετήριες κάρτες χρησιμοποίησε ένα από τα γκραφίτι - σήμα κατατεθέν του καλλιτέχνη, χωρίς την έγκρισή του. Πρόκειται για τον "μασκοφόρο με το μπουκέτο", τον οποίο ο Banksy είχε φιλοτεχνήσει στην Ιερουσαλήμ.

Η ειδική επιτροπή αποφάσισε πως η διατήρηση ανωνυμίας που επιλέγει του αφαιρεί το δικαίωμα να διεκδικεί πνευματικά δικαιώματα, μια απόφαση που στην ουσία θέτει σε κίνδυνο όλα τα έργα του.

"Ο Banksy επέλεξε να παραμείνει ανώνυμος και κατά κύριο λόγο να κάνει γκραφίτι σε ξένες ιδιοκτησίες - χωρίς καμία άδεια - όταν θα μπορούσε να ζωγραφίζει σε καμβά ή στην δική του ιδιοκτησία", ανέφερε το πάνελ της επιτροπής σύμφωνα με όσα καταγράφει ο Guardian.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Banksy (@banksy) on

 

To 2014 o Βanksy είχε επιτυχώς καταθέσει ειδική αίτηση κατοχύρωσης πνευματικών δικαιωμάτων για τον μασκοφόρο μέσω της εταιρείας Pest Control Office. Προς το παρόν, οι εκπρόσωποι του καλλιτέχνη δεν έχουν προβεί σε δηλώσεις.

Πηγή: News247