Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το τερμάτισε η Κινεζική προπαγάνδα: Βίντεο από άσκηση με πλάνα από… Χόλιγουντ!

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2020 12:20 Το τερμάτισε η Κινεζική προπαγάνδα: Βίντεο από άσκηση με πλάνα από… Χόλιγουντ!

Ένα νέο βίντεο προπαγάνδας της κινεζικής Πολεμικής Αεροπορίας φαίνεται να χρησιμοποιεί κλιπ ταινιών του Χόλιγουντ στην απεικόνιση της επίθεσης σε στόχο που μοιάζει με βάση Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως αναφέρει το CNN.

Το βίντεο διάρκειας 2 λεπτών, 15 δευτερολέπτων, με τίτλο «The God of War H-6K Goes on the Attack!» κυκλοφόρησε το Σαββατοκύριακο από την Πολεμική Αεροπορία του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας (PLAAF) στο Weibo, μια ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης τύπου Twitter. Δίνει έμφαση στα αεροσκάφη H-6K της Αεροπορίας, τα βομβαρδιστικά αεροσκάφη διπλού κινητήρα που έχουν το προσωνύμιο «Gods of War» από τον κινεζικό στρατό.

Ωστόσο, -όπως επισημαίνει το CNN- οι παρατηρητικοί χρήστες των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης επεσήμαναν ότι μερικά από τα εκρηκτικά εναέρια πλάνα που χρησιμοποιήθηκαν φαίνεται να έχουν «συρραφεί» από πολλές ταινίες του… Χόλιγουντ, συμπεριλαμβανομένων των «The Hurt Locker», «The Rock» και «Transformers: Revenge of the Fallen».

Το επίμαχο βίντεο είναι αυτό:

Το βίντεο, το οποίο προβλήθηκε εκατομμύρια φορές πριν από την κατάργηση της ανάρτησης την Τρίτη, έχει γίνει «περίγελος» από πολλούς χρήστες για την προφανή χρήση των αμερικανικών ταινιών δράσης, με σχολιαστές να επισημαίνουν ότι η προπαγάνδα της PLAAF δεν είναι μόνο πλασματική, αλλά πιθανή κλοπή χωρίς πίστωση.
Το CNN απευθύνθηκε στα Υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας της Κίνας για σχόλια.

Το βίντεο ξεκινά με μερικές σκηνές των μεγάλων βομβαρδιστικών σε αυτό που μοιάζει με ερημική βάση κατά την αυγή. Τα βομβαρδιστικά ξεχύνονται στον ουρανό και δευτερόλεπτα αργότερα απελευθερώνουν έναν πύραυλο που κατευθύνεται σε έναν στόχο.
Συγκρίνοντας ένα πλάνο του χτυπήματος των πυραύλων με τις εικόνες από το Google Earth, ο στόχος μοιάζει πανομοιότυπος με τη Βάση Andersen της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στο Γκουάμ.

Η βάση αυτή στην ανατολική άκρη του νησιού Γκουάμ είναι βασική στρατιωτική εγκατάσταση των ΗΠΑ στον Ειρηνικό. Θεωρείται βασικός στόχος για οποιαδήποτε κινεζική επίθεση σε περίπτωση εχθροπραξιών μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου. Απειλήθηκε επίσης από τη Βόρεια Κορέα κατά τη διάρκεια της αύξησης των εντάσεων ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας το 2017.

Πριν από την επίσκεψη του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Mark Esper στον Γκουάμ τον περασμένο μήνα, ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ περιέγραφε το νησί ως «κεντρικό κομμάτι της αμερικανικής στρατηγικής στον Ινδο-Ειρηνικό».
Η κυκλοφορία του βίντεο το Σάββατο έγινε καθώς τα βομβαρδιστικά H-6 ήταν μεταξύ 37 κινεζικών αεροπλάνων που διέσχισαν τη μέση γραμμή στα στενά της Ταϊβάν, ένα άτυπο αλλά μέχρι τώρα σύνορο για το Πεκίνο και την Ταϊπέι.

Οι πτήσεις PLA ήταν μέρος στρατιωτικών ασκήσεων που διεξήγαγε η Κίνα από την Ταϊβάν, το αυτόνομο νησί που το Πεκίνο θεωρεί ως μέρος της εδαφικής κυριαρχίας του.
Αυτές οι ασκήσεις συνέπεσαν με ασκήσεις που έκανε ο στρατός των ΗΠΑ έξω από το Γκουάμ. Σε αυτές περιλαμβάνονταν η βύθιση μιας παροπλισμένης φρεγάτας του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και βολές πυραύλων Tomahawk από πολεμικά πλοία σε νησιωτικούς στόχους.

Πηγή: cnn.com