Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κορωνοϊός - Βρετανία: Νέα αυστηρά μέτρα Τζόνσον - Πρόστιμα για μη χρήση μάσκας, κλειστές οι παμπ στις 10 το βράδυ

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2020 16:35 Κορωνοϊός - Βρετανία: Νέα αυστηρά μέτρα Τζόνσον - Πρόστιμα για μη χρήση μάσκας, κλειστές οι παμπ στις 10 το βράδυ

Νέα δρακόντεια μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού στη Βρετανία ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού στη χώρα σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το γρήγορα επιταχυνόμενο δεύτερο κύμα της επιδημίας στην Βρετανία. Τα νέα μέτρα θα έχουν χρονικό ορίζοντα 6 μηνών όπως τόνισε στην ομιλία του.

Ο Τζόνσον μιλώντας στο κοινοβούλιο στις 14:30 (ώρα Ελλάδας) κάλεσε τους κατοίκους της χώρας να εργάζονται από το σπίτι όπου μπορεί να εφαρμοστεί το μέτρο της τηλεργασίας χωρίς να επηρεαστεί η λειτουργία της επιχείρησης και επέβαλε νέους περιορισμούς στη λειτουργία των παμπ, των εστιατορίων και των μπαρ.

Ειδικότερα ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι οι παμπ, τα μπαρ και τα εστιατόρια θα κλείνουν από την Πέμπτη στις 10 το βράδυ, πως θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε μαγαζιά και ταξί ενώ τόνισε την ανάγκη να εφαρμοστεί το μέτρο της τηλεργασίας όπου είναι εφικτό.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα πέφτουν πρόστιμα 200 λιρών σε όσους δεν τηρούν το μέτρο της χρήσης μάσκας όπου είναι υποχρεωτική και προειδοποίησε τις επιχειρήσεις ότι θα επιβαρυνθούν με βαρύτατα πρόστιμα σε περίπτωση που δεν τηρούνται οι κανόνες στους χώρους εργασίας κατά της πανδημίας.

Όσον αφορά το συνωστισμό, ο Τζόνσον έκανε γνωστό ότι πλέον ο αριθμός των παρευρισκόμενων σε γάμους και βαφτίσεις μειώνεται από 30 σε 15 άτομα ενώ η επιστροφή του κοινού στις αθλητικές διοργανώσεις αναβάλλεται μέχρι νεοτέρας. Ταυτόχρονα συνέστησε στους πολίτες να πραγματοποιούν ταξίδια μόνο για λόγους υγείας και επαγγελματικούς, που έχουν προγραμματιστεί και δεν μπορούν να αναβληθούν.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός επισήμανε ότι τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και οι επιχειρήσεις θα παραμείνουν ανοιχτά και πως "σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για επιστροφή του lockdown του Μαρτίου", ενώ τόνισε ότι "πρέπει να δράσουμε τώρα προκειμένου να αποφύγουμε τα χειρότερα" αργότερα.

Η ανακοίνωση των νέων μέτρων .έγινε αφού αρκετοί επιστήμονες προειδοποίησαν ότι η Βρετανία θα δει μεγάλη αύξηση του αριθμού των θανάτων τις επόμενες εβδομάδες, αν δεν ληφθούν έκτακτα μέτρα. Τα νέα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνουν κατά τουλάχιστον 6.000 ημερησίως στη Βρετανία, ενώ οι εισαγωγές στο νοσοκομεία διπλασιάζονται κάθε οκτώ ημέρες και το σύστημα διεξαγωγής διαγνωστικών τεστ βρίσκεται στα όριά του.

Οι ειδικοί προειδοποιούν για την εφαρμογή των μέτρων

Η Βρετανία θα αντιμετωπίσει τεράστια αύξηση του αριθμού θανάτων από κορωνοϊο αν κυβέρνηση δεν κινηθεί άμεσα, προειδοποίησαν ο Κρις Ουίτι επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της κυβέρνησης και ο Πάτρικ Βάλανς επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ήδη στη χώρα καταγράφεται ο μεγαλύτερος απολογισμός νεκρών από κορωνοϊό στην Ευρώπη και ο πέμπτος μεγαλύτερος παγκοσμίως. Ο Γκόουβ διευκρίνισε ωστόσο ότι πολλές εργασίες δεν μπορούν να γίνουν από το σπίτι, για παράδειγμα στον μεταποιητικό τομέα, το λιανεμπόριο ή τις κατασκευές.

"Προφανώς πρέπει να ισορροπήσουμε την ανάγκη οι άνθρωποι να εξακολουθήσουν να εργάζονται και το όντως κρίσιμο ζήτημα να συνεχίσουν να πηγαίνουν σχολείο και να ωφελούνται από την εκπαίδευση, με την λήψη μέτρων προκειμένου να περιορίσουμε τον ιό. Γι’ αυτό τον λόγο αν μπορούμε να περιορίσουμε (...) τις κοινωνικές επαφές, αυτό προσπαθούμε να κάνουμε", πρόσθεσε.

Πηγή: thetoc.gr