Παζάρια Ερντογάν για τις κυρώσεις με τις "ευλογίες" του Βερολίνου - Τα αγκάθια του διαλόγου Αθήνας και Άγκυρας

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2020 09:16 Παζάρια Ερντογάν για τις κυρώσεις με τις "ευλογίες" του Βερολίνου - Τα αγκάθια του διαλόγου Αθήνας και Άγκυρας (φωτο Intime)

Προσεγγίσεις Ερντογάν σε όσους απειλούσε - Το πρόγραμμα και οι προσδοκίες της Αθήνας από την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ.

Με κάθε τρόπο ο Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να αποφύγει τις κυρώσεις και σε αυτό φαίνεται να έχει ως σύμμαχο την Άνγκελα Μέρκελ, που από την πρώτη στιγμή δεν ήταν και η πιο ένθερμη υποστηρικτής των μέτρων κατά της Άγκυρας.

Την ίδια στιγμή η Ελένη Σουρανή και ο Ιμπραχίμ Καλίν βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή προκειμένου να καθορίσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες των διερευνητικών επαφών που θα πραγματοποιηθούν στην Κωνσταντινούπολη το διάστημα 5 έως 9 Οκτωβρίου καθώς ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί η επίσημη ημερομηνία.

"Η συμφωνία για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας αποτελεί θετικό βήμα επαναπροσέγγισης", σημείωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης του ΕΛΚ. Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως χρειάζεται συνέχεια και συνέπεια από την τουρκική πλευρά στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να τερματιστούν οι προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η Μέρκελ "κλείνει το μάτι" στον Ερντογάν για τις κυρώσεις

Με κάθε τρόπο το Βερολίνο δείχνει αντίθετο με το ζήτημα των κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία. Τους λόγους τους εξήγησε ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ ο οποίος όταν ρωτήθηκε για το επίμαχο ζήτημα πέταξε την μπάλα στην εξέδρα τονίζοντας τις εποικοδομητικές σχέσεις που μπορεί να έχουν οι Βρυξέλλες με την Άγκυρα.

"Η Ευρώπη και η Τουρκία έχουν πολλά κοινά συμφέροντα, υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για στενότερη συνεργασία: ζητήματα οικονομικής συνεργασίας, ζητήματα περιφερειακής σταθερότητας αλλά και μετανάστευσης. Από αυτή την άποψη είναι καλό να υπάρξουν διαβουλεύσεις ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία" αφήνοντας να εννοηθεί πως αν επιβληθούν κυρώσεις τότε οι γέφυρες συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών μπορεί να κοπούν.

Η Γερμανία που έχει και την προεδρία της Ε.Ε. επιχειρεί το τελευταίο διάστημα να φέρει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες προς σ’ αυτή την κατεύθυνση με στόχο να πέσει στα "μαλακά" η Τουρκία. Η Άνγκελα Μέρκελ που έχει πάρει πάνω το ζήτημα της ελληνοτουρκικής κρίσης κατάφερε με αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επαφές μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας να φέρει τις δύο χώρες στο τραπέζι του διαλόγου.

Ρίχνει γέφυρες σε όσους απειλούσε

Ο φόβος των κυρώσεων έκανε τον Ταγίπ Ερντογάν να αφήσει στην άκρη τις επιθέσεις και άρχισε να προσεγγίζει πρόσωπα που μέχρι χθες προκαλούσε και απειλούσε. Η αρχή έγινε μετά την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο λίγες ώρες πριν από την αποχώρηση του "Oruc Reis" όταν άρχισε τα τηλέφωνα στους πρωθυπουργούς της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Μάλτας με στόχο να ρίξει τους τόνους.

Στην συνέχεια ακολούθησε η επικοινωνία με τον Εμμανουέλ Μακρόν τον οποίο είχε χαρακτηρίσει "ανίκανο" και "αποικιοκράτη". Σειρά πήραν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί με τον Τούρκο Πρόεδρο να επικοινωνεί με τον Σαρλ Μισέλ και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τους οποίους είχε επικρίνει έντονα για την στήριξη και την αλληλεγγύη τους στις ελληνικές θέσεις.

Ο μόνος τακτικός συνομιλητής του Ταγίπ Ερντογάν που δεν χρειάστηκε να ρίξει καμία γέφυρα ήταν ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ. Με την στάση του ο Γένς Στόλντεμπεργκ έχει δείξει όλο αυτό το διάστημα την στήριξη του στην Άγκυρα, καθώς σε καμία δημόσια τοποθέτηση του δεν έχει καταδικάσει την τουρκική προκλητικότητα.

Ο Γένς Στόλντεμπεργκ που μίλησε χθες με τον Τούρκο πρόεδρο δεν αποκλείεται να έχει σήμερα επικοινωνία και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να τον ενημερώσει για τις επαφές που γίνονται μεταξύ των δύο χωρών σε στρατιωτικό επίπεδο.

Η Αθήνα αναμένει από τον Ερντογάν να σηκώσει το τηλέφωνο

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης εξακολουθούν να κάνουν λόγο πως το επόμενο διάστημα αναμένεται τηλεφωνική επικοινωνία του Ταγίπ Ερντογάν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στην Αθήνα έχουν δηλώσει πως από την πρώτη στιγμή έτοιμοι για αυτό το τηλεφώνημα, ωστόσο σημειώνουν πως η κίνηση θα πρέπει να γίνει από τον Τούρκο πρόεδρο καθώς εκείνος δήλωνε πως δεν θέλει να ξανασυναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Παράλληλα οι ίδιες πηγές τονίζουν πως οι προκλήσεις, οι επιθετικές συμπεριφορές και οι παράνομες ενέργειες ξεκίνησαν από την Άγκυρα.

Το πρόγραμμα και οι προσδοκίες της επίσκεψης Πομπέο

Η Αθήνα πάντως ετοιμάζεται για την επίσκεψη του Μάικ Πομπέο που γίνεται χρονικά σε ένα ιδιαιτέρως κομβικό σημείο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αναμένεται να φτάσει στην Θεσσαλονίκη την Κυριακή το βράδυ και τη Δευτέρα θα έχει συνάντηση με τον Νίκο Δένδια. Το απόγευμα της ίδια μέρας θα μεταβεί στην Κρήτη. Εκεί θα βρίσκεται και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του Μάικ Πομπέο, ο οποίος την Τρίτη θα επισκεφθεί την αμερικανική βάση στη Σούδα.

Η παρουσία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην χώρα μας σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία δείχνει την στήριξη των ΗΠΑ ενώ παράλληλα στέλνει μηνύματα προς την Άγκυρα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως τις προηγούμενες ημέρες είχε επισκεφθεί την Κύπρο χωρίς να περάσει από την Άγκυρα και τώρα έρχεται στην Ελλάδα. Σημαντικό επίσης είναι επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Σούδα καθώς οι ΗΠΑ φαίνεται να θέλουν να αναβαθμίσουν την βάση με στόχο την σταδιακή αποχώρηση από την αμερικανική βάση στο Ιντσιρλίκ.

Η Ουάσιγκτον δείχνει πλέον να μην εμπιστεύεται τον ρόλο της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. Οι σχέσεις με την Μόσχα, τα σκηνικά έντασης που προκάλεσε, και οι μονομερείς ενέργειες που δυναμίτισαν το κλίμα, κατέστησαν την Άγκυρα παράγοντα αποσταθεροποίησης στην περιοχή, ενώ οι σχέσεις με τον αραβικό κόσμο είναι ουσιαστικά εχθρικές.

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση