Εξιτήριο για τον Αλεξέι Ναβάλνι - Το Κρεμλίνο λέει ότι μπορεί να επιστρέψει στη Ρωσία

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2020 20:16 Εξιτήριο για τον Αλεξέι Ναβάλνι - Το Κρεμλίνο λέει ότι μπορεί να επιστρέψει στη Ρωσία

Εξιτήριο πήρε ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης και επικριτικής του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Charite του Βερολίνου από τις 22 Αυγούστου πήρε σήμερα εξιτήριο όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το νοσοκομείο, ενώ το Κρεμλίνο ανακοίνωσε με τη σειρά του ότι ο Ναβάλνι μπορεί να επιστρέψει στη Ρωσία όποτε ο ίδιος το επιθυμεί, όπως ισχύει για τον κάθε Ρώσο πολίτη.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του νοσοκομείου, ο Ναβάλνι νοσηλευόταν επί 32 ημέρες από τις οποίες τις 24 ήταν στην Εντατική. «Λαμβάνοντας υπόψιν την προηγούμενη και τη σημερινή κατάσταση της υγείας του ασθενούς, οι θεράποντες ιατροί εκτιμούν ότι είναι δυνατή η πλήρης ανάρρωση. Οι πιθανές μακροπρόθεσμες συνέπειες της σοβαρής δηλητηρίασης είναι πιθανόν να αποκαλυφθούν μόνο μελλοντικά», αναφέρεται στην ανακοίνωση του νοσοκομείου, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα «έπειτα από διαβούλευση με τον ασθενή και τη σύζυγό του».

Ο Αλεξέι Ναβάλνι μόλις πήρε το εξιτήριο ανέβασε στο Instagram τη φωτογραφία του και την πρώτη του ανάρτηση όπου περιγράφει τα άμεσα σχέδιά του που αφορούν στην αποκατάστασή του. «Έπειτα από 23 μέρες οι γιατροί αποφάσισαν ότι χρειάζεται να έχω φυσιολογική ζωή. Να περπατάω, να περνάω χρόνο με την οικογένεια μου. Να μπω στη ρουτίνα της καθημερινής κίνησης. Και να λοιπόν, ήδη τριγυρνάω στο πάρκο φορώντας παντελόνι τρεις φορές μεγαλύτερο από το μέγεθος μου. Το πρώτο που ζήτησα είναι να με πάνε κάπου όπου υπάρχουν δένδρα.Τα σχέδια είναι προς το παρόν απλά. Φυσικοθεραπείες καθημερινά. Ενδεχομένως σε κέντρο αποκατάστασης. Να στέκομαι στο ένα πόδι. Να επαναφέρω πλήρως τον έλεγχο των δαχτύλων μου. Να κρατώ την ισορροπία μου. Περίεργο, ονειρευόμουν να κάνω γουέικ μπορντ (σανίδα, την οποία τραβάει σκάφος) πάνω στα κύματα και να το έμαθα αυτό το καλοκαίρι. Τώρα όμως μαθαίνω να στέκομαι στο ένα μου πόδι», έγραψε ο Ναβάλνι στην ανάρτησή του, ενώ ευχαρίστησε του γιατρούς του νοσοκομείου και πρόσθεσε ότι ο νευροψυχολόγος τον συμβούλεψε να προσπαθεί να περνά περισσότερο χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να παίζει βιντεοπαιχνίδια.

Το Κρεμλίνο λέει ότι ο Ναβάλνι μπορεί να επιστρέψει στη Ρωσία

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως ο Αλεξέι Ναβάλνι όπως και κάθε άλλος Ρώσος έχει το δικαίωμα να επιστρέψει στην πατρίδα του. «Όσον αφορά στην επιστροφή του στη Μόσχα, όπως ο κάθε Ρώσος πολίτης είναι ελεύθερος να το κάνει αυτό οποιαδήποτε στιγμή» μεταδίδει το πρακτορείο Intefax. Παράλληλα, ο Πεσκόφ ανάφερε ότι η αεροπορική σύνδεση μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας δεν έχει προς το παρόν αποκατασταθεί, λέγοντας ότι «μπορεί να επιστρέψει μέσω των χωρών εκείνων με τις οποίες υπάρχει αυτή τη στιγμή αεροπορική σύνδεση, είτε οι φίλοι του ή η επίσημη πλευρά που τον δέχθηκε να του παράσχει ιδιωτικό αεροσκάφος. Αυτό όμως δεν το ξέρουμε».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επισήμανε ότι δεν προγραμματίζονται οποιεσδήποτε συναντήσεις του Ναβάλνι με εκπροσώπους της ρωσικής κυβέρνησης σε περίπτωση που επιστρέψει, εάν μόνο δεν θελήσει να μιλήσει με εκπροσώπους αρχών επιβολή της τάξεως και αν τους αναφέρει τα στοιχεία τα οποία με προθυμία μοιράστηκε με τους Γερμανούς συνάδελφους τους.

Ο 44χρονος Ρώσος πολιτικός της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι έχασε τις αισθήσεις του του ενώ βρισκόταν σε αεροσκάφος που είχε απογειωθεί από την πόλη Τομσκ με προορισμό τη Μόσχα, το οποίο πραγματοποίησε έκτακτη προσγείωση στην πόλη Όμσκ όπου διακομίσθηκε στο νοσοκομείο. Στις 22 Αυγούστου μεταφέρθηκε στο Βερολίνο για νοσηλεία. Ο Ναβάλνι βρισκόταν σε τεχνητό κώμα επί 19 ημέρες. Το ειδικό εργαστήριο του γερμανικού στρατού, στις τοξικολογικές αναλύσεις που έκανε μετά από αίτημα του νοσοκομείου Charite διαπίστωσε ίχνη του νευροτοξικού παράγοντα Novichok. Στην ίδια διαπίστωση κατέληξαν αργότερα ένα γαλλικό και ένα σουηδικό εργαστήριο. Η Μόσχα αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη στην υπόθεση δηλητηρίασης του Ναβάλνι, ζητώντας από το Βερολίνο να της παρουσιάσει τα στοιχεία των τοξικολογικών αναλύσεων. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε επίσης ότι η Μόσχα δεν απορρίπτει τα αποτελέσματα των βιολογικών αναλύσεων του Ναβάλνι που έγιναν στο Βερολίνο, αλλά περιμένει να της τα παρουσιάσουν ώστε να κάνει σύγκριση δεδομένων (με τις αναλύσεις που έγιναν στο Ομσκ).

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση