Γαλλοτουρκική κόντρα: Το ΝΑΤΟ θέλει να "κρύψει κάτω από το χαλί" το επεισόδιο με τις φρεγάτες

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2020 22:51 Γαλλοτουρκική κόντρα: Το ΝΑΤΟ θέλει να "κρύψει κάτω από το χαλί" το επεισόδιο με τις φρεγάτες

Στις "καλένδες" επιχειρεί να παραπέμψει το ΝΑΤΟ τις προκλήσεις των τουρκικών πλοίων απέναντι σε αυτά του γαλλικού πολεμικού ναυτικού.

Στις "καλένδες" επιχειρεί να παραπέμψει το ΝΑΤΟ τις προκλήσεις των τουρκικών πλοίων απέναντι σε αυτά του γαλλικού πολεμικού ναυτικού, που οδήγησαν σε "θερμό" επεισόδιο Παρίσι και Άγκυρα και ανταλλαγή σκληρών εκφράσεων μεταξύ του Εμανουέλ Μακρόν και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η έρευνα του ΝΑΤΟ για την ναυτική αντιπαράθεση μεταξύ γαλλικών και τουρκικών πλοίων τον Ιούνιο έχει κριθεί πολύ ευαίσθητη για να συζητηθεί δημόσια καθώς το Παρίσι και η Άγκυρα διεξάγουν φραστικό πόλεμο, δήλωσαν διπλωμάτες στο πρακτορείο Reuters.

Γαλλοτουρκική κόντρα: Το ΝΑΤΟ θέλει να "κρύψει κάτω από το χαλί" το επεισόδιο με τις φρεγάτες

Όπως τονίζει το Reuters, το ζήτημα υπογραμμίζει τις δυσκολίες του ΝΑΤΟ με την Τουρκία, η οποία βρίσκεται σε αντιπαράθεση και με την Ελλάδα για τα ενεργειακά δικαιώματα αλλά και με τον "ηγέτη" της συμμαχίας, τις Ηνωμένες Πολιτείες.

"Μπήκε κάτω από το χαλί"

Στις 10 Ιουνίου, μια γαλλική φρεγάτα σε αποστολή του ΝΑΤΟ προσπάθησε να επιθεωρήσει ένα φορτηγό πλοίο με σημαία της Τανζανίας, ύποπτο για λαθρεμπόριο όπλων στη Λιβύη. Η Γαλλία αναφέρει ότι η φρεγάτα της παρενοχλήθηκε από τα τουρκικά ναυτικά πλοία που συνοδεύαν το φορτηγό πλοίο και κατηγορεί την Τουρκία ότι παραβίασε το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ. Η Τουρκία το αρνείται και αντίθετα, υποστηρίζει ότι η φρεγάτα ήταν επιθετική.

Το Reuters, σμηειώνει ότι πλέον φαίνεται απίθανο ότι η έρευνα για το τι πραγματικά συνέβη μπορεί να επιλύσει τη διαμάχη ανάμεσα στις δύο χώρες. Ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε ότι η έκθεση έχει ολοκληρωθεί, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.

"Μπήκε κάτω από το χαλί", δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης. Ένας άλλος ανέφερε ότι η αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ να διατηρήσει την Τουρκία στο πλευρό της, λόγω της στρατιωτικής της επιρροής και της στρατηγικής της θέσης, σημαίνει ότι δεν υπάρχει η προθυμία να της "κουνήσει το δάχτυλο".

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν την περασμένη εβδομάδα αναφέρθηκε στην "απαράδεκτη συμπεριφορά" της τουρκικής κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν με τον τούρκο πρόεδρο να απαντά "Μην παίζεις με την Τουρκία", αποκαλώντας τον μάλιστα "ανίκανο φιλόδοξο".

Όπως υπογραμμίζει το πρακτορείο Reuters, Μακρόν και Ενρτογάν βρίσκονται επίσης σε διαμάχη για την Ελλάδα, η οποία αμφισβητεί το δικαίωμα της Τουρκίας να εξερευνήσει υδρογονάνθρακες σε ύδατα που διεκδικεί η Αθήνα ή η Λευκωσία ενώ η Γαλλία πραγματοποιήσει κοινές ναυτικές ασκήσεις με Ελλάδα και Κύπρο. Και προσθέτει: Και εδώ, το ΝΑΤΟ προσπαθεί να κάνει ό, τι μπορεί για να αποτρέψει ανεπιθύμητα συμβάντα, μέσω συνομιλιών "αποκλιμάκωσης".

Μακρόν - Ερντογάν

"Δεν είναι σαφές εάν θα υπάρξει αποτέλεσμα σε αυτές τις διαπραγματεύσεις", δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ προσθέτοντας πως "κάθε φράση από το Παρίσι, την Άγκυρα ή την Αθήνα καθιστά ακόμη πιο δύσκολο να υποχωρήσουν από τις θέσεις τους".

Οι διαφωνίες με την Τουρκία εντός του ΝΑΤΟ δεν είναι νέες

Πέρυσι, η Τουρκία αρνήθηκε για κάποιο διάστημα να υποστηρίξει ένα αμυντικό σχέδιο για τη Βαλτική και την Πολωνία, εκτός εάν το ΝΑΤΟ προσέφερε πολιτική υποστήριξη στον αγώνα της Άγκυρας εναντίον μιας κουρδικής πολιτοφυλακής της Συρίας με την υποστήριξη της Ουάσινγκτον. Η αγορά της Τουρκίας για το σύστημα αεροπορικής άμυνας της Ρωσίας S-400 φαίνεται επίσης να είναι αγκάθι για τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους συμμάχους, αναφέρει το Reuters.

πηγή: thetoc.gr

 

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση